[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

100 dana do izbora: utrka za pravodobnim donošenjem zakona

Članovi Europskog parlamenta sastat će se na posljednjoj plenarnoj sjednici sredinom travnja. Do tada, tenzije će rasti dok zastupnici budu nastojali postići dogovore između političkih grupacija i država članica o dovršenju bitnih zakona. Hoće li električne cigarete biti zabranjene, hoće se uspostaviti bankarska unija?

14-02-2014

Rasporedi odbora i plenarnih sjednica bit će krcati pregovorima o  jedinstvenom mehanizmu za banke u problemima, financijskim uslugama, željeznici, zaštiti podataka, pomoći za najugroženije te ostalih zakona koji su u fazi dovršetka donošenja. Zastupnici u Europskom parlamentu odlučni su u nastojanju da poboljšaju pravila Europske unije i svom snagom će raditi i posljednjih 100 dana prije izbora. Svi zakoni koji ne budu izglasani u posljednjoj plenarnoj sjednici će propasti.

O ekonomskim pitanjima zastupnici glasuju o ključnim komponentama bankarske unije, garancijama o depozitu, rezolucijskim fondovima i jedinstvenom mehanizmu (Single resolution mechanism - SRM). Ali, ishod razgovora o SRM-u još uvijek ostaje neizvjestan. Također, dosta nacrta zakona za financijske usluga (tržišta u Direktivi o financijskim instrumentima, pranje novca, informacije investitorima, pristup bankarskim uslugama, osiguranje...) su još uvijek samo u fazi pripreme.

Tu je i istraga Europskog parlamenta o nastojanjima Europske komisije/Europske središnje banke/MMF-a „Trojke“ da spase države članice od ekonomske krize. Odbor za ekonomsku  i monetarnu politiku pratit će se s velikim interesom, pogotovo u zemljama gdje su odluke Trojke imale najveći utjecaj na svakodnevni život ljudi.

Što se tiče socijalne politike, zakon o položaju radnika je još uvijek u fazi pregovora s Vijećem. Posljednje glasovanje o fondu za najugroženije je zakazano za kraj veljače.

Na području građanskih sloboda, Europski parlament treba dati svoj glas o zaštiti podataka, bez da je pronašao dogovor s državama članicama. Prebacit će svoje amandmane sljedećem sastavu Parlamenta za daljnje razgovore s njima. Njegov zakonski neobvezujući, ali ipak vrlo utjecajan izvještaj o praćenju građana Europske unije od strane Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA)  bit će na glasovanju početkom ožujka u Strasbourgu.

Tematika koja se tiče sigurnosti hrane kao što su inspekcije hrane i stočne hrane, te zdravlje životinja i pravila o držanju životinja je trenutno u fokusu pregovora Odbora za okoliš i poljoprivredu, i moguće da će doći na dnevni reda na sjednici polovicom travnja. Nacrt zakona o zaštiti potrošača, između ostalog s oznakom „made in“, i najnoviji telekom paketi, koji bi snizili troškove roaminga su također u pripremi.

Nacrt Direktive o duhanu, kao što je neformalno dogovoreno s državama članicama,  bit će izglasan u veljači. Europski zastupnici imat će i posljednju riječ o ciljevima za smanjenje CO2 emisija. „Paket o klimatskim promjenama"“, poboljšanje "Sustava trgovine CO2 emisijama" te revizija Zakona o kvaliteti zraka bit će prebačeni sljedećem Parlamentu na finaliziranje.

Očito političko neslaganje s Vijećem o prijedlozima za željeznice (4. liberalizacijski paket) i lučkim uslugama se nastavlja, te je vjerojatno da će Parlament izglasati svoju poziciju na plenarnim sjednicama u veljači i ožujku, ali će trebati nastaviti s tim i u novom sastavu Parlamenta.

Izabrane teme za sljedeće plenarne sjednice

• Duhan (veljača tbc)
• Paket željeznica (veljača tbc)
• Automobilske CO2  emisije (veljača tbc)
• Fond za najugroženije (veljača tbc)
• Regulacija i direktiva o zaštiti podataka (ožujak tbc)
• Izvještaj o praćenju Američke nacionalne sigurnosne agencije (ožujak tbc)
• Pranje novca (ožujak tbc)
• Lučke usluge (ožujak tbc)
• Telekom paket (travanj i nakon)
• Bankarska unije (travanj tbc)
• Izvještaj o "Trojki" (travanj tbc)
• Položaj radnika (travanj tbc)
• Kvaliteta goriva (travanj tbc)