[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Prva konferencija savjeta mladih: Izlaskom na europske izbore oblikujemo budućnost naših gradova i općina

 .
21-03-2019
 .

U sklopu prve godišnje konferencije savjeta mladih, u Kući Europe 19. ožujka 2019. održana je radionica pod nazivom ''Europski parlament i prioriteti mladih'' vezana uz nadolazeće izbore za Europski parlament, 26. svibnja 2019. godine. Od nezaposlenosti do klimatskih promjena, neovisno o temi, mladi su složni: “Izlaskom na europske izbore oblikujemo budućnost Hrvatske, od gradova do općina”.  

 .
 .

Savjete mladih čine društveno aktivne mlade osobe koje sudjeluju u postupcima službenog donošenja odluka od strane predstavnika vlasti na državnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. Predstavnici savjeta mladih sudjelovali su u radionici na temu EU politika, raspravljali su o problemu širenja dezinformacija, te kako motivirati mlade u Hrvatskoj da se uključe u donošenje odluka, primjerice, izlaskom na izbore za Europski parlament.

 .
 .

Organizacija društvenih događanja poput prijateljskih sportskih utakmica, pub kvizova i utrka, te mogućnost organizacije edukativnih radionica na školi ili fakultetu primjer su aktivnosti koje sudionici predlažu za motivaciju mladih na izlazak na izbore 26. svibnja 2019. godine.

Mladi aktivisti Renato Bukovac, Hana Kuharski i David Kolarević osvrnuli su se na vlastita iskustva vezana uz kampanju europskog parlamenta ''Ovaj put glasam'' i načine na koje informiraju svoje kolege i prijatelje o nadolazećim izborima. U kampanju "Ovaj put glasam” u samo nekoliko mjeseci uključilo se 200 tisuća građana iz cijele Europske unije. Razlog zbog kojeg je kampanja privukla toliko aktivista je njen apolitičan karakter koji poziva građane na društveni aktivizam i uključivanje u demokratske procese, a mladi aktivisti poput sudionika ove radionice su ključ uspjeha kampanje među mlađom generacijom.

Radionica je održana u sklopu konferencije ''Mladi kao odgovorni i ključni sudionici u lokalnoj zajednici: Mladi kao važan primjer i prioritet Hrvatske''.

 .