[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Finalisti LUX-a na Zagreb Film Festivalu: pogledajte "Djevojke", "Idu" i "Razrednog neprijatelja" u Kinu Tuškanac 26. listopada

14-10-2014

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj vas sa zadovoljstvom poziva na Dan LUX filma, poslasticu europskog filma koja se u okviru Zagreb Film Festivala održava 26. listopada u Kinu Tuškanac. 'Djevojke' u režiji Céline Sciamma, 'Ida' Pawela Pawlikovskog i 'Razredni neprijatelj' režisera Roka Bičeka tri su finalista Nagrade LUX Europskog parlamenta koji čine ovogodišnji repertoar, a sve projekcije će biti besplatne i otvorene za javnost. Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Kina Tuškanac za vrijeme radnog vremena, a jedna osoba može preuzeti najviše četiri besplatne ulaznice po projekciji.

Dan LUX filma jedinstveno je kulturno iskustvo koje nadilazi granice i države pa će tako i hrvatski filmofili odlaskom na besplatne premijere Filmske nagrade LUX Europskog parlamenta činiti poseban europski javni prostor te svjedočiti raznolikosti i bogatstvu europske kinematografije. Nagrada se dodjeljuje od 2007. godine, a tri filma koji su ušli u finalni izbor prikazuju se istovremeno u 28 država članica, na 24 jezika. Jedan od najvažnijih ciljeva ove nagrade jest usmjeriti pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te dati potporu širenju europskih (ko)produkcija.

Prva od tri projekcije u Kinu Tuškanac počinje u 17h, a radi se o francuskom filmu 'Djevojke' (Bande de filles). Treći igrani film francuske redateljice Céline Sciamma, najpoznatije po uspješnici iz 2011. godine, filmu 'Tomboy', o djevojčici koja se osjeća i ponaša kao dječak. Sciamma se ovaj put na nestereotipan način okreće temi marginaliziranih imigrantskih predgrađa Pariza dajući istovremeno sirovi i vrlo suptilni prikaz grupe srednjoškolki i njihovih životnih izbora u okruženju koje ih predodređuje da postanu ili maloljetne majke ili djevojke/prostitutke lokalnih dilera i svodnika.

U 19h na rasporedu je prvi film na materinjem poljskom jednog od vodećih poljskih filmaša Pawela Pawlikowskog, 'Ida'. Film se okreće europskoj prošlosti kroz prikaz mladog poljskog siročeta koje se početkom 1960-ih suočava sa svojim identitetom.

Dan LUX filma u 21h zatvara projekcija 'Razredni neprijatelj' (Razredni sovražnik), debitantski film kojim režiser Rok Biček, osim uspješne vizualizacije konflikta u razredu, nastoji prikazati i svojevrsnu sociološku studiju slovenskog društva koje je prokazano kao duboko podijeljeno između starih i novih vrijednosti i straha od vlastitih unutarnjih sukoba.

Za nagradu LUX mogu se natjecati igrani ili dokumentarni filmovi duži od 60 minuta, koji promiču europske vrijednosti i kulturnu raznolikost Europe, otvaraju važna pitanja koja se tiču integracije i europskog identiteta, a producirani su u zemljama članicama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Švicarskoj ili Lihtenštajnu. Često su to filmovi nagrađivani na najstarijim i prestižnim europskim filmskim festivalima u Veneciji i Karlovym Varyma. Dani LUX filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture.