[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

 .
 .
 
 .
 .
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: „Spremni za 55 %” - Energetska učinkovitost zgrada; Tržišta plina i vodika; Troškovi emisija ugljika; Akt o podacima; Europski digitalni identitet itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Nova pravila za radnike na digitalnim platformama; Summit EU-a i Ukrajine; Azil i migracije; Nova pravila o političkom oglašavanju; Situacija u Afganistanu; Sprječavanje pranja novca itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Plenarna sjednica: Isaac Herzog / Dan sjećanja na holokaust; EU plan za poluvodiče; Transparentnost političkog oglašavanja; Zakon o slobodi medija; Prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem EU-a itd. 
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Ključna rasprava/EU summit; Gušenje prosvjeda i pogubljenja u Iranu; Progon ruskih ratnih zločinaca; Švedsko predsjedanje Vijećem; Izbor novog potpredsjednika EP-a; Trideseta obljetnica jedinstvenog tržišta itd.
Pročitaj više
Rastući troškovi života najveća su briga za 93 % Europljana te za 91 % građana u Hrvatskoj; potom spominju prijetnju od siromaštva i socijalne isključenosti (82%)Nedavne krize ojačale su podršku građana Europskoj uniji: 72 % ispitanika vjeruje da je njihova zemlja ostvarila koristi od članstva u EU-u, a 62 % vidi članstvo u EU-u kao dobru stvarGrađani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje učinaka uzastopnih kriza
Pročitaj više
Hrabrom narodu Ukrajine dodijeljena je Nagrada Saharov za 2022. godinu, na svečanosti održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. prosinca. Dobitnike su predstavljali predsjednik (uključenje videovezom), izabrani dužnosnici te civilno društvo.
Pročitaj više
Građani i dalje smatraju demokraciju najvažnijom vrijednošću Unije koju Parlament treba braniti. 72 % ispitanika smatra da je njihova zemlja ostvarila korist od članstva u EU-u.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Dodjela Nagrade Saharov 2022.; Prosinački summit EU-a; Odgovor EU-a na distorzivne porezne olakšice u SAD-u; Rasprava „Ovo je Europa” sa slovenskim premijerom Golobom; Rat Rusije protiv Ukrajine/Gladomor itd.
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Human Rights Film Festivala organizirao je raspravu o solidarnosti EU-a s Ukrajinom, mjerama potpore koje uključuju zaštitu ljudskih prava, istragu i kazneni progon ratnih zločina, prihvat izbjeglica te humanitarnu pomoć. U raspravi su sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula, Karlo Ressler (online) i Tomislav Sokol, ukrajinska novinarka Albina Lvutina te Irina Pronenko, predstavnica udruge Svoja, koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Baterije; Krčenje šuma; Društveno-gospodarski učinak pandemije bolesti COVID-19 na djecu; Završni događaj Europske godine mladih; Nagrada publike LUX 2023 itd. 
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: ECB / Lagarde; Energetska kriza; Pošiljke otpada; Saslušanje kandidata za vodstvo Frontexa; 10 godina podrške EP-a demokraciji; Konferencija o budućnosti Europe itd. 
Pročitaj više
Zastupnici su na svečanosti u Europskom parlamentu obilježili osnivanje Zajedničke skupštine Europske zajednice za ugljen i čelik 1952. godine, preteče EP-a.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Rusija - država pokroviteljica terorizma; Vladavina prava / Mađarska; FIFA Svjetsko prvenstvo / Ljudska prava u Kataru; Zaštita ključne infrastrukture; EU proračun za 2023; 70. rođendan Parlamenta itd. 
Pročitaj više
Prijedlog Europskog akta o slobodi medija dobrodošao je i itekako potreban, no tek smo na početku dugog puta do njegove primjene u državama članicama. To je jedna je od glavnih poruka koja se mogla čuti na današnjoj raspravi u Kući Europe posvećenoj prijedlozima novih pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti u EU-u.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: COP27; Obnovljiva energija (RepowerEU); Zabrana pobačaja u Poljskoj; FIFA Svjetsko prvenstvo 2022./ljudska prava; Revizija dugoročnog proračuna EU-a itd.
Pročitaj više
Kratka plenarna sjednica održat će se u Bruxellesu 9. i 10. studenog. Na njoj se očekuje: Glasanje o pristupanju Hrvatske Schengenu; Rezultati Listopadskog EU summita; Oporavak EU-a / Sigurna i zelena energija; Kibernetička sigurnost itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Schengen/Hrvatska; Listopadski EU summit; Oporavak EU-a / Sigurna i zelena energija; Kibernetička sigurnost; Održivo korporativno upravljanje; Zaštita unutarnjeg tržišta od stranih subvencija itd. 
Pročitaj više
Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje medijskih komunikacijskih aktivnosti posvećenih europskim izborima koji će se održati na proljeće 2024. godine.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Vanjsko upletanje i dezinformiranje u zemljama zapadnog Balkana; Energetska tranzicija EU-a; Ukrajina i Moldova / prijevoz dobara; Afera Uber, lobiranje i prava radnika; Inteligentni transportni sustavi; Tjedan rodne ravnopravnosti itd.
Pročitaj više
Hrabrom narodu Ukrajine, koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo, dodijeljena je Nagrada Saharov za slobodu mišljenja za 2022.  
Pročitaj više
Clément Di Roma i Carol Valade ovogodišnji su dobitnici Nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo za dokumentarni film „Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem”.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Nagrada Saharov 2022; Posljedice rata Rusije protiv Ukrajine; Listopadski summit EU-a; Zaštita kritične infrastrukture; Infrastruktura za alternativna goriva; Zapadni Balkan itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Hrvatska i Schengen; Bjelarus/Tihanovska; Finalisti Nagrade Saharov 2022; COVID-19/farmaceutska industrija; Trgovina/ Instrument za borbu protiv prisile; Inteligentni transportni sustavi u cestovnom prometu itd.
Pročitaj više
U petak, 7. listopada u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu održana je konferencija Destination: Together in EU (Odredište: Zajedno u EU) koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu s veleposlanstvima Češke i Francuske, a u sklopu Europske godine mladih. 
Pročitaj više
· Lažni referendumi provedeni pred nišanom nevažeći su · Ruske prijetnje nuklearnim oružjem neće odvratiti EU od daljnje pomoći Ukrajini · Poziv na uspostavu ad hoc međunarodnog suda za zločin agresije na Ukrajinu · Incident na Sjevernom toku pokazuje da je potrebno bolje zaštiti europsku ključnu infrastrukturu
Pročitaj više
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Mreža mladih Hrvatske, u partnerstvu s veleposlanstvima Češke i Francuske, organiziraju međunarodnu konferenciju posvećenu ulozi mladih i EU politici proširenja. 
Pročitaj više
· Potrebno je odrediti odgovarajuću gornju granicu cijene plina koji se uvozi putem plinovoda te mjere za suzbijanje špekulacija · Traže se daljnji koraci ka uvođenju poreza na neočekivanu dobit · Mjere moraju biti u skladu s ciljem klimatske neutralnosti EU-a do 2050. · Zastupnici ponovno pozivaju na potpuni embargo s trenutačnim učinkom na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Eskalacija ruske ratne agresije na Ukrajinu; Rastuće cijene energije; Univerzalni punjač; Suspenzija EU fondova za Mađarsku; Prosvjedi u Iranu; Zdravstvena unija itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Predsjednica ESB-a Lagarde; Ukrajina/transport; Tajvan/kineske dezinformacije; Nagrada Saharov 2022; Pripreme za plenarnu sjednicu itd.
Pročitaj više
Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Rasprava o stanju Europske unije; Cijene energije / Veće korištenje obnovljivih izvora / Ušteda energije; Rat Rusije protiv Ukrajine; Ovo je Europa / Sanna Marin; Suše i požari u Europi itd. 
Pročitaj više