Ga naar de inhoud
 
 
 

Sinds 2008 nodigen het Europees Parlement en de 'Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken' elk jaar jonge burgers wonende in een van de lidstaten van de EU uit om projecten voor en door jongeren in te dienen die blijk geven van een actieve deelname aan de ontwikkeling van Europa.

KUNNEN WIJ DEELNEMEN?

Jongeren tussen de 16 en 30 jaar die wonen in een lidstaat van de EU kunnen projecten indienen voor de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren.

Projecten kunnen individueel of bij voorkeur in groepsverband worden ingediend en moeten wederzijds begrip op Europees en internationaal vlak bevorderen; de ontwikkeling van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie stimuleren; en rolmodellen voor jongeren in Europa bieden en als praktisch voorbeeld dienen van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.

WAT VOOR SOORT PROJECT KUNNEN WE INDIENEN?

Vorige winnaars ontvingen de prijs voor projecten als jongerenuitwisselingen, evenementen voor jongeren op het gebied van sport, kunst of cultuur en onlineprojecten met een Europese dimensie. Klik hier om meer te lezen over vorige winnende projecten.

WAT ALS WE WINNEN?

De prijs voor het winnende project bedraagt 7 500 euro, de tweede prijs 5 000 euro en de derde prijs 2 500 euro. De drie Europese prijswinnaars worden ook uitgenodigd voor een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel of Straatsburg.

Van ieder nationale winnaar wordt één vertegenwoordiger uitgenodigd voor een meerdaagse reis naar Aken om diverse evenementen bij te wonen, waaronder de uitreikingsceremonie van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren, die altijd twee dagen vóór Hemelvaartsdag plaatsvindt (de dag waarop de prestigieuze Internationale Karel de Grote-prijs Aken wordt uitgereikt).

De prijzen voor de beste drie projecten worden uitgereikt door de Voorzitter van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken.

Winnende projecten zullen tevens veel aandacht genereren via de mediakanalen van het Europees Parlement en de Stichting.

... Tot slot zal het verblijf in Aken een unieke kans bieden om contact te leggen met andere dynamische jongeren uit heel Europa en als platform dienen voor het uitwisselen van visies op Europa in aanwezigheid van Europese leiders. Voor velen zal het bovendien het begin zijn van langdurige vriendschappen met gelijkgestemde jongeren uit heel Europa!