Legfrissebb hírek

Next SEDE meeting

19-02-2020 - 12:34
SEDE meeting room on 17 June 2015

Amire érdemes odafigyelni…

Hasznos dokumentumok

Mai közvetítések

Ma nincs közvetítés

Multimédia könyvtár

Nincs elérhető dokumentum

Köszöntő

Nathalie Loiseau

Az EU-t a feltörekvő katonai hatalmak dübörgésétől hangos geostratégiai körülmények, a szűnni nem akaró terrorfenyegetés, a közvetlen szomszédságában zajló fegyveres konfliktusok, a hibrid hadviselés fokozódása és a stratégiai infrastruktúrái elleni kibertámadások késztették arra, hogy az abszolút értelemben is a kifejezetten kiemelt kérdések közé emelje a biztonság és védelem ügyét politikai menetrendjében.

Azáltal, hogy 2016-ban globális stratégiát fogadott el, az EU utat nyitott a biztonság és a védelem terén betöltött szerepének megerősítésében, ahogyan ezt számos európai polgár szeretné. Új eszközök jönnek létre: ilyen az Európán belüli katonai mobilitást lehetővé tevő, 25 tagállamra kiterjedő strukturált állandó együttműködés, valamint az Európai Védelmi Alap. Ezek az eszközök az európai stratégiai autonómiát szolgálják a szövetségeinkben való teljes mértékű részvétel, valamint annak érdekében, hogy lehetőség szerint önállóan meg tudjuk védeni magunkat.

A Biztonság- és Védelempolitikai Albizottság küldetése a nyilvános vita lehetővé tétele, illetve az EU összes fellépését illetően a mélyreható parlamenti ellenőrzés megvalósítása a KBVP területén, konkrétan az intézmények, a kapacitás és a műveletek szempontjából. A SEDE bizottság aktívan hozzá szeretne járulni az EU biztonsági és védelmi politikájának kialakításához. A SEDE legfontosabb jövőbeli tevékenységei közé tartozik a stratégiai partnerekkel, konkrétan a NATO-val és az ENSZ-szel, valamint a multilateralizmus mellett lándzsát törő és a béke nemzetközi szolgálatában álló harmadik országokkal ápolt kapcsolatok fejlesztése is.

Nathalie Loiseau

Hatáskör és feladatokElérhetőség

Hivatkozások