[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

U MSU održan Dan LUX filma u sklopu Zagreb Film Festivala: hrvatska publika oduševljena viđenim

28-10-2013

"Savršeno, savršeno i savršeno", "Super film, radnja i glumci odlični!", "Emocionalni i moralni tobogan!", "Sve je odlično, režija, scenarij, gluma...." Ovo su samo neki komentara koje je publika ostavila na glasačkim karticama.

U Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu Zagreb Film Festivala 27. listopada održan je Dan LUX filma. Kino-dvorana je bila puna, a gledatelji su s oduševljenjem odgledali hrvatske premijere triju finalista za ovogodišnju nagradu LUX: The Selfish Giant (red. Clio Barnard, V. Britanija), Miele (red. Valeria Golino, Italija) i Alabama Monroe (red. Felix Van Groeningen, Belgija).

Filmovi će se u sklopu koncepta "LUX Film Days" ove jeseni prikazivati u svih 28 država članica Europske unije, i to prevedeni na službene jezika svake od članica. Upravo je u Hrvatskoj održan prvi ovogodišnji Dan LUX filma, i to kao šlag na torti zadnjeg dana Zagreb Film Festivala.

Tri su izvrsna finalista odabrana temeljem suda 17-članog stručnog žirija sastavljenog od filmskih profesionalaca - producenata, renomiranih filmskih djelatnika, direktora europskih filmskih festivala i dr., a zadnju riječ kod odabira imat će europarlamentarci.
  
U glasovanje i finalni odabir uključeno je i 766 zastupnika u Europskom parlamentu - među kojima od ove godine sjedi i 12 hrvatskih eurozastupnika te će i oni imati priliku odučivati o najboljem filmu. Temeljem stručnog odabira ni za dodjelu titule filmskog šampiona najboljem filmu, promotoru europske kulture za 2013. godinu. Svečano proglašenje pobjednika odigrat će se 11. prosinca na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Jedan od ova tri sjajna filma ponosno će ponijeti titulu ovogodišnjeg LUX filma.

Jeste li pogledali filmove koji se natječu za nagradu LUX 2013? Jesu li vam se svidjeli? Ili još niste imali prilike pogledati filmove, ali vas je osobito dirnula neka od tema?

Svi oni koji su pogledali filmove mogu glasovati za svoga favorita na službenoj stranici nagrade LUX:http://www.luxprize.eu/public_mention.  

To može biti vaša prilika da odaberete svoju omiljenu temu ili film. Rezultat glasovanja svih građana Europske unije zainteresiranih za ova tri filma bit će objavljen na Filmskom festivalu u Karlovym Varyma u lipnju/ srpnju 2014. godine.

Glasujte i vi i osigurajte priliku da odete u Karlovy Vary u Češkoj i proglasite najbolji LUX film prema sudu europske publike!

Napominjemo kako krajem jeseni u hrvatskim kinima kreće u redovnu distribuciju "Alabama Monroe" Felixa Van Groeningena.