[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Pobjednik Nagrade LUX 2013 koju dodjeljuje Europski parlament osvojio film "Alabama Monroe"

11-12-2013

Film "Alabama Monroe", glazbena ljubavna priča o belgijskom paru koji pokušava preživjeti duboku obiteljsku tragediju, osvojio je Nagradu LUX 2013. Koju dodjeljuje Europski parlament.

Primivši nagradu od predsjednika Martina Schulza ispred zastupnika i gostiju na plenarnoj sjednici, redatelj Felix van Groeningen rekao je: "Nagrada LUX je izvrsna inicijativa - omogućuje ljudima diljem Europe da gledaju filmove koje inače ne bi imali priliku vidjeti."

Nagrada LUX dodjeljuje se svake godine filmovima koji promiču europsku kinematografiju, vrijednosti i društvena pitanja. Ostali finalisti ovogodišnje nagrade bili su engleski film "Selfish Giant" redateljice Clio Bernard i "Miele" talijansko-francuski prvijenac Valerije Golino.

Martin Schulz je čestitao pobjedniku i finalistima: "Pričajući priče o tome tko smo i što bismo mogli biti, europski filmovi pomažu u stvaranju kulturne svijesti za Europu. Filmski umjetnici ne trebaju nas, europske političare, već mi političari trebamo vas, filmske umjetnike. Priče i emocije mogu pomoći u stvaranju identiteta. Europski filmovi potiču osjećaj zajedništva u Europi".

Felix van Groeningen zahvalio se zastupnicima: "Velika je čast znati da su zastupnici odabrali moj film, gledali ga i glasali za mene. Zato je Nagrada LUX izvrsna inicijativa - omogućuje ljudima diljem Europe da gledaju filmove koje inače ne bi imali priliku vidjeti. Omogućuje da filmovi dođu do različitih zemalja i do puno više gledatelja. Zato stvaramo filmove."

Parlament dodjeljuje Nagradu LUX kako bi pomogao u promociji filmova koji svojom temom pokrivaju aktualna europska pitanja. Filmovi u finalu nagrade bili su prevedeni i podnaslovljeni na 24 službena jezika EU i prikazani u svih 28 zemalja tijekom Dana LUX filma.

Promocija europskog filma kroz nagradu LUX među kulturnim aktivnostima Ureda za informiranje u Hrvatskoj ima posebno mjesto.