[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Žene i virus COVID-19 |Petak, 12. ožujka 2021. od 10 sati |

11-03-2021

U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematsko događanje „Žene i virus COVID-19“.

 

U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematsko događanje „Žene i virus COVID-19“. Videokonferencija će se održati u petak, 12. ožujka, od 10 sati, u dva panela: Žene u borbi protiv pandemije i Žene lideri i virus COVID-19. Cilj je istaknuti snagu i spremnost žena na brzu reakciju u kriznom menadžmentu te analizirati učinak pandemije na napredak postignut u borbi za ravnopravnost žena.

 

Program:

10 sati, Facebook i YouTube kanali Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Žene u borbi protiv pandemije

Sudjeluju: Željana Zovko (zastupnica u Europskom parlamentu, HDZ/EPP), Marija Selak Raspudić (predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora), dr. Vlasta Merc (KB Dubrava),  prim. dr. sc. Marina Lampalo (KBC Zagreb, Zavod za alergijske I opstruktivne bolesti pluća), Marija Crnjak (Poslovni dnevnik).

 

11 sati, Facebook i YouTube kanali Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Žene lideri i virus COVID-19

Sudjeluju: Biljana Borzan (zastupnica u Europskom parlamentu, SDP/S&D), Medeja Lončar (predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska), Ivana Gažić (predsjednica Zagrebačke burze).

 

Rasprave moderira Majda Mikulandra (Poslovni dnevnik).

 

U EU-u je napravljeno puno po pitanju jednakih prava, no pandemija bi mogla ugroziti napredak, među ostalim i zato jer ima snažniji negativni gospodarski učinak na žene.  Od 49 milijuna njegovatelja u EU-u, koji su najviše izloženi virusu, oko 76 % su žene. Najveća neravnoteža u EU-u zabilježena je u Latviji, gdje žene čine 88 % radne snage u zdravstvu, u usporedbi s 53 % na Malti, dok ih je u Hrvatskoj 78 %.  Osim toga, žene su prekomjerno zastupljene u osnovnim uslužnim djelatnostima koje su ostale otvorene tijekom pandemije. U EU-u 82 % blagajnika i 95 % radnika u poslovima u domaćinstvima su žene. Oko 84 % zaposlenih žena u dobi od 15 do 64 godine radi u uslužnom sektoru, uključujući poslove najpogođenije pandemijom na kojima često dolazi do gubitka radnih mjesta.