[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Pravila u ribarstvu: Obvezni videonazdor za određena plovila kako bi se spriječili prekršaji

11-03-2021

Parlament je danas prihvatio pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koji će reformirati EU pravila upravljanja ribarskim aktivnostima što su na snazi od 2010. godine.

 

·  Obvezan videonadzor (CCTV) na plovilima  koja su se u inspekcijama pokazala kao rizična

·   Kazne za rekreacijske ribolovce koji ne poštuju EU mjere očuvanja ili pravila ribarstva

·   Nove mjere za rješavanje problema izgubljene opreme

·   Potrebno je osigurati sljedivost ribe u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode.

Parlament je danas prihvatio pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koji će reformirati EU pravila upravljanja ribarskim aktivnostima što su na snazi od 2010. godine.

S 401 glasova za, 247 protiv i 47 suzdržanih, zastupnici su se složili oko uporabe nove tehnologije za bolju provedbu pravila u ribarstvu te jačanje sigurnosti i transparentnosti. Također su ustrajali na tome da potrošači moraju znati kada, gdje i kako su ulovljeni proizvodi koje kupuju.

 

Korištenje nadzornih kamera (CCTV) u svrhu kontrole iskrcavanja bit će obvezno za „minimalni postotak“ plovila duljih od 12 metara za koja je u inspekcijama utvrđeno da „predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s pravilima“ .  Opremu će također, kao sastavni dio kazne, morati koristiti plovila koja su počinila dva ili više ozbiljna prekršaja. Plovila koja su na dobrovoljnoj osnovi spremna koristiti CCTV tehnologiju trebaju dobiti poticaje poput dodatnih kvota ili brisanja prekršajnih bodova.

 

Zastupnici su dali potporu prijedlogu usklađivanja sankcija te zatražili uspostavu „EU registra“ prekršaja, kako bi se centralizirale informacije iz svih država članica. Također su pozvali na „odgovarajući sustav sankcija“ za prekršaje rekreacijskih ribara.

 .

Smanjenje otpada, jačane sigurnosti i transparentnosti

Sukladno EU strategiji Od polja do stola, Parlament traži sljedivost proizvoda ribarstva i akvakulture u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode. Dostupni bi trebali biti podaci o vrsti ribe, lokaciji, datumu i vremenu ulova, te vrsti korištene opreme.

 

Kako bi se smanjio morski otpad, zastupnici su se složili da sva plovila moraju obvezno obavijestiti nacionalne vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te posjedovati opremu potrebnu za njegovo pronalaženje.

 

Sva plovila također moraju biti opremljena geolokacijskim uređajima kako bi se automatski mogla identificirati i utvrditi njihov položaj. Riječ je o nužnoj mjeri kako bi se poboljšala sigurnost na moru, ističe se u prihvaćenom tekstu.

 

Parlament predlaže i povećanje dopuštene greške za procijenjene količine nekih ribljih vrsta (dopušteno odstupanje).

 

Izjava izvjestiteljice Clare Aguilere (S&D, Španjolska): „Napravili smo važan korak ka zajedničkim pravilima. Inspekcije ribarskih aktivnosti u Španjolskoj ne smiju se razlikovati od onih u Danskoj, Poljskoj ili Italiji. One se moraju uskladiti i biti učinkovitije, bez da to rezultira većim birokratskim opterećenjima u sektoru.“

 .

Sljedeći koraci

S današnjim glasanjem Parlament je spreman za početak pregovora s Vijećem. Prema sadašnjem prijedlogu, gospodarski subjekti imat će na raspolaganju četiri godine nakon što pravila stupe na snagu za opremanje plovila potrebnom novom tehnologijom.

 .

Kontekst

Odbor za ribarstvo je 5. veljače prihvatio stajalište o  EU sustavu za nadzor ribarstva. Prijedlog ažurira pet postojećih uredbi i usklađuju sustave nadzora i inspekcije te sankcija diljem EU država članica.