[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

EU I REFORMA TURIZMA: ODRŽIVOST, DIGITALIZACIJA, OTPORNOST

10-06-2022

Utorak, 14. lipnja 2022., 10 sati
Hrvatski dom Split (Glazbeni salon Jakova Gotovca), Tončićeva ul. 1, Split

 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u utorak 14. lipnja u Hrvatskom domu u Splitu u 10 sati organizira panel na temu održivog turizma. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma Slavko Štefičar,  predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš te prof.dr.sc. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu komentirat će europske inicijative u području održivog turizma, razmotriti najbolje načine na koje se investicije u sektoru mogu povezati sa zelenom i digitalnom tranzicijom te razgovarati o javnim pozivima koji se u turizmu očekuju do kraja godine. Bit će riječi i o uspješnim primjerima ekološki osviještenih turističkih destinacija te preporukama stručnjaka u turizmu kada je riječ o zadržavanju broja gostiju bez dodatnog pritiska na resurse te povećanog zagađenja.  Moderatorica je novinarka HTV-a Ivana Šilović.

Predviđen je i kratak pozdravni govor predstavnika županijske vlasti.

Napomena urednicima: molimo Vas da dolazak potvrdite na epzagreb@europarl.europa.eu  do kraja radnog dana u ponedjeljak, 13. lipnja.

Više informacija

Europski parlament nedavno je pozvao na donošenje zajedničke europske turističke politike te akcijskog plana s učinkovitom financijskom potporom za turizam i odredišta najviše pogođena pandemijom, ali i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Parlament podupire uspostavu europskog mehanizma za upravljanje krizama za turistički sektor EU-a te smatra da su pandemija i rat u Ukrajini pokazali kako je potrebno osnovati Agenciju EU-a za turizam. U ožujku 2021. Parlament je usvojio izvješće o vlastitoj inicijativi na temu uspostave strategije EU-a za održivi turizam.
Europa je najposjećenija turistička destinacija na svijetu. Gubici radnih mjesta u sektoru turizma u Europi 2020. godine bili su zastrašujući, s brojkama koje se kreću između 14,2 i 29,5 milijuna. Turistički sektor ključan je dio gospodarstva Unije i čini 10 % njezina BDP-a. Procjenjuje se da će, zbog posljedica globalne zdravstvene krize, do 2023. godine rast turizma u Europi biti ispod razina iz 2019. godine.