[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Zastupnici traže da bez odgode Ukrajina i Moldova dobiju status EU kandidatkinja

23-06-2022

EU čelnici moraju opravdati povijesnu odgovornost i potvrdom europske perspektive dati jasan politički signal Ukrajini, Moldovi i Gruziji.

 

·       Gruzija bi također trebala postati kandidatkinja kada dovrši potrebne reforme

·       Nema ubrzanog EU članstva, ulazak je moguć samo na osnovu zasluga i po ispunjenju kriterija

·       Proširenje je u interesu EU-a

S 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju pozivajući šefove država i vlada koji se sastaju na dvodnevnom summitu da Ukrajini i Moldovi „bez odgode“ dodjele status EU kandidata. Smatraju da isto trebaju učiniti i za Gruziju „kada njezina vlada riješi“ prioritetna pitanja koje traži Europska komisija.

U kontekstu brutalnog napadačkog ruskog rata protiv Ukrajine, ovaj bi potez pokazao vodstvo, odlučnost i viziju, istaknuli su zastupnici. Ustraju u tome da ne postoji „ubrzani put“ za EU članstvo i da je pristupanje utemeljeno na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahtijeva ispunjavanje EU kriterija te ovisi o učinkovitoj provedbi reformi.

Ponosne i predane članice europske obitelji

Parlament poziva vlasti Ukrajine, Moldove i Gruzije da „nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu provedbe europskih ambicija svojeg stanovništva“ tako što će ubrzati reforme i što prije učinkovito ispuniti kriterije za članstvo u EU-u.

Ukrajinski, moldavski i gruzijski građani zaslužuju živjeti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim državama koje su ponosne i predane članice europske obitelji, poručuju europarlamentarci. Pozivaju stoga Europsko vijeće da poduzme važan prvi korak prema ispunjavanju legitimnih težnji građana tih triju zemalja.

EU proširenje nema alternativu i u interesu je EU-a

U rezoluciji se ističe kako proširenje nema alternative te da ono „više nego ikad prije predstavlja geostrateško ulaganje u stabilan, snažan i ujedinjen EU“. Zaključuje se i da su izgledi za punopravno članstvo u Uniji zemalja koje žele postati njezine države članice u političkom, gospodarskom i sigurnosnom interesu EU-a. Zastupnici također zahtijevaju „revitalizaciju“ procesa proširenja i njegovu deblokadu za države zapadnog Balkana.

Kontekst

Prema članku 49. Ugovora EU-a, svaka država članica koja poštuje vrijednosti iz članka 2. te se zalaže za njihovo promicanje može podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Odluka o novoj članici EU-a donosi se jednoglasno u Vijeću, nakon konzultacija s Komisijom te uz suglasnost Europskog parlamenta.

Ukrajina (28. veljače), Republika Moldova i Gruzija (obje 3. ožujka) podnijele su zahtjev za EU članstvo, nakon ruskog napada na Ukrajinu. 17. lipnja Komisija je objavila mišljenje o tim trima zahtjevima i preporučila Vijeću da potvrdi perspektivu Ukrajine, Moldove i Gruzije da postanu države članice EU-a.

Ova je tema na dnevnom redu Europskog vijeća koje se sastaje danas i sutra u Bruxellesu. Uoči summita, EU čelnici će se sastati s njihovim kolegama iz zapadnog Balkana.

Poveznice