skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Членове на ЕП пред ученици: Кризата с коронавируса извади на преден план солидарността

 .
15/06/2020
 .

Ученици от училища посланици на Европейския парламент обсъдиха с членове на ЕП реакцията и действията на Европейския съюз при кризата с коронавируса и поуките, които могат да се извлекат от пандемията. Бюрото на Европейския парламент в България беше домакин на виртуалната среща между евродепутатите и младши и старши посланици, част от Програмата за училища посланици на ЕП, провела се на 12 юни 2020 г.

 .
Във виртуалната дискусия се включиха Асим Адемов (ЕНП), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.Във виртуалната дискусия се включиха Асим Адемов (ЕНП), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.
Във виртуалната дискусия се включиха Асим Адемов (ЕНП), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.
 .

Във виртуалната дискусия на тема „Поуките за Европа след COVID-19. Как ЕС да бъде по-подготвен за бъдещи подобни предизвикателства” взеха участие членовете на ЕП Асим Адемов (ЕНП), Петър Витанов (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Срещата беше модерирана от ръководителя на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев.

Колкото сме по-единни и сплотени, толкова по-добре можем да се справим с кризите, посочи Асим Адемов. Според него пандемията е извела на преден план нуждата от реформи в Европейския съюз, които да доведат до повече солидарност и по-бързо и адекватно вземане на решения за справянето с бъдещи кризи. Той припомни, че европейските институции вече подготвят мащабни пакети, които да помогнат за възстановяването на икономиките на държавите членки. По думите му един от положителните аспекти на кризата е, че тя е показала с колко по-малко можем да живеем, отколкото сме смятали като консуматорско общество.

„Няма държава, която да може да се справи с подобно предизвикателство сама“, заяви Петър Витанов. Той посочи като много важна синхронизацията на здравните системи в ЕС за по-лесно сътрудничество между страните при потенциална втора вълна от COVID-19. Според него кризата е извадила на фокус зависимостта на ЕС от трети страни и нуждата да се възстановят производства на територията на ЕС, което би спомогнало за справянето с икономическата криза. Като полза от ситуацията през последните месеци той посочи това, че много хора са успели да обърнат по-голямо внимание на близките и семействата си и са забавили темпото на живот.

Ангел Джамбазки очерта като основна заплаха по време на пандемията по-скоро страха за това какво се случва и какво може да се направи пред медицинските аспекти на заразата. По думите му хората са станали по-податливи на паниката, което е довело и до многобройни конспиративни теории и фалшиви новини. Според него трябва ясно да се очертаят рамки, компетенции, задължения и правомощия между ЕС и държавите членки. „В момента на нужда хора, които не познават другите, помагаха, купуваха лекарства, пазаруваха, грижиха се за възрастни хора“, посочи той като добър извод от кризата.

 .
Участниците в срещата отговориха на въпроса
Участниците в срещата отговориха на въпроса "Кои според Вас са най-важните приоритети за Европа след COVID-19?"
 .

Тримата членове на ЕП се обединиха около това, че кризата с коронавируса е извела на преден план солидарността и взаимопомощта, но и нуждата от по-ефективен механизъм за справяне с бъдещи кризи.

От своя страна учениците се включиха активно във виртуалния дебат, като зададоха множество въпроси за младежките политики като Еразъм+ по време на пандемията, за дезинформацията, за бъдещо справяне с кризи, за европейското сътрудничество и добрите практики за преодоляване на икономическите последици от пандемията, за пътищата за развитието на ЕС след кризата. Младши посланиците на ЕП се интересуваха още от реакцията на България при пандемията, за предстоящата икономическа криза на местно ниво и ползите, които може да извлече страната, както и за влизането в Шенгенското пространство.

Програма за училища посланици на ЕП