
Review of the Markets in Financial Instruments Directive 
 

Questionnaire on MiFID/MiFIR 2 by Markus Ferber MEP 
 
The questionnaire takes as its starting point the Commission's proposals for MiFID/MiFIR 2 of 20 October 2011 (COM(2011)0652 and 
COM(2011)0656).  
 
All interested stakeholders are invited to complete the questionnaire.  You are invited to answer the following questions and to provide any detailed 
comments on specific Articles in the table below.  Responses which are not provided in this format may not be reviewed.  
 
Respondents to this questionnaire should be aware that responses may be published. 
 
Please send your answers to econ-secretariat@europarl.europa.eu by 13 January 2012. 

 
 

Name of the person/ 
organisation responding to the 
questionnaire 

Fabrizio Ferraro      (Private and confidential) 
IG Group Holdings Plc   

 
 

Theme Question Answers 
1) Are the exemptions proposed in Directive Articles 2 and 3 

appropriate? Are there ways in which more could be done 
to exempt corporate end users? 

 

No response provided. Scope 

2) Is it appropriate to include emission allowances and 
structured deposits and have they been included in an 
appropriate way? 

 

No response provided. 
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3)  Are any further adjustments needed to reflect the inclusion 
of custody and safekeeping as a core service? 

 

No response provided. 

4) Is it appropriate to regulate third country access to EU 
markets and, if so, what principles should be followed and 
what precedents should inform the approach and why? 

 

We consider that it is appropriate to regulate third country access 
to EU markets for the following reasons: 
- Provides an equal playing field for all firms participating 

in EU markets whether they are based within the EU or 
not. 

- It is important for investors that every investment firm is 
subject to the same level of regulation and that all 
products within the same category (whether provided by 
a firm based within the EU or not) provide the same level 
of protection. 

Corporate 
governance 

5) What changes, if any, are needed to the new requirements on 
corporate governance for investment firms and trading 
venues in Directive Articles 9 and 48 and for data service 
providers in Directive Article 65 to ensure that they are 
proportionate and effective, and why? 

 

We are supportive of the proposal in Article 65 that data service 
providers should be subject to obligations in relation to the 
members of their management body because we consider that 
data service providers perform an important role in the operation 
of the markets and we consider that this proposal makes it less 
likely that a data service provider would operate in a manner that 
was detrimental to the smooth or orderly functioning of the 
markets. 

Organisation 
of markets 
and trading 

6) Is the Organised Trading Facility category appropriately 
defined and differentiated from other trading venues and 
from systematic internalisers in the proposal? If not, what 
changes are needed and why? 

 

We consider that clarification needs to be provided regarding the 
approach taken in determining whether a firm is an OTF or 
systematic internaliser.  Will it be that a firm is a systematic 
internaliser in relation to particular products only and not all 
products that it deals in? Or, if a firm is a systematic internaliser 
in relation to a product, then it will be considered to be a 
systematic internaliser in relation to all products that it deals in?  
In addition, we consider that there should be a pre-defined level 
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of dealing in a product that triggers the firm becoming a 
systematic internaliser.    

7) How should OTC trading be defined?  Will the proposals, 
including the new OTF category, lead to the channelling of 
trades which are currently OTC onto organised venues and, 
if so, which type of venue? 

 

We are very concerned with how OTC trading is defined.  We 
would like to point out that there are different characteristics and 
levels of risks pertaining to firms involved in OTC trading and 
that a “one size fits all” approach to defining and regulating OTC 
trading and the rules relating to trading would be inappropriate 
and detrimental.  We would hope that a distinction is made 
between wholesale and retail clients and the OTC trading they 
perform.  We consider that, as a class, wholesale clients would 
be trading in significantly larger volumes and amounts than retail 
clients and as a result their trades would create more systemic 
risk to the smooth or orderly functioning of the markets and 
therefore the trading of wholesale clients should be channelled 
onto organised venues.  Retail clients’ trades are generally 
exempted from the obligations under EMIR and should not be 
obliged to be traded on organised venues.   
In addition, obliging retail clients to trade on organised venues 
would result in increased costs for retail clients despite their 
trading creating minimal systemic risks to the smooth or orderly 
functioning of markets.  We consider that this would be an un-
proportionally large cost for retail clients when considered 
against the potential risks that are reduced by enforcing this 
requirement. 

8) How appropriately do the specific requirements related to 
algorithmic trading, direct electronic access and co-location 
in Directive Articles 17, 19, 20 and 51 address the risks 
involved? 

 

In relation to Article 17, we consider that the reference to 
“suitability” and “suitable” in Articles 17(4) and 17(5) of MiFID 
is misleading and confusing due to suitability testing of clients 
set out in Article 25.  As a result, we propose that either a 
different word should be used or it should be stated that the 
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references to suitability and suitable in Articles 17(4) and 17(5) 
is not referring to the suitability testing referred to in Article 25.   

9) How appropriately do the requirements on resilience, 
contingency arrangements and business continuity 
arrangements in Directive Articles 18, 19, 20 and 51 
address the risks involved? 

 

No response provided. 

10) How appropriate are the requirements for investment firms 
to keep records of all trades on own account as well as for 
execution of client orders, and why? 

 

No response provided. 

11) What is your view of the requirement in Title V of the 
Regulation for specified derivatives to be traded on 
organised venues and are there any adjustments needed to 
make the requirement practical to apply? 

 

We agree that certain derivatives should be traded on exchange.  
We agree that the Article should cross refer to the provisions of 
EMIR to determine whether a class of derivatives has been 
declared subject to the trading and clearing obligations.  We 
consider that Recital 21 should be clarified by referring to the 
fact that “clearing-eligible” is as defined under EMIR. 

12) Will SME gain a better access to capital market through the 
introduction of an MTF SME growth market as foreseen in 
Article 35 of the Directive?  

 

No response provided. 

13) Are the provisions on non-discriminatory access to market 
infrastructure and to benchmarks in Title VI sufficient to 
provide for effective competition between providers?  
If not, what else is needed and why? Do the proposals fit 
appropriately with EMIR? 

 

We agree that these provisions are beneficial for market 
participants and should result in sufficient access to CCP’s and 
trading venues.  However, only after a period of these 
regulations being applied will it become apparent whether these 
regulations are sufficient. 

14) What is your view of the powers to impose position limits, 
alternative arrangements with equivalent effect or manage 

No response provided. 
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positions in relation to commodity derivatives or the 
underlying commodity? Are there any changes which could 
make the requirements easier to apply or less onerous in 
practice? Are there alternative approaches to protecting 
producers and consumers which could be considered as well 
or instead? 

15) Are the new requirements in Directive Article 24 on 
independent advice and on portfolio management sufficient 
to protect investors from conflicts of interest in the 
provision of such services? 

 

We agree with this proposal and consider that it is beneficial.  
However, in relation to Article 24(6) we do not agree that 
portfolio managers should not be able to obtain fees from third 
parties.  Obtaining fees from third parties is an integral 
component of the remuneration structure for portfolio managers. 
Provided that there are appropriate obligations on portfolio 
managers to disclose details of fees to clients, we consider that 
this would not be detrimental to clients.  As a result, we consider 
that this Article should be amended to provide that portfolio 
managers are able to retain fees paid to them by third parties 
provided that sufficient disclosure and details of those fees are 
made to clients. 

16) How appropriate is the proposal in Directive Article 25 on 
which products are complex and which are non-complex 
products, and why?  

 

No response provided. 

17) What if any changes are needed to the scope of the best 
execution requirements in Directive Article 27 or to the 
supporting requirements on execution quality to ensure that 
best execution is achieved for clients without undue cost? 

No response provided. 

Investor 
protection 

18) Are the protections available to eligible counterparties, 
professional clients and retail clients appropriately 
differentiated? 

No response provided. 
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19) Are any adjustments needed to the powers in the Regulation 

on product intervention to ensure appropriate protection of 
investors and market integrity without unduly damaging 
financial markets? 

Member states should not be able to prohibit or restrict a product 
in a financial markets of a member state if the purpose is to 
promote its own firms’ products or because it does not agree in 
principal with the offering of a particular financial product in 
that member state, despite it being able to be offered in that 
country under MiFID passporting provisions.   
In relation to Article 32(2), we consider that all the grounds set 
out in Article 32(2)(a)-(e) should be met before a competent 
authority may prohibit or restrict a product.  This is the same 
threshold as ESMA’s ability to prohibit or restrict a product 
under Article 31(2) and (3).  

20) Are any adjustments needed to the pre-trade transparency 
requirements for shares, depositary receipts, ETFs, 
certificates and similar in Regulation Articles 3, 4 and 13 to 
make them workable in practice? If so what changes are 
needed and why? 
 

We consider that section 3.4.6 of MiFIR should be clarified by 
referring to the fact that “clearing-eligible” is as defined in 
EMIR. 
It will be important that a centralised product list is prepared, 
regularly updated and published to ensure that firms are able to 
determine which products are subject to pre-trade transparency 
requirements. 

21) Are any changes needed to the pre-trade transparency 
requirements in Regulation Articles 7, 8, 17 for all 
organised trading venues for bonds, structured products, 
emission allowances and derivatives to ensure they are 
appropriate to the different instruments? Which instruments 
are the highest priority for the introduction of pre-trade 
transparency requirements and why? 

 

We consider that section 3.4.6 and Article 17 of MiFIR should 
be clarified by referring to the fact that “clearing-eligible” is as 
defined in EMIR. 
We consider that the instruments of highest priority should be 
the instruments that are of systemic importance to the smooth or 
orderly functioning of markets or the integrity of markets. 

Transparency 

22) Are the pre-trade transparency requirements in Regulation 
Articles 7, 8 and 17 for trading venues for bonds, structured 

We consider that section 3.4.6 and Article 17 of MiFIR should 
be clarified by referring to the fact that “clearing-eligible” is as 
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products, emission allowances and derivatives appropriate? 
How can there be appropriate calibration for each 
instrument? Will these proposals ensure the correct level of 
transparency? 

 

defined in EMIR. 
We consider that products that pose the most systemic risk to the 
smooth or orderly functioning of markets or the integrity of 
markets should be subject to greater levels of pre-trade 
transparency requirements than those products that are of lesser 
systemic risk. 

23) Are the envisaged waivers from pre-trade transparency 
requirements for trading venues appropriate and why? 

 

No response provided. 

24) What is your view on the data service provider provisions 
(Articles 61 - 68 in MiFID), Consolidated Tape Provider 
(CTPs), Approved Reporting Mechanism (ARMs), 
Authorised Publication Authorities (APAs)? 

 

No response provided. 

25) What changes if any are needed to the post-trade 
transparency requirements by trading venues and 
investment firms to ensure that market participants can 
access timely, reliable information at reasonable cost, and 
that competent authorities receive the right data?  

 

No response provided. 

26) How could better use be made of the European Supervisory 
Authorities, including the Joint Committee, in developing 
and implementing MiFID/MiFIR 2? 

 

No response provided. 

27) Are any changes needed to the proposal to ensure that 
competent authorities can supervise the requirements 
effectively, efficiently and proportionately? 

 

No response provided. 

Horizontal 
issues 

28) What are the key interactions with other EU financial There is significant cross referencing to EMIR in MiFID and 
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services legislation that need to be considered in developing 
MiFID/MiFIR 2? 

 

MiFIR.  We consider that where terminology or principals in 
EMIR are referred to in MiFID and MiFIR, this should be 
clearly referenced.  It will be necessary to ensure that the final 
draft of EMIR is consistent with the final drafts of MiFID and 
MiFIR and how they inter-relate. 

29) Which, if any, interactions with similar requirements in 
major jurisdictions outside the EU need to be borne in mind 
and why? 

 

No response provided. 

30) Is the sanctions regime foreseen in Articles 73-78 of the 
Directive effective, proportionate and dissuasive? 

 

No response provided. 

31) Is there an appropriate balance between Level 1 and Level 2 
measures within MIFID/MIFIR 2?  

 

No response provided. 

 


