[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Izložba djela suvremenih hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkoj Kući Europe održanog u prosincu, radovi suvremenih hrvatskih umjetnika koje je otkupio Europski parlament 19. ožujka svečano će biti predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu.  

18-03-2014

U srijedu 19. ožujka 2014. s početkom u 12.30 sati izložbu će u Bruxellesu otvoriti potpredsjednica Europskom parlamenta Anni PODIMATA i Jim HIGGINS, kvestor odgovoran za kulturne priredbe i predsjednik Umjetničkog odbora.

Umjetničke radove iz najmlađe članice Europske unije, Hrvatske, potpisuju Boris Bućan, Ivana Franke, Sanja Iveković, Ivan Kožarić, Nives Kavurić Kurtović, Đuro Seder, Josip Vaništa i Zlatan Vehabović. Oni su postali trajno vlasništvo Europskog parlamenta gdje će biti sastavni dio međunarodne zbirke umjetnina izložene u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

Ova kolekcija radova suvremenih likovnih umjetnika zasigurno doprinosi širenju granica nacionalne kulture i važna je u kontekstualizaciji i predstavljanju hrvatske kulture u Europi na visokoj razini. Ona je bez sumnje izuzetna i po svom karakteru različitosti kojega čini spoj hrvatskih umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja.

Na projektu odabira radova za stalni postav u Europskom parlamentu radio je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu u suradnji s nekoliko uglednih institucija kao što su Ministarstvo kulture, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Akademija likovnih umjetnosti, Muzej za suvremenu umjetnost, Hrvatsko dizajnersko društvo i Hrvatski muzej naivne umjetnosti.

Zagrebačka izložba u prosincu 2013. godine popraćena je kao jedan od najznačajnijih javnih događaja koje je dosad organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj te je s pravom pobudila velik interes medija.

Radujemo se što će od 19. ožujka 2014. hrvatska umjetnička djela imati priliku očarati i sve zastupnike, djelatnike i posjetitelje zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu.  

Video s izložbe u prosincu 2013.

izlozbaep