skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Победителят в националния етап на международната награда „Карл Велики“ за младежи 2019 г.

12/04/2019
 .

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2019 г. е проектът „European Identity Booster“.

 .
Българското жури избра проекта победител измежду 6 кандидатуриБългарското жури избра проекта победител измежду 6 кандидатури
Българското жури избра проекта победител измежду 6 кандидатури
 .

Проектът „European Identity Booster“ (Стимулатор на европейската идентичност) ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2019 г. Българското национално жури избра проекта, осъществен от Лорета Бахчеванова, Стефан и Мартин Дойчеви, Хелен Пеева и Теодор Тотев, за национален победител на 12-ото ежегодно издание на наградата. Той представлява мобилно приложение с викторина на европейски теми. Основната фигура е Капитан ЕС, който задава въпроси и посочва дали отговорът Ви е правилен. За момента приложението е достъпно единствено за Android, но създателите му искат да го разработят и във версия за iOS.

Журито, съставено от членовете на Европейския парламент Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и председателя на Националния младежки форум Илина Мутафчиева, избра проекта победител измежду 6 кандидатури. Според оценителите „European Identity Booster“ е съвременно решение на проблема с липсата на ангажираност с европейски въпроси, която се наблюдава сред младите европейци. Той е единственият цифров проект в конкурса, а според журито това е най-лесният начин да се събуди интересът на младите хора да се включат в европейския проект. Приложението им дава възможност по интерактивен начин да научат повече, без да четат дълги текстове. В допълнение, проектът изглежда устойчив и може да се използва дори и в училище.

През 2018 г. национален победител за България беше проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките“, а през 2017 г. страната беше представена от „Европейски приятели“ (Eurofriends).

Мобилно приложение European Identity Booster

Приложението зарежда на случаен принцип 20 въпроса от базата данни и дава три възможни отговора. Ако играчът отговори правилно, верният отговор започва да премигва в зелено и се зарежда нов въпрос. Ако отговорът е грешен, започва да премигва в червено. Умишлено не е посочен правилният отговор, за да могат хората да се заинтригуват и сами да потърсят информация. Няма времево ограничение, но колкото по-бързо отговаряте, толкова повече точки печелите. В края на викторината Капитан ЕС показва резултатите. Всеки участник попада в една от три категории в зависимост от получените точки. Накрая играчите биват насърчени да продължат да отговарят на въпроси. Приложението е изцяло на български език и може да се използва и от ученици в основния цикъл на образование. Тестът покрива много теми от национален и европейски характер - специфични факти за държавите членки, отношенията между институциите на ЕС и техните структури, символите на ЕС и др. Има цитати от известни европейски политици, фрази на различни езици и интересни факти, които да разпалят интереса на младите хора, така че да погледнат на Европа с други очи.

Европейска младежка награда „Карл Велики“

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, избра на 11 април 2019 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на Европейската младежка награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, Германия, на 28 май 2019 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Победителите през 2018 г.

Проектът Worcation (Работна ваканция) от Полша, събрал младежи от различни страни, за да работят за разкриване на историята на немския лагер за военнопленници Сталаг VIII A, получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2018 г. в Аахен на 8 май 2018 г. Втора награда беше присъдена на италианския проект „Ювенилия“ (Juvenilia), чиято цел е да повиши интереса на младите хора към операта, балета и театъра чрез културни обмени в различни европейски градове. Третата награда беше присъдена на малтийския проект „Никога не пристигай 2“ (Never arrive 2), в който младата сомалийска бежанка и блогърка Фарах Абдула Абди написа две книги за трудностите, с които се сблъскват бежанците в Европа. Наградата  „Карл Велики“ за 2019 г. беше присъдена на френския президент Еманюел Макрон за неговата „страст и ангажираност към Европа“.