skip to content
 
 
 

Corespunde proiectul meu profilului concursului?

Căutăm proiecte care promovează înțelegerea europeană și internațională, favorizează dezvoltarea unui sentiment comun de identitate și de integrare europeană, prezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și oferă exemple concrete de europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități.

Nu sunt sigur dacă tipul meu de proiect ar fi eligibil. Cum pot verifica?

Consultați secțiunea „Laureații edițiilor anterioare“ pentru a afla ce fel de proiecte au câștigat premiul în trecut.

Pot depune un proiect finalizat recent?

Da. Totuși, vă rugăm să aveți în vedere faptul că proiectul ar trebui să fie suficient de matur ca juriul să îi poată evalua rezultatele. Dacă, de exemplu, proiectul dumneavoastră tocmai a început sau este încă sub formă de idee, vă sugerăm să îl depuneți la ediția următoare a premiului.

Se prevede un număr maxim de candidaturi?

Nu. Candidații pot să depună diferite proiecte.

Cum depun proiectul meu?

Completați formularul de candidatură on-line și încărcați câteva documente și fotografii care ilustrează proiectul dumneavoastră.

Care este termenul-limită de depunere?

Data limita de înscriere: 22 februarie 2021

Cine ar trebui să depună candidatura?

Este la latitudinea echipei de proiect să ia o decizie în acest sens. În unele cazuri, poate fi vorba de șeful de echipă, de un manager al programului, de responsabilul cu comunicarea sau doar de un simplu participant.

În ce limbă pot depune candidatura?

Rezumatul proiectului trebuie să fie în limba engleză, franceză sau germană. Descrierea proiectului poate fi în orice limbă oficială a UE.

În ce stat membru ar trebui să îmi depun proiectul?

În cazul proiectelor de grup și multinaționale, proiectul ar trebui depus într-o singură țară, strâns legată de proiect.

Pot depune un proiect care a fost deja depus la o ediție anterioară a concursului?

Da. Proiectele care nu s-au clasat pe primele trei locuri în finalele edițiilor anterioare ale concursului pot fi depuse din nou.

Pot să trimit candidatura și prin e-mail?

Nu. Vă sugerăm să vă pregătiți candidatura offline, cu datele solicitate, pe care le puteți copia ulterior în formularul de candidatură online.

Trebuie să îmi depun candidatura într-o singură etapă?

Da. Candidatura se depune într-o singură etapă, deoarece nu este posibil să o salvați și să o modificați ulterior.

De ce trebuie să includ două descrieri ale proiectului în formularul de candidatură?

Descrierea succintă a proiectului ar trebui să fie în limba engleză, franceză sau germană, întrucât acest lucru va permite secretariatului premiului să o consulte dacă va fi nevoie.

Puteți redacta descrierea pe larg a proiectului în oricare dintre limbile oficiale ale UE. Descrierea respectivă ar trebui să arate cum se promovează înțelegerea europeană și internațională, se favorizează dezvoltarea unui sentiment comun de identitate și de integrare europeană și se prezintă un model pentru tinerii care trăiesc în Europa.

Ce se întâmplă după depunerea proiectului meu?

În termen de o lună de la data-limită de depunere a proiectelor, jurii naționale, compuse din deputați în Parlamentul European și din reprezentanți ai organizațiilor naționale de tineret, vor alege cei 27 de câștigători naționali din toate statele membre. Îi vom contacta apoi pe câștigători și îi vom informa cu privire la etapele următoare.

În cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, care va avea loc la 11 mai 2021, vor fi anunțate numele celor trei laureați europeni.

Cum sunt recompensați câștigătorii?

Un reprezentant al fiecărui proiect va fi invitat la evenimentul „Săptămâna Câștigătorilor”, organizat la Aachen, între 10 și 13 mai 2021. Costurile participării la acest eveniment sunt suportate de Parlamentul European și de Fundația Internațională Charlemagne de la Aachen.

Toți reprezentanții proiectelor vor primi o medalie și un certificat din partea Președintelui Parlamentului European și a președintelui Fundației Internaționale Charlemagne.

Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 7 500 €, premiul doi de 5 000 €, iar premiul trei de 2 500 €. Ca parte a premiului, cei trei laureați europeni sunt invitați să își prezinte proiectele la sediul Parlamentului European de la Bruxelles sau Strasbourg.

Pe cine pot contacta dacă am întrebări?

Vă rugăm să trimiteți întrebările dvs. în engleză, franceză, germană sau olandeză cu privire la procesul de solicitare prin e-mail la: ecyp2021@ep.europa.eu.