Rije?i dobrodošlice

© European Union 2014
Našem miru i sigurnosti, koje nikad ne bismo smjeli uzimati zdravo za gotovo, sve više prijete događaji iz susjedstva i šire. Ugovor o Europskoj uniji sadrži pravnu osnovu za poduzimanje učinkovitih mjera od strane država članica u smislu borbe protiv tih prijetnji u susjedstvu EU-a.

Od uspostave ZSOP-a (zajedničke sigurnosne i obrambene politike) 1999. godine do 30 civilnih i vojnih misija koje su otad obavljene, Europska je unija doprinijela stabilnosti i očuvanju mira na Balkanu, južnom Kavkazu, u Africi i na Srednjem Istoku. Čelnici EU-a 2013. godine utvrdili su plan za učinkovitije kapacitete i novi poticaj ZSOP-u istodobno ističući važnost našeg odnosa s NATO-om.

Pododbor za sigurnost i obranu (SEDE) afirmirao se kao ključan forum za poticanje rasprava i praćenje razvoja događaja u području ZSOP-a kad je riječ o institucijama, kapacitetima i operacijama. On je veoma važan instrument s pomoću kojeg se oni koji donose odluke u području ZSOP-a mogu držati odgovornima, a građani EU-a razumjeti tu politiku.

U 8. zakonodavnom razdoblju SEDE će nastaviti s praćenjem zajedničke sigurnosne i obrambene politike i voditi računa o tome da ona pruži brz i učinkovit odgovor na nove i postojeće izazove za sigurnost Unije i njezinih građana.

Anna Fotyga
Predsjednica Pododbora SEDE