skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Филмови дни ЛУКС в София и Пловдив - ВХОД СВОБОДЕН за всички киномани

 .

Трите филма финалисти за наградата за кино ЛУКС на Европейския парламент – „Медитеранеа“, „Мустанг“ и „Урок“ – ще бъдат показани на 8, 10 и 11 декември в Дома на киното в София и на 7, 8 и 9 декември в Лъки Дом на киното в Пловдив в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета от касите на съответното кино. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

 .
Филмовата наградата ЛУКС на Европейския парламентСтатуетката, която се връчва на носителя на филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент
Филмовата наградата ЛУКС на Европейския парламент
 .

Европейският парламент има удоволствието да представи трите филма, състезавали се за филмовата награда ЛУКС за 2015 г. Целта на Филмовите дни ЛУКС е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино с киноманите от цяла Европа, като прожекции се излъчват във всички 28 страни от ЕС. След последната прожекция в София ще бъде организирана дискусия с участието на члена на Комисия по култура и образование в Европейския парламент Светослав Малинов.

Прожекции в София (Дом на киното, ул. „Екзарх Йосиф“ № 37)

8.12.2015 г., 19.00 часа (Официално откриване преди прожекцията)

Филмовият дебют на Джонас Карпиняно „МЕДИТЕРАНЕА“ (MEDITERRANEA) разглежда деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода в Европа.

10.12.2015 г., 19.00 часа

Дениз Гамзе Ергювен с „МУСТАНГ“ (MUSTANG), който спечели тазгодишното издание на награда ЛУКС, представя „престъплението“ на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции.

11.12.2015 г., 19.00 часа (След прожекцията каним публиката на дискусия)

В „УРОК“ (THE LESSON) Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Прожекции в Пловдив (Лъки Дом на киното, ул. „Гладстон“ № 1)

7.12.2015 г., 18.30 часа – „МЕДИТЕРАНЕА“ (MEDITERRANEA)

8.12.2015 г., 18.30 часа – „МУСТАНГ“ (MUSTANG)

9.12.2015 г., 18.30 часа – „УРОК“

Тези три забележителни филма отразяват богатството, дълбочината и красотата на европейското кино. Ситуациите, обрисувани от трите филма, са твърде многостранни, но всички те са създадени от млади режисьори и представят проблеми, които и в момента са в дневния ред на Европа.

Какво представлява наградата ЛУКС?

Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Без съмнение дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери. Наградата ЛУКС се стреми да ги преодолее.

Как се избират филмите?

Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата беше връчена на 24 ноември в Страсбург, като за победител беше определен „Мустанг“.

Какво представлява Наградата на публиката?

Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, където ще бъде връчена и „Специална награда на публиката“. Един от гласувалите зрители ще бъде избран на случаен принцип и ще получи покана да присъства на следващия фестивал в Карлови Вари. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.