skip to content
 
 
 

Zmagovalka mladinske nagrade Karla Velikega italijanska radijska oddaja

Letošnja prejemnica mladinske nagrade Karla Velikega je italijanska radijska oddaja Europhonica IT, v kateri mladi delijo svoje poglede in mnenja o Evropi.

Ob podelitvi nagrade 28. maja v nemškem mestu Aachen je spregovoril podpredsednik Evropskega parlamenta Rainer Wieland: »Letošnja zmagovalka Europhonica je odličen primer, kako Evropo približati mladim. Deluje v obeh smereh: prinaša boljše razumevanje delovanja evropskih institucij ter ponuja prostor za sveže ideje, mnenja, kritike in družbeno participacijo.«

Mladinsko nagrado Karla Velikega od leta 2008 skupaj podeljujeta Evropski parlament in Fundacija za mednarodno nagrado Karla Velikega. Namenjena je prepoznavi kakovostnih projektov mladih med 16 in 30 leti, ki pripomorejo k spodbujanju razumevanja med ljudmi iz različnih evropskih držav in dejavno udeležbo v razvoju Evrope.

Ob podelitvi glavne nagrade bodo predstavniki 28 projektov iz vseh držav EU, ki so bili prepoznani kot primeri dobrih praks, povabljeni tudi na podelitev mednarodne nagrade Charlemagne, ki jo bo letos prejel generalni sekretar Združenih narodov António Guterres.

Trije prejemniki Charlemagne Youth Prize 2019 so:

1. nagrada: Europhonica, Italija (RadUni - Associazione Operatori Radiofonici Universitari)

Europhonica je radijska oddaja, ki daje glas neodvisnim študentskim in univerzitetnim medijem. Uredniški odbor sestavljajo mladi iz Francije, Italije, Španije, Portugalske, Grčije in Nemčije. Oddaja se prenaša vsak mesec iz Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

2. nagrada: Your European Citizenship, Finska (European Youth Parliament)

 

Projekt Your European Citizenship mladim Fincem omogoča vpogled v delovanje EU in evropsko kulturo na način, s katerim se lahko poistovetijo. Pripravljajo predavanja o EU v šolah, organizirali pa so tudi štiri večje mednarodne dogodke, na kateri se je v razpravi o izzivih, s katerim se srečuje Evropa, zbralo več kot 500 mladih.

3. nagrada: Muslims against Anti-Semitism, Avstija (Muslimische Jugend Österreich)

 

Muslimani proti antisemitizmu je pilotni projekt, ki pripadnike mlade muslimanske skupnosti ozavešča o antisemitizmu in širše o problematiki vzpodbujanja nasilja ter o grozečih posledicah, ki jih imajo takšna gibanja za družbo.

Debato in novice o mladinski nagradi Karla Velikega lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih pod oznako #ECYP2019.