[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 
 
 .
 
 .
 
 
 
 .
 .
Digitalna platforma Konferencije, koju su danas predstavili supredsjedatelji Izvršnog odbora, omogućit će građanima da sudjeluju u kreiranju budućnosti Unije.
Pročitaj više
U ponedjeljak u 13:00 supredsjedatelji Izvršnog odbora predstavit će novu digitalnu platformu Konferencije na kojoj građani mogu iznositi svoja mišljenja i prijedloge.
Pročitaj više
Služba za pismeno prevođenje Europskog parlamenta objavila je natječaj za nabavu usluga pismenog prevođenja u kojem mogu sudjelovati prevoditeljske agencije. Natječaj je otvoren za prevoditeljske agencije, a traže se usluge prevođenja višejezičnih tekstova.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: rasprava o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, bržem postupku odobrenja za prilagođena cjepiva protiv bolesti COVID-19 i Europskoj građanskoj inicijativi o zabrani držanja uzgajanih životinja u kavezima
Pročitaj više
Izvršni odbor podržao je uspostavu višejezične digitalne platforme kako bi građani iz cijelog EU-a mogli dati doprinos Konferenciji. Postignut je dogovor i o metodama rada Odbora te o pripremama za događaj koji će obilježiti inauguraciju Konferencije na Dan Europe (9. svibnja).
Pročitaj više
Registriraj se i putem svoje jedinstvene poveznice na platformu zajednoza.eu pozovi što više novih korisnika. Ako u tome tijekom travnja budeš među 10 najuspješnijih aktivista na platformi, Europski parlament nagrađuje te sudjelovanjem u online radionici „Izazovi korištenja umjetne inteligencije“ 28. 4. 2021. s početkom u 10 sati.
Pročitaj više
Petak, 26. ožujka 2021.  - Pandemija bolesti COVID-19 grubo je razotkrila rodnu nejednakost u svim njezinim oblicima te je dodatno pogoršala probleme poput nasilja u obitelji ili neravnopravnosti na tržištu rada. Istaknuto je to na online konferenciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj posvećenoj rodnoj ravnopravnosti u doba krize.
Pročitaj više
Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija moraju se i dalje usredotočiti na temeljne reforme, ustraju zastupnici u rezolucijama usvojenima u četvrtak.
Pročitaj više
Parlament je ubrzao reformu prihoda Unije koja je nužna za korištenje paketa oporavka „Next Generation EU” vrijednog 750 milijardi eura. Novi izvori prihoda, kao što je pristojba na plastiku, osigurat će nova sredstva u proračunu EU-a te doprinijeti otplati dugova fonda za oporavak. Države članice moraju što prije ratificirati ključnu Odluku o vlastitim sredstvima.
Pročitaj više
EU kriteriji za sigurna i čista putovanja, zajednička potvrda o cjepivu te oznaka zdravstvenog certifikata EU-a za pružatelje turističkih usluga moraju biti sastavni dijelovi nove EU strategije o turizmu, ističu zastupnici.
Pročitaj više
Zastupnici su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije.  
Pročitaj više
Ovog tjedna na plenarnoj sjednici: Digitalna zelena potvrda - parlament će odlučiti o ubrzanju odobrenja; Zastupnici će zatražiti novi pristup EU-a Africi; Zastupnici će se založiti za zajedničke kriterije sigurnog putovanja...
Pročitaj više
Kako izgleda učenje za ispite i priprema mature u razdoblju nakon potresa i u jeku ograničenja koje nameće pandemija? Kako su Europska unija i njezine države članice pomogle Hrvatskoj neposredno nakon potresa te koju ulogu ima Unija u zaštiti mentalnog i fizičkog zdravlja mladih? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo tijekom online susreta nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s vršnjacima iz Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, u o organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj: Virtualni susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s kolegama Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, te konferencija o izazovima s kojima se suočavaju žene u privatnom i profesionalnom životu.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u ponedjeljak 22. ožujka u 15 sati organizira online susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s vršnjacima Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, koji zbog oštećenih zgrada u razornim potresima nastavu moraju pohađati na drugim lokacijama.
Pročitaj više
Četvrtak - 18. ožujka 2021. - Prijedlog digitalnih zelenih potvrda koje je predstavila Europska komisija je korak u dobrom smjeru jer ne donosi nova ograničenja već nudi rješenja za sigurnije slobodno kretanje unutar Europske unije tijekom pandemije. Opća je to ocjena zastupnika Valtera Flege (IDS, Renew Europe), Claudie Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal) te Tomislava Sokola (HDZ, EPP), koji su sudjelovali na online konferenciji  za medije Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj na temu uvođenja potvrde s podacima o cijepljenju, testiranju te preboljenoj bolesti COVID-19 za putovanja unutar EU-a.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četvrtak 18. ožujka u 10:30 organizira online konferenciju "Digitalne potvrde i virus COVID-19" na kojoj će se zastupnici Valter Flego (IDS, Renew Europe),  Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal) i Tomislav Sokol (HDZ, EPP)  osvrnuti na zakonodavni prijedlog Europske komisije o uvođenju potvrde s podacima o cijepljenju, testiranju te preboljenoj bolesti COVID-19.  O pravnim aspektima potvrde govorit će profesorica Iris Goldner Lang (Pravni fakultet, Zagreb).  
Pročitaj više
Ovog tjedna u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj: Video radionica medijski alati za sudionike programa Škola ambasador Europskog parlamenta te aktiviste i volontere kampanje Zajedno za EU i radionica o mentalnom zdravlju u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku.
Pročitaj više
Petak, 12. ožujka - U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je tematsko događanje „Žene i virus COVID-19“ na kojem se govorilo o učinku pandemije na napredak postignut u borbi za rodnu ravnopravnost te o snazi i spremnosti žena na brzu reakciju u kriznom menadžmentu.  
Pročitaj više
U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematsko događanje „Žene i virus COVID-19“.
Pročitaj više
Parlament je danas prihvatio pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koji će reformirati EU pravila upravljanja ribarskim aktivnostima što su na snazi od 2010. godine.
Pročitaj više
U srijedu je Parlament usvojio Rezoluciju o mehanizmu EU-a za graničnu prilagodbu emisija ugljika (CBAM) koji je u skladu sa zahtjevima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), s 444 glasova za, 70 protiv i 181 suzdržanih.
Pročitaj više
Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, portugalski premijer António Costa u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen potpisali su danas Zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe. Potpisom se otvara put pokretanju debata i rasprava koje će ljudima iz cijele Europe omogućiti da podijele svoje ideje kako bi pridonijeli oblikovanju budućnosti Europe.
Pročitaj više
Cilj programa je mobilizirati oko 400 milijardi eura dodatnih ulaganja. Poduzeća će dobiti pomoć za prebroditi koronakrizu. Program je pokretač ulaganja za koja bi inače bilo teško osigurati financiranje
Pročitaj više
Proračun programa iznosi 5,1 milijardu eura, od čega je najmanje 20 % sredstava namijenjeno za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja. Europska unija će biti pripravnija na velike prekogranične prijetnje zdravlju. 
Pročitaj više
Istraživanje, koje je objavljeno prije potpisivanja Zajedničke izjave o Konferenciji o budućnosti Europe, pokazuje da velika većina (92 %) građana svih država članica zahtijeva da se njihovi glasovi „više uvažavaju pri donošenju odluka o budućnosti Europe”.
Pročitaj više
Ponedjeljak, 8. ožujka - Premijerka Novog Zelanda, potpredsjednica SAD-a, predsjednik Europskog parlamenta i predsjednica Komisije odali su počast ženama koje se na prvoj liniji suočavaju s krizom COVID-19. 
Pročitaj više
Ovog tjedna u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj: konferencija o korištenju sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju i ESF-a za razdoblje 2021.-2027., te online panel o ulozi žena u borbi protiv pandemije COVID-19. Također, donosimo novosti sa plenarne sjednice u Bruxellesu.
Pročitaj više
Petak, 26. veljače - Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju Izazovi digitalne Europe na kojoj su zastupnici Valter Flego (IDS, Renew Europe), Romana Jerković (SDP, S&D) i Karlo Ressler (HDZ, EPP) govorili o programima i politikama EU-a čiji je cilj potaknuti digitalnu transformaciju i omogućiti brži oporavak gospodarstava država članica od posljedica pandemije. Drugi dio konferencije bavio se mladima i mentalnim zdravljem.
Pročitaj više
Članovi Obora za javno zdravlje (ENVI) i Odbora za industriju i istraživanje (ITRE) Europskog parlamenta raspravljat će u četvrtak 25. veljače od 16 do 19 sati s čelnicima farmaceutskih kompanija koje sudjeluju u razvoju, proizvodnji i raspodjeli cjepiva protiv virusa COVID-19.
Pročitaj više