[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski izbori 2014.

.
U nedjelju, 25. svibnja od 20:30 sati u Kući Europe uživo će se pratiti izborna noć Europskog parlamenta u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu. A kakve veze s tim ima Mate Jankovic?
Pročitaj više
U sklopu proslave europskog tjedna, Ured za informiranje Europskog parlamenta organizira niz događanja usmjerenih na podizanje svijesti hrvatskih građana o nadolazećim izborima za Europski parlament 25. svibnja. Na Dan Europe, u petak 9. svibnja, Ured za informiranje Europskog parlamenta pred Kućom Europe od 14:30 do 16:00 sati omogućit će razgovor predstavnika svih kandidacijskih lista za članove u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske s mladima o najvažnijim europskim temama.
Pročitaj više
.
Odbrojavanje je počelo: ostalo je točno 100 dana do otvaranja prvih biračkih mjesta za europske izbore 2014. godine. U drugom najvećem demokratskom glasovanju na svijetu, 400 milijuna ljudi može dati svoj glas za novi sastav Europskog parlamenta. U srpnju ove godine 751 zastupnik koji će zauzeti svoja mjesta u Europskom parlamentu, neće samo odrediti pravac politika Europske unije u sljedećih 5 godina, nego će i izabrati predsjednika Europske komisije, izvršno tijelo o Europske unije. Više od 4 milijuna Hrvata pozvani su dati svoj gas na europskim izborima 25. svibnja kako bi izabrali svojih 11 predstavnika u Europskom parlamentu za razdoblje od 2014. do 2019.
Pročitaj više
.
Izborni dani: 22. do 25. svibnja 2014. Lipanj: Formiranje klubova zastupnika; provjera valjanosti mandata 1. do 3. srpnja: konstituirajuća sjednica Europskog parlamenta: Zastupnici službeno zauzimaju svoja mjesta u Europskom parlamentu. Izbor predsjednika Europskog parlamenta, potpredsjednika i kvestora.
Pročitaj više
.
Članovi Europskog parlamenta sastat će se na posljednjoj plenarnoj sjednici sredinom travnja. Do tada, tenzije će rasti dok zastupnici budu nastojali postići dogovore između političkih grupacija i država članica o dovršenju bitnih zakona. Hoće li električne cigarete biti zabranjene, hoće se uspostaviti bankarska unija?
Pročitaj više
.
Nakon četiri dana glasovanja širom Europske unije, veliko pitanje je kako će izgledati novi Europski parlament. 25. svibnja u 22.00 sata, kada se posljednja birališta u Europi zatvore, bit će objavljene prve projekcije novog sastava Parlamenta. Nekoliko minuta poslije bit će objavljeni i prvi rezultati, koji će se ažurirati tijekom noći. Rezultati će se direktno unositi u grafikon Europskog parlamenta kako bi prikazali novi odnos političkih snaga.
Pročitaj više
.
Kada države članice budu predlagale kandidate za mjesto novog predsjednika Europske komisije u lipnju 2014., morat će kao osnovu za svoj izbor uzeti rezultate europskih izbora. Novi Parlament morat će odobriti tog kandidata: Europski parlament izabire predsjednika Komisije, kao što stoji u Lisabonskom ugovoru.
Pročitaj više
.
Od 3.prosinca 2013. godine u funkciji je web stranica u potpunosti posvećena Europskim izborima 2014. Na http://www.elections2014.eu/hr naći ćete sve što trebate znati o izborima koji vam omogućuju da birate Europu kakvu želite. Saznajte najnovije vijesti, više o radu Europskog parlamenta, koje su političke stranke i klubovi zastupnika. Informirajte se o tome zašto je i vaš glas važan.
Pročitaj više
U petak, 13. rujna 2013. godine, u 11:30 sati u Kući Europe održano je prvo predstavljanje institucionalne kampanje za izbore za Europski parlament 2014. godine. Time započinje inicijalna faza kampanje, a slična predstavljanja održat će se istovremeno u svim ostalim državama članicama Europske unije.
Pročitaj više