[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Nagrada Saharov za 2021. godinu: Parlament odaje priznanje Alekseju Navaljnom

15-12-2021

Kći Alekseja Navaljnog, Daria, na prigodnoj svečanosti u Strasbourgu primila je nagradu Saharov Europskog parlamenta u ime svojeg oca koji je u zatvoru.

 

Kći Alekseja Navaljnog, Daria, na prigodnoj svečanosti u Strasbourgu primila je nagradu Saharov Europskog parlamenta u ime svojeg oca koji je u zatvoru.

Aleksej Navaljni, trenutačno na odsluživanju zatvorske kazne u jedinici za prisilni rad u Rusiji, već je više od desetljeća vodeći oporbeni političar u zemlji, poznat po svojoj borbi protiv korupcije i kršenja ljudskih prava od strane Kremlja.

U uvodnom govoru predsjednik Parlamenta David Sassoli pohvalio je hrabrost Alekseja Navaljnog: „Prijetili su mu, mučili ga, otrovali, uhitili, zatvorili, ali nisu ga uspjeli natjerati da zašuti... Kao što je i sam jednom rekao, korupcija se širi tamo gdje se ne poštuju ljudska prava, i vjerujem da je u pravu. Borba protiv korupcije također je borba za poštivanje univerzalnih ljudskih prava. To je svakako borba za ljudsko dostojanstvo, dobro upravljanje i vladavinu prava", rekao je predsjednik Sassoli i pozvao na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu.

Prihvaćajući nagradu u ime svojeg oca, Daria Navaljni kritizirala je one koji se zbog pragmatizma ne žele zamjeriti diktatorima, inzistirajući na tome da Europa mora ostati vjerna svojim idealima: „Kada sam pisala tati i pitala: Što želiš da kažem u svojem govoru?, odgovorio je: ‘Reci da nitko ne smije izjednačiti Rusiju s Putinovim režimom. Rusija je dio Europe i nastojimo biti njezin dio. No želimo također da i Europa teži nečemu, nevjerojatnim idejama koje su u njezinoj srži. Težimo Europi ideja, ljudskih prava, demokracije i integriteta.”

Na svečanosti u Strasbourgu bio je i Leonid Volkov, politički savjetnik Alekseja Navaljnog i Kira Jarmiš, zadužena za odnose s medijima.

Afganistanske žene koje se bore za prava žena u svojoj zemlji te bolivijska političarka Jeanine Áñez bile su ostale finalistice za Nagradu Saharov za 2021. godinu.

Tko je Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni ovogodišnji je dobitnik nagrade Saharov odlukom predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i predsjednika klubova zastupnika od 20. listopada 2021. Pozornost međunarodne javnosti privukao je nakon organiziranja prosvjeda protiv predsjednika Putina i njegove vlade te zagovaranja antikorupcijskih reformi.

U kolovozu 2020. Navaljni je otrovan i mjesecima se oporavljao u Berlinu. Uhićen je po povratku u Moskvu u siječnju 2021. i trenutačno je u zatvorskom odjelu visoke sigurnosti u kojem treba odslužiti još više od dvije godine. Navaljni je krajem ožujka 2021. započeo dugi štrajk glađu jer mu je uskraćen pristup medicinskoj skrbi.

U lipnju 2021. ruski sud proglasio je organizaciju Alekseja Navaljnog, Zakladu za borbu protiv korupcije, i njegove regionalne urede „ekstremističkom skupinom”.

U rezoluciji iz siječnja 2021. zastupnici su zatražili trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu Alekseja Navaljnog i svih drugih osoba pritvorenih zbog prosvjeda za njegovo puštanje na slobodu te su pozvali države članice EU-a da znatno postrože sankcije protiv Rusije. Taj poziv su ponovili u travnju 2021.

Nagrada Saharov Europskog parlamenta

Svake godine Europski parlament dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Pokrenuta je 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Ime je dobila po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a dobitniku se dodjeljuje potvrda i nagrada u vrijednosti 50 tisuća eura.

Parlament je 2020. nagradu dodijelio demokratskoj oporbi Bjelarusa.

Saznajte kako se bira dobitnik Nagrade Saharov

Više informacija

Pogledajte konferenciju za medije (predsjednik Parlamenta David Sassoli, kći Alekseja Navaljnog Daria i njegov savjetnik Leonid Volkov (15. prosinca, 12:45 sati)

https://multimedia.europarl.europa.eu/hr/press-conference-by-david-sassoli-president-of-european-parliament-and-leonid-volkov-and-daria-naval_20211215-1245-SPECIAL-PRESSER_vd

Poveznice

Facebook intervju  uživo s političkim savjetnikom Alekseja Navaljnog, Leonidom Volkovom, u srijedu, 15. prosinca u 16:00 sati

https://www.facebook.com/europeanparliament/

Stranica Nagrade Saharov

https://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/hr/home

Članci o ovogodišnjim laureatima i kandidatima

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/priorities/saharov-2021

Prethodni dobitnici

https://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/hr/laureates/around-the-world

Multimedijski materijali

https://multimedia.europarl.europa.eu/hr/sakharov-prize-2021_20502_pk