skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Ученици от Чирпан, Сливен, Казанлък, Стара Загора и Ямбол спечелиха участие в "Евроскола" в Страсбург

Регионалното състезание "Евроскола", провело се в Стара Загора на 21 февруари 2015 г., бе спечелено от ученически отбори от градовете Чирпан, Сливен, Казанлък , Стара Загора и Ямбол. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програмата "Евроскола" в Страсбург през 2015 година.

В състезанието участваха общо 13 отбора от областите Стара Загора, Сливен и Ямбол. Ето и шестте отбора на победителите, които ще заминат за Страсбург:

СОУ "Пейо Крачолов Яворов", гр. Чирпан
ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков", гр. Сливен
СОУ Екзарх Антим I, гр. Казанлък
ПМГ "Гео Милев", гр. Стара Загора
ПГИ "Г. С. Раковски", гр. Ямбол
ГПЧЕ "Васил Карагьозов", гр.Ямбол

Седемте отбора, които не успяха да спечелят участие в Страсбург, бяха поканени да присъстват на Деня на отворените врати в Дома на Европа в гр. София на 9 май 2015 г., организиран съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Всеки от участниците получи също така подарък, предоставен от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Състезателният ден

Отборите бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в дебатите или презентациите на учениците си. Състезанието се осъществи с любезното съдействие на център Европа Директно Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав Бойко Благоев, връзки с обществеността на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Момчил Неков - евродепутат от Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д) и Станислава Куновска - акредитиран сътрудник на евродепутата Ева Паунова от Група на Европейската Народна партия (ЕНП). Участниците бяха приветствани и от евродепутата Мария Габриел (ЕНП) чрез нейния местен сътрудник Славена Шейтанова. След края на състезанието, членовете на журито изразиха своето възхищение от нивото на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще.

Програма "Евроскола"

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.