Ga naar de inhoud
 
 
 

Radioshow Europhonica IT wint de Europese Karelsprijs voor jongeren 2019

De radioshow Europhonica IT heeft dit jaar de Karelsprijs voor jongeren in de wacht gesleept tijdens een ceremonie in het stadhuis van Aken op 28 mei. De show liet de 284 andere projecten achter zich. In zijn toespraak feliciteerde ondervoorzitter Rainer Wieland van het Europees Parlement Europhonica IT met de volgende woorden: "Europhonica is hét voorbeeld van het dichter bij elkaar brengen van de Europese instellingen en burgers, zowel door burgers meer inzicht te geven in de werking van de instellingen, als door betere voorwaarden te scheppen voor actief burgerschap".

Voor de prijs, die door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karelsprijs gezamenlijk wordt uitgereikt, komen initiatieven in aanmerking van jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud die betrokken zijn bij projecten die het begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen helpen bevorderen. Sinds 2008 hebben meer dan 3 000 projecten een gooi gedaan naar de prijs.

Vertegenwoordigers van 28 nationale projecten waren uitgenodigd om van 27 tot en met 30 mei naar Aken te komen en ontvingen daar een diploma en een medaille. Op 30 mei waren zij aanwezig bij de uitreiking van de Internationale Karelsprijs van de stad Aken, die dit jaar werd toegekend aan António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij wordt geëerd als "eminent voorvechter van het Europese maatschappelijk model".

(de gauche à droite): Canan Yasar (Muslims against Anti-Semitism); Yannika Rönnqvist (Ta citoyenneté européenne); Sarah Penge, (EUrophonica IT) 
(de gauche à droite): Canan Yasar (Muslims against Anti-Semitism); Yannika Rönnqvist (Ta citoyenneté européenne); Sarah Penge, (EUrophonica IT) 

Eerste prijs: Italië – Europhonica IT (RadUni - Associazione Operatori Radiofonici Universitari) – www.raduni.org

Europhonica IT is een radioshow waarin onafhankelijke studenten- en universiteitsmedia hun stem kunnen laten horen. Studenten en starters op de arbeidsmarkt dragen hun idee van Europa uit met een redactieteam van jongeren uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Duitsland, die elke maand een uitzending verzorgen vanuit het Europees Parlement in Straatsburg.

Tweede prijs: Finland – Jouw Europese burgerschap (Europees Jongerenparlement) – www.eypfinland.org

Het project Jouw Europese burgerschap geeft Finse jongeren een spannend en laagdrempelig inkijkje in de besluitvorming van de EU en andere Europese culturen. Dankzij het project zijn er waardevolle contacten ontstaan tussen leerlingen van middelbare scholen en beroepsopleidingen, waarbij ook taalkundige en etnische minderheden goed vertegenwoordigd waren. Vier internationale evenementen die in het kader van het project werden georganiseerd, brachten zo'n 500 jongeren samen om te discussiëren en hun eigen mening te vormen over actuele Europese onderwerpen.

Derde prijs: Oostenrijk – Moslims tegen antisemitisme, Muslimische Jugend Österreich – www.mjoe.at

Het proefproject Moslims tegen antisemitisme is bedoeld om bewustzijn te kweken onder jonge moslims van beide geslachten en met een kritische moslimblik te kijken naar antisemitisme. In het kader daarvan zijn er workshops met deskundigen georganiseerd en hadden moslims en joden de mogelijkheid elkaar te ontmoeten – dit alles om een gedeelde Oostenrijkse en Europese identiteit te bevorderen.

Sociale media – @EUYouthPrize  #ECYP2019