skip to content
 
 
 

Радиопредаването „Europhonica IT“ спечели младежката награда „Карл Велики“ за 2019 г.

28-те национални победители
28-те национални победители

Италианското радиопредаване „Europhonica IT“ бе избрано за лауреат на тазгодишната Европейска младежка награда „Карл Велики“ измежду 285 проекта по време на оживена церемония, проведена на 28 май в кметството на град Ахен. Ето какво каза в речта си при връчването на наградата заместник-председателят на Европейския парламент Райнер Виланд: „Europhonica“ е прекрасен пример за това как да бъдат доближени институциите на Европейския съюз до гражданите, като се спомогне за разбирането на хората за функционирането му и същевременно се подобрят условията за тяхното гражданско участие.“

Наградата, която с присъжда съвместно от Европейския парламент и Фондацията за Международната награда „Карл Велики“, е открита за инициативи, ръководени от младежи на възраст между 16 и 30 години, които участват в проекти, спомагащи за насърчаване на разбирателството между хората от различни европейски държави. От 2008 г. досега над 3000 проекта са участвали в съревнованието за наградата.

Представители на 28-те отличени национални проекта бяха поканени от 27 до 30 май в Ахен, където им бяха връчени диплома и медал. На 30 май те участваха в церемонията по връчването на Международна награда „Карл Велики“, която бе присъдена на Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Той бе удостоен с нея като „изтъкнат застъпник на европейския обществен модел”.

(de gauche à droite): Canan Yasar (Muslims against Anti-Semitism); Yannika Rönnqvist (Ta citoyenneté européenne); Sarah Penge, (EUrophonica IT) 
(de gauche à droite): Canan Yasar (Muslims against Anti-Semitism); Yannika Rönnqvist (Ta citoyenneté européenne); Sarah Penge, (EUrophonica IT) 

Първа награда: Италия — „Еурофоника ИТ“ (RadUni - Associazione Operatori Radiofonici Universitari) — www.raduni.org

„Еурофоника ИТ“ е общото радио шоу, което дава възможност да се чуе гласът на независимите студентски и университетски медии. Студентите и младите специалисти представят своята идея за Европа, като създават редакторски екип, съставен от млади хора от Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция и Германия, като всеки месец излъчват от Европейския парламент в Страсбург.

Втора награда: Финландия — „Твоето европейско гражданство“ (Парламент на европейската младеж) www.eypfinland.org

Проектът „Твоето европейско гражданство“ предоставя вълнуващо и оживено пространство за младите хора във Финландия, за да се запознаят с процеса на вземане на решения в ЕС и с европейските култури. Проектът даде възможност да се създадат значими връзки между гимназистите и учениците от професионалните училища, в които езиковите и етническите малцинства бяха добре представени. Четири международни прояви по проекта събраха около 500 млади хора, за да обсъдят и формират свои собствени становища по актуални европейски теми.

Трета награда: Австрия — „Мюсюлмани срещу антисемитизма“, Muslimische Jugend Österreich — www.mjoe.at

Пилотният проект „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ има за цел да повиши осведомеността сред младите мюсюлмани от двата пола и e първият проект, който се стреми да хвърли светлина върху проблема на антисемитизма посредством една критична вътрешна мюсюлманска перспектива. За тази цел бяха организирани работни срещи с експерти и бяха създадени места за срещи с мюсюлмани и евреи за насърчаване на обща австрийска и европейска идентичност.

Социални медии — - @EUYouthPrize #ECYP2019

прессъобщение 2019 

Белгия - Once upon a time 2.0: Transmedia storytelling
България- European Identity Booster
Хърватия - EU4mE&U
Кипър - We make our presence felt in Europe
Чехия - Regional Selection Conferences of EYP Czech Republic 2018
Дания - Student Refugees Buddies
Естония - Baltic Deaf Youth Festival
Франция- Evrisops
Германия - Wir sind Europa
Гърция - Explore Europe by Learning
Унгария- TALOS
Ирландия - Youth Mock Parliament
Латвия - Board Game - Populist
Литва - Learning from the past, shaping the future
Люксембург - Peertraining
Малта - SHAKE IT…#weplayculture
Полша - Data Science Summer School
Португалия - Model European Union Lisbon 2018
Румъния - ISWinT (International Student Week in Timișoara)
Словакия - Visegrad Youth Forum
Словения - 4th National Selection Conference of EYP Slovenia
Испания - Ruta Inti: Las Leyendas del Viejo Mundo
Швеция - Nordic Convention
Нидерландия  - Summer University
Обединено кралство - EUtopya