[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

INSTAinterview // Danijela iz Hrvatske među najboljim aktivstima: Motiviram prijatelje jer želim promjene za nas mlade

 .
10-10-2018
 .

Sve se više građana Europske unije uključuje u kampanju "Ovaj put glasam” pa je tako u samo nekoliko mjeseci broj volontera prešao 60 tisuća. Riječ je o nepolitičkoj kampanji kojom Europski parlament želi potaknuti građane na izlazak na izbore, u svibnju iduće godine. 

 .
 .

Nepolitičkom kampanjom ovajputglasam.eu Europski parlament želi potaknuti građane na izlazak na izbore, u svibnju iduće godine. Kampanji se možete pridružiti putem internetske stranice ovajputglasam.eu, a potom vam se otvara mogućnost podijeliti svoju motivaciju s obitelji, prijateljima, susjedima, te ih pozvati da postanu dio #ovajputglasam aktivnosti, u skladu sa sloganom “Kad svi glasaju, svi pobjeđuju”.


Kako ste doznali za ovajputglasam.eu kampanju i zašto ste se odlučili aktivirati?


Za ovajputglasam.eu kampanju saznala sam u Uredu Europskog parlamenta gdje sam stažirala. Shvatila sam da javnost, posebno mladi, često nisu dovoljno upoznati s mogućnostima i opcijama koje im je omogućila EU: Erasmus razmjena studenata, ukidanje naknada u roamingu, Europa bez granica - sloboda kretanja. I to je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučila aktivirati oko kampanje. Cilj mi je motivirati što više mladih da se uključe u društvene i političke procese u Hrvatskoj i EU. Mnogi građani misle da njihov glas nije važan te da se ništa ne može, niti neće promijeniti. Jedino participacijom možemo pokrenuti promjene u društvu i zato pozivam sve da se informiraju i izađu na izbore.


Kakva su iskustva is Strasbourga, kako je bilo vidjeti Europski parlament u akciji i u punom pogonu?


Uvijek je lijepo dobiti priznanje za sav rad i uloženi trud. Neopisivo je doživjeti Europski parlament iz prve ruke. S ostalim pobjednicima imala sam priliku pratiti raspravu o stanju Europske unije s predsjednikom Europske komisije Junckerom. Sastali smo se s predsjednikom EP-a Tajaniem i europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Andriukaitisom, što je bilo jako uzbudljivo. Lijepo je vidjeti političare na visokim dužnostima koji su voljni uključiti se u razgovore s mladima kako bi došli do zajedničkih rješenja za ključne probleme. Ujedno je to bila i jedinstvena prilika za upoznati ostale uspješne mlade iz EU koji su aktivni oko ovajputglasam.eu priče i podijeliti s njima različite načine i pristupe promoviranju kampanje. Svi ti mladi ljudi su jako inspirativni i služe kao primjer pravih aktivnih građana.


Daljnji planovi u ovajputglasam.eu zajednici, imaš li već neke ideje, pripremaš li lokalni tim?


Planova ima mnogo. U Berlinu sam 12. i 13. listopada na "European Youth Labu" gdje ću promovirati kampanju. U Zagrebu sam 18. listopada u Kući Europe gdje ću se, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, družiti s građanima i razgovarati o #ovajputglasam aktivnostima i različitim europskim temama. Ovim putem pozivam sve koji se žele priključiti kampanji ili saznati više o izborima, da nam se pridruže. Osim toga, izabrana sam kao jedan od govornika na panelu o kampanji koji će se održati na godišnjoj Konferenciji europskog javnog komuniciranja EuroPcomm početkom studenog u Bruxellesu. Angažirana sam i oko organizacije predavanja o europskim izborima i kampanji u Šibeniku, no više o tome - uskoro. To su neki od planova za sada, a kako se izbori budu bližili, bit će ih još više. U svakom slučaju, željela bih potaknuti raspravu o važnosti izbora. Jer izlaskom na birališta odlučujemo i u kakvoj Europi želimo živjeti. Upravo zato, moto kampanje je: "Ovaj put nije dovoljno nadati se boljoj budućnosti, ovaj put svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti".

Od mini izbornog maratona, (post) izbornog roštilja, izborne šetnje pasa… I mala i velika uključenost su dobrodošle. Pridružite se događanjima po cijeloj Hrvatskoj ili nam se javite kako biste svoje događanje objavili na ovim stranicama. Više ideja o tome kako se uključiti možete pročitati ovdje. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Aktivirati se možete i preko interneta / jednostavno podijelite sadržaj s ovajputglasam.eu stranice, ili Instagrama i Twittera kako biste podsjetili svoje prijatelje i pratitelje da izađu na izbore 26. svibnja. Koristite oznaku#ovajputglasam.

Za informacije o tome kako i zašto glasati posjetite www.europski-izbori.eu. Informacije o tome kako Europska unija utječe na vašu regiju i vaš svakodnevni život saznajte na portalu Što Europa čini za mene?