[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europska izborna noć 2014: Rezultati od 22.00 sata

Nakon četiri dana glasovanja širom Europske unije, veliko pitanje je kako će izgledati novi Europski parlament. 25. svibnja u 22.00 sata, kada se posljednja birališta u Europi zatvore, bit će objavljene prve projekcije novog sastava Parlamenta. Nekoliko minuta poslije bit će objavljeni i prvi rezultati, koji će se ažurirati tijekom noći. Rezultati će se direktno unositi u grafikon Europskog parlamenta kako bi prikazali novi odnos političkih snaga.

14-02-2014

Po prvi put, Parlament će osigurati prve projekcije sastava političkih stranaka novog Parlamenta odmah po zatvaranju birališta, u 22.00 sata. Izgled Parlamenta će postepeno biti ažuriran kako budu pristizali rezultati tijekom noći. Svi ažurirani podaci izgleda novog Parlamenta bit će dostupni online, u press room-u, ili bilo gdje drugdje u Parlamentu. Mediji će moći primati rezultate direktno na svoje platforme.

Izborna noć započinje tijekom dana

Tijekom čitavog dana Europski parlament u Bruxellesu prenosit će niz debata, briefinga, konferencija za medije i ostala događanja koja su povezana s izborima, omogućavajući novinarima da prate razvoj događaja i da izvještavaju u realnom vremenu. Poslijepodne, odlazeći i budući zastupnici Europskog parlamenta, kandidati za predsjednika Europske komisije, bivši i novi lideri političkih grupacija sudjelovat će u debatama i bit će dostupni za komentare pristiglih rezultata iz Bruxellesa i drugih glavnih europskih gradova.

Internetska stranica o izbornim rezultatima u "open data" formatu

Svi podaci, uključujući odaziv birača, procjene o raspodjeli mjesta kao i razne statistike bit će dostupni uživo na stranici namijenjenoj izborima: results-elections2014.eu. Internetska stranica će biti aktivna od 1. travnja. Mediji će moći slobodno koristiti sve informacije i postavljati ih na svoje platforme. Postojat će i mobilna verzija web stranice, kao "widget" kojeg mediji mogu postaviti na svojim stranicama, a  XML fileovi bit će dostupni za partnere. Ukoliko želite primati izborne rezultate u XML formatu ili imate bilo koje drugo pitanje vezano za rezultate, kontaktirajte dgcomm-webmastersupport@ep.europa.eu

Registracija novinara

Radni prostori za novinare bit će dostupni i pored press rooma, kao i čitav niz prostorija za radio i TV stanice. Tijekom cijele večeri bit će organizirane mnogobrojne multiplex/interaktivne  konferencije za medije, te veliki broj "stand-upa" za TV stanice.

Medijske kuće koje žele prisustvovati izbornoj noći moraju podnijeti svoju prijavu. Tiskani mediji mogu dobiti posebne akreditaciju ukoliko se jave na presse-conf@ep.europa.eu, uz napomenu da trebaju akreditaciju za 25. svibanj. Rok je 15. svibanj, ali bolje je ne čekati zadnji trenutak.

Rezervacije za audio-vizualne prostore treba poslati na bookingsEE2014@ep.europa.eu do kraja veljače. Nakon toga slijedi potvrda dodijeljene pozicije.