[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Europski parlament snažno se protivi mađarskom zakonu usmjerenom protiv LGBTIQ osoba

09-07-2021

Parlament „najoštrije osuđuje” najnovije zakonodavstvo protiv LGBTIQ osoba te rušenje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

 

·         Nova pravila u Mađarskoj su „očita povreda vrijednosti, načela i prava EU-a”

·         Komisija i države članice trebale bi poduzeti hitne pravne mjere

·         Smanjiti financiranje ako nacionalno zakonodavstvo koje je u suprotnosti s vrijednostima EU-a utječe na europski proračun

·         Zastupnici ukazuju na napade na LGBT tijekom Zagreb Pridea

 

Parlament „najoštrije osuđuje” najnovije zakonodavstvo protiv LGBTIQ osoba te rušenje demokracije i vladavine prava u Mađarskoj.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 459 glasova za, 147 protiv i 58 suzdržanih zastupnici u Europskom parlamentu navode da mađarski zakon očito krši ključna načela koja su sadržana u Povelji EU-a o temeljnim pravima, te Ugovorima i zakonodavstvu EU-a o unutarnjem tržištu.

 

 

Još jedan napad na demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava

Parlament naglašava da ovaj zakon nije izolirani incident, nego da „predstavlja još jedan namjerni i unaprijed pripremljeni primjer postupnog ukidanja temeljnih prava u Mađarskoj” u kojoj su LGBTIQ fobija i dezinformacijske kampanje sponzorirane od strane države postali alati za političku cenzuru. Ta kršenja ljudskih prava dio su šireg političkog programa za rušenje demokracije i vladavine prava, uključujući slobodu medija, te bi se trebala smatrati sustavnim kršenjem vrijednosti EU-a.

Nedavni primjeri tog problema uključuju izmjenu mađarskog Ustava kako bi se utvrdilo da je „majka žena, a otac muškarac” te de facto zabranu pravnog priznavanja identiteta transrodnih i interseksualnih osoba. U tom kontekstu zastupnici izražavaju nepokolebljivu predanost zaštiti prava djece i tvrde da bi tolerancija, prihvaćanje i raznolikost trebali služiti kao vodeća načela za jamstvo ostvarivanja najboljih interesa djeteta.

Zabrinuti sličnim događajima, zastupnici spominju Hrvatsku, konkretno „najavljeni prijedlog konzervativne stranke Most o uvrštavanju 'zabrane izloženosti djece LGBT propagandi' u zakone o kojima se raspravlja u Hrvatskom saboru te napade na pripadnike LGBTI zajednice 3. srpnja 2021. na dan Povorke ponosa u Zagrebu“. Predsjednik i potpredsjednik Mosta 4. srpnja 2021. najavili su tužbe protiv LGBTI organizacija koje su optužile tu stranku za širenje netolerancije i homofobije te poticanje podjele i mržnje, navodi se u rezoluciji.

 

 

Potrebno je hitno djelovati

Zastupnici pozivaju Komisiju da pokrene ubrzani postupak zbog povrede prava i da se koristi svim instrumentima na Sudu Europske unije (CJEU), kao što su privremene mjere i sankcije zbog nepoštivanja pravila, ako je to potrebno. Pozivaju i države članice da u slučaju nedjelovanja Komisije pokrenu postupak pred Sudom te da Europskom sudu za ljudska prava podnesu međudržavnu prijavu u pogledu aspekata koji nisu obuhvaćeni pravom EU-a.

Osim toga, Parlament ukazuje na niz pitanja u Mađarskoj u kojima bi se Uredba o uvjetovanju vladavine prava trebala odmah aktivirati radi zaštite proračuna EU-a te izražava ozbiljnu zabrinutost da mađarski plan za oporavak i otpornost možda nije u skladu s pravom EU-a. Također poziva Vijeće i Komisiju da deblokiraju Direktivu o borbi protiv diskriminacije te da prate inicijativu Parlamenta o uspostavi trajnog mehanizma EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava. Zabrinuti zbog toga što mađarsko zakonodavstvo nalikuje Zakonu o LGBT propagandi iz 2013. u Rusiji, zastupnici su pozvali Komisiju da temeljito istraži financiranje kampanja protiv LGBTIQ osoba u Europi.

Pročitajte sažetak rasprave održane u srijedu ili pogledajte dijelove rasprave ovdje.

 

 

Kontekst

Mađarski je parlament 15. lipnja 2021. gotovo jednoglasno (157 glasova za, 1 protiv) glasao za pravila kojima će se, pod krinkom borbe protiv pedofilije, ograničiti sloboda govora i prava djece tako što će se nedopuštenim proglasiti prikazivanje sadržaja LGBTIQ u školskim materijalima ili televizijskim programima za mlađe od 18 godina. Novi zakon stupio je na snagu 8. srpnja 2021.

Parlament je već ranije osudio zloupotrebu zakona o informacijama dostupnim maloljetnicima, posebno u području obrazovanja i medija, kako bi se cenzurirali sadržaj i materijali povezani s LGBTI tema, posebno u Litvi i Latviji.

 

 

Poveznice

Prihvaćeni tekst bit će dostupan na poveznici (8.7.2021.)

https://www.europarl.europa.eu/plenary/es/texts-adopted.html

Poimenično glasanje (8.7.2021.)

https://www.europarl.europa.eu/sed/doc/news/flash/24205/P9_PV(2021)07-08(RCV)_en.docx

Kontroverze u vezi s vladavinom prava po zemljama: što EU može poduzeti (infografika) en

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-affairs/20180222STO98434/rule-of-law-concerns-how-the-eu-can-act-infographic

EP Think Tank: Zaštita zajedničkih vrijednosti EU-a u zemljama članicama, pregled mehanizama za praćenje, sprečavanje i provedbu na razini EU-a, 25.9.2020. en

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_STU(2020)652088

Besplatne fotografije, video i audio materijali (sloboda LGBTIQ osoba u EU-u)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/lgbtiq-freedom-in-eu_18004_pk

Besplatne fotografije, video i audio materijali (vladavina prava)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/rule-of-law_18008_pk