[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Poljska: Zastupnici upozoravaju na nužnost poštovanja nadležnosti europskog prava

19-10-2021

Parlament je zatražio od Komisije da žurno pokrene mehanizam uvjetovanosti kako bi se zaštitili poljski građani i temelji EU prava.

 

Parlament je zatražio od Komisije da žurno pokrene mehanizam uvjetovanosti kako bi se zaštitili poljski građani i temelji EU prava.

U žustroj raspravi s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen te slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, većina zastupnika  je osudila spornu odluku poljskog Ustavnog suda od 7. listopada. Postavili su pitanje o neovisnosti sudske vlasti te upozorili na regresiju poljske vlade u smjeru totalitarizma. Europarlamentarci su također istaknuli da EU države članice dobrovoljno pristaju na zajednička pravila pri ulasku u Uniju te su ustrajali u tvrdnji da ne postoji raskorak između pravnog poretka EU-a i poljskog ustava.

U ime slovenskog predsjedništva Vijećem, ministar Logar  je rekao da je primat EU prava temelj EU-a i osnova za složni život u zajedničkom europskom domu. Istaknuo je kako Vijeće intenzivno raspravlja o pitanju vladavine prava te da je Predsjedništvo odlučno postići napredak u postupcima iz članka 7.

„Presuda poljskog Ustavnog suda dovodi u pitanje temelj EU-a te je izravni izazov jedinstvu europskog pravnog poretka“, rekla je predsjednica Komisije von der Leyen. „Ovo je prvi put da sud jedne države članice kaže da EU ugovori nisu u skladu s nacionalnim ustavom“, dodala je. Najavila je da će Komisija reagirati, spomenuvši postupak povrede prava, mehanizam uvjetovanosti te ostale financijske alate zaštite EU proračuna protiv povreda vladavine prava, kao i postupak iz članka 7. za ozbiljne slučajeve kršenja EU vrijednosti.

Poljski premijer Morawiecki ustvrdio je da „se primat EU prava ne odnosi na ustavni sustav (...) Poljski ustav je najveći pravni akt u Poljskoj; on je iznad svih drugih pravnih načela“. Također je istaknuo kako su ustavni sudovi u drugim državama članicama, uključujući Njemačku, Francusku, Dansku, Španjolsku, Italiju i Rumunjsku, u prošlosti donosili presude slične ovoj o kojoj se sada raspravlja u Parlamentu.

 

Iskoristiti sve dostupne alate za zaštitu poljskih građana

Većina zastupnika zatražila je od Komisije da iskoristi sve alate koje ima na raspolaganju prvenstveno kako bi se zaštitili poljski građani te da pokrene mehanizam uvjetovanosti korištenja sredstava iz proračuna poštovanjem vladavine prava (opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije). Također su istaknuli kako je potrebno pokrenuti postupak povrede prava te da Vijeće konačno treba djelovati u skladu s člankom 7. UEU-a.

Europarlamentarci su iskazali snažnu potporu za poljske građane koji na ulicama prosvjeduju u zaštitu vladavinu prava te suce i tužitelje koji nastavljaju primjenjivati EU pravo. Apelirali su na poljske vlasti da ih poslušaju i poštuju.

S druge strane, neki su zastupnici kritizirali EU institucije ističući kako izražavaju zabrinutost u pogledu neovisnosti sudstva i razdiobe vlasti samo u slučaju nekih država članica. Smatraju da se prednost EU prava koristi za prenošenje više ovlasti na EU nego je to izvorno  definirano u Ugovorima.

 

Poveznice

Video snimka rasprave na plenarnoj sjednici bit će dostupna ovdje (19.10.2021.)

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debates-video.html

EP multimedija: Vladavina prava u Poljskoj

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/rule-of-law-in-poland_17704_pk

Poland: lead MEPs urge the Commission to activate conditionality mechanism (Press release, 8.10.2021)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20211008IPR14520/poland-lead-meps-urge-the-commission-to-activate-conditionality-mechanism

Rule of Law conditionality: Parliament wants investigations launched immediately (Press release, 08.07.2021)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210701IPR07512/rule-of-law-conditionality-parliament-wants-investigations-launched-immediately