skip to content
 
 
 

Emisiunea de radio Europhonica IT a câștigat Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni pe anul 2019

Câștigătorii 2019
Câștigătorii 2019

Emisiunea italiană de radio Europhonica IT, aleasă dintr-un număr de 285 de proiecte, a fost desemnată anul acesta câștigătoarea Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, în cadrul unei ceremonii animate care a avut loc la 28 mai în primăria orașului Aachen. În discursul său de felicitare, vicepreședintele Parlamentului European, Rainer Wieland, a spus: „Europhonica este un exemplu perfect al modului în care instituțiile Uniunii Europene pot fi aduse mai aproape de cetățeni, contribuind la înțelegerea de către oameni a funcționării lor și creând totodată condiții mai bune pentru participarea civică.”

Premiul, acordat împreună de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne, recompensează inițiativele tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care sunt implicați în proiecte ce ajută la promovarea bunei înțelegeri între oameni din diferite țări europene. Începând din 2008, peste 3 000 de proiecte au concurat pentru obținerea premiului.

În perioada 27-30 mai, 28 de reprezentanți ai proiectelor naționale au fost invitați la Aachen, unde au primit o diplomă și o medalie. La 30 mai, au asistat la ceremonia de decernare a Premiul Internațional Charlemagne, la Aachen; premiul a fost înmânat de António Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite. Acesta a declarat că este onorat să fie „un promotor excepțional al modelului european de societate”.

Premiul I: Italia - Europhonica IT (RadUni - Associazione Operatori Radiofonici Universitari) - www.raduni.org

Europhonica IT este emisiunea radiofonică partajată care le dă cuvântul organizațiilor de media studențești și universitare. Studenți și tineri profesioniști își spun părerea despre cum văd ei Europa, în cadrul unei echipe editoriale alcătuite din tineri proveniți din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Grecia și Germania, care realizează lunar transmisiuni direct din Parlamentul European de la Strasbourg.

Premiul al II-lea: Finlanda - Cetățenia ta europeană (Parlamentul European al Tinerilor) www.eypfinland.org

Proiectul „Cetățenia ta europeană” oferă o modalitate incitantă și plină de empatie prin care tinerii finlandezi pot afla lucruri noi despre procesul decizional la nivelul UE și despre diversele culturi europene. În cadrul proiectului s-au creat legături semnificative între elevi proveniți din licee și din școli profesionale unde minoritățile etnice și lingvistice sunt bine reprezentate. Patru evenimente internaționale au reunit circa 500 de tineri, care au discutat, au participat la dezbateri și și-au format propria părere despre subiectele europene de actualitate.

Premiul al III-lea: Austria - Musulmani împotriva antisemitismului, Muslimische Jugend Österreich - www.mjoe.at

Proiectul-pilot „Musulmani împotriva antisemitismului” își propune să crească gradul de sensibilizare în rândul tinerilor musulmani de ambele sexe și este primul proiect care încearcă să facă lumină asupra subiectului antisemitismului privit dintr-o perspectivă critică și interiorizată a musulmanilor. În acest scop, s-au organizat ateliere la care au participat o serie de experți și au fost create locuri de întâlnire între musulmani și evrei, pentru a promova o identitate austriacă și europeană comună.

Rețele de socializare: @EUYouthPrize #ECYP2019