[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

EUROTRIBINA: EUROPSKA UNIJA - GODINA PRIJE IZBORA

Srijeda, 24. svibnja, 10:30 - 12:00 sati
Kuća Europe (A. Cesarca 4 - 6), Zagreb

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na konferenciju „Europska unija: Godina prije izbora za Europski parlament“ koja će se održati u srijedu, 24. svibnja od 10:30 u Kući Europe (A. Cesarca 4-6) u Zagrebu. Zbog izravnog prijenosa na Hrvatskom radiju, u partnerstvu s kojim se organizira rasprava, ulazak u dvoranu predviđen je do 10:20. 

O trenutačnoj političkoj slici Europske unije, očekivanjima od izbora, rezultatima rada ovog saziva Europskog parlamenta i Komisije, interesu građana, stranačkim kampanjama te mobilizaciji mladih raspravljat će:

  • Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP, S&D)
  • Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamenut (HDZ, EPP) (online)
  • Igor Vidačak, Fakultet političkih znanosti
  • Anja Gvozdanović, Institut za društvena istraživanja
  • Hrvoje Butković, Institut za razvoj i međunarodne odnose

Moderatorica: Jasmina Popović (HRT)

Ljubazno Vas molimo da dolazak potvrdite do utorka 23. svibnja na: epzagreb@europarl.europa.eu

Izbori za Europski parlament održat će se u razdoblju od 6. do 9. lipnja 2024. U Hrvatskoj je tradicionalno izborni dan nedjelja pa će građani na birališta biti pozvani 9. lipnja. Birat će se zastupnici za deseti saziv Parlamenta koji će u razdoblju do 2029. sudjelovati u oblikovanju europskih javnih politika i odlučivanju o novim zakonima. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nedavno je govoreći o izborima istaknula kako su oni „najveća demokratska aktivnost u Europi“ te je pozvala građane da glasaju i ne dopuste da netko drugi bira umjesto njih.

Više informacija

„Eurotribina – perspektive i izazovi“ serijal je Hrvatskoga radija koji se uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Obuhvaća raspravu o europskim politikama i izazovima te o najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije.