skip to content
 
 
 

Radioprogrammet Europhonica IT vinnare av Europeiska Karlspriset för ungdomar 2019

alla 2019 vinnare på scenen
alla 2019 vinnare på scenen

Det italienska radioprogrammet Europhonica IT har utsetts till vinnare av årets Karlspris för ungdomar. Bland 285 tävlande projekt var det italienarna som drog det längsta strået vid en livlig prisceremoni i stadshuset i Aachen den 28 maj. I sitt hyllningstal sa Europaparlamentets vice talman Rainer Wieland så här: ”Europhonica är ett perfekt exempel på hur man kan föra EU-institutionerna närmare folket genom att både bidra till folks förståelse av hur EU fungerar och förbättra förutsättningarna för medborgarengagemang.”

Priset delas ut gemensamt av Europaparlamentet och stiftelsen för det internationella Karlspriset och är öppet för ungdomar mellan 16 och 30 år som deltar i projekt för ökad förståelse mellan människor från olika europeiska länder. Sedan 2008 har över 3 000 projekt tävlat om priset.

28 nationella projektrepresentanter bjöds in till Aachen den 27–30 maj och tilldelades diplom och medalj. Den 30 maj fick de vara med vid prisceremonin för Aachens internationella Karlspris, som delades ut till FN:s generalsekreterare António Guterres. Han fick priset som ”en framstående förkämpe för den europeiska samhällsmodellen”.

Förstapris: Italien – Europhonica IT (RadUni – Associazione Operatori Radiofonici Universitari) – www.raduni.org

Europhonica IT är radioprogrammet som ger ordet till oberoende student- och universitetsmedier. Studenter och unga yrkesverksamma lägger fram sin syn på Europa genom att sätta samman en redaktion med ungdomar från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Grekland och Tyskland, som sänder varje månad från Europaparlamentet i Strasbourg.

Andrapris: Finland – Your European Citizenship (Europeiska ungdomsparlamentet) – www.eypfinland.org

Projektet Your European Citizenship ger finska ungdomar chansen att på ett spännande och verklighetsnära sätt lära sig mer om EU:s beslutsprocess och europeiska kulturer. Projektet har möjliggjort värdefulla kontakter mellan gymnasie- och yrkesskolelever där både språkliga och etniska minoriteter varit väl representerade. Fyra internationella evenemang inom projektet har samlat runt 500 ungdomar som fått diskutera, debattera och formulera sina egna åsikter om aktuella europeiska frågor.

Tredjepris: Österrike – Muslimer mot antisemitism, Muslimische Jugend Österreich – www.mjoe.at

Pilotprojektet Muslimer mot antisemitism syftar till att öka medvetenheten bland unga muslimer oavsett kön och är det första projekt som försöker belysa frågan om antisemitism ur ett kritiskt, inommuslimskt perspektiv. Workshoppar med experter har anordnats och mötesplatser för muslimer och judar har skapats för att främja en gemensam österrikisk och europeisk identitet.

Sociala medier – @EUYouthPrize #ECYP2019