Rije?i dobrodošlice

© European Parliament
Dobrodošli na internetske stranice odbora TAX3 Europskog parlamenta.

Nakon brojnih financijskih skandala otkrivenih u posljednjih pet godina (slučajevi Luxleaks, Panamski dokumenti, Football leaks i Rajski dokumenti) Europski parlament odlučio je 1. ožujka 2018. osnovati Posebni odbor za financijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza.

Pitanja porezne pravde i poštenog poreznog natjecanja od ključne su važnosti ne samo na razini jedinstvenog europskog tržišta, nego i na globalnoj razini. Posljednjih godina Europski parlament zauzima jasna stajališta i ima velik utjecaj u tom području. Želim da se rad našeg odbora temelji na radu prethodnih odbora (TAXE, TAX2 i PANA) i da se počnemo baviti novim pitanjima poput oporezivanja digitalnoga gospodarstva, programa nacionalnog državljanstva i prijevara u vezi s PDV-om. Na kraju parlamentarnog saziva naš bi odbor trebao poslati jasne i snažne poruke građanima i poduzećima kako bi upozorio na važnost Europskog parlamenta i njegovu ključnu ulogu u borbi protiv poreznih kaznenih djela, utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza.

Tijekom dvanaestomjesečnog mandata 45 punopravnih i 45 zamjenskih članova ovog odbora imat će priliku ispitati i ocijeniti je li u tom području ostvaren daljnji napredak.

Odbor će organizirati saslušanja sa stručnjacima i misije u svrhu utvrđivanja činjenica, pozivati svjedoke, tražiti pristup povjerljivim informacijama te ih nadzirati. Na kraju dvanaestomjesečnog razdoblja Odbor će podnijeti izvješće s rezultatima i preporukama.

Stoga Vas pozivam da budno pratite rad našeg odbora na ovim mrežnim stranicama na kojima možete pronaći dokumente, pratiti internetski prijenos sa sjednica te čitati naš bilten koji će redovito izlaziti.

Želim Vam ugodan posjet!

Petr JEŽEK