[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Prva plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe

19-06-2021

Konstituirajuća plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe održana je u subotu 19. lipnja u Strasbourgu.
 

 

·         Zastupnica Sunčana Glavak:  „Dijalog koji će biti vođen doista bi trebao kreirati politike koje će značiti novu eru u skladu s vremenom izazova i promjena.“

·         Zastupnik Tonino Picula: „EU mora u turbulentnoj prvoj polovini 21. stoljeća pronaći svoju novu ulogu.“

 

Konstituirajuća plenarna skupština Konferencije o budućnosti Europe održana je u subotu 19. lipnja u Strasbourgu.

 

Današnja plenarna skupština još je jedan važan trenutak za Konferenciju kao otvoren i uključiv poligon za europsku demokraciju na dosad neviđenoj razini.

 

Nakon uvodnih izjava supredsjedatelja izvršnog odbora, zastupnici i građani raspravljali su o svrsi i očekivanjima od Konferencije, koja će se sastojati od europskih panela građana, nacionalnih panela i događanja te višejezične digitalne platforme.

 

Drugi dio bio je posvećen proceduralnim pitanjima poput kalendara plenarnih skupština, europskih panela građana i događanja za europske građane.

 

U multimedijskom centru Parlamenta možete pogledati skraćenu snimku ili cijelu sjednicu.

 

Sljedeći koraci

 

U rujnu i listopadu sastajat će se europski paneli građana koji će pripremiti materijale za buduće plenarne rasprave, uključujući skup preporuka za djelovanje Unije na temelju doprinosa građana prikupljenih putem digitalne platforme. Konferencija želi dati što više prostora mladima te se u tom cilju nastavlja priprema Europskog skupa mladih koji Parlament organizira 8. i 9. listopada. Sljedeća plenarna skupština održat će se 22. i 23. listopada.

 

Dodatne informacije

 

U radu plenarne skupštine Konferencije sudjeluje 108 zastupnika Europskog parlamenta, među kojima su i hrvatska zastupnica Sunčana Glavak (HDZ, EPP) i zastupnik Tonino Picula (SDP, S&D).

 

,,Dijalog koji će biti vođen doista bi trebao kreirati politike koje će značiti novu eru u skladu s vremenom izazova i promjena, jer Europa je bila suočena s brojnim novim ugrozama poput pandemije. Vjerujem da će ovakav otvoreni pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija, reafirmirati vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja, demokraciju, građansku uključenost te temeljna prava i vrijednosti'', istaknula je zastupnica Sunčana Glavak.

 

Zastupnik Tonino Picula je poručio: „Kao jedinstveni i najvažniji politički projekt u europskoj povijesti, EU mora u turbulentnoj prvoj polovini 21. stoljeća pronaći svoju novu ulogu. Europskoj uniji se nameću upravljački, politički, sigurnosni, energetski, socijalni, ekološki, tehnološki i gospodarski izazovi. Nadam se da ćemo većinu odgovora na izazove pronaći radom tijekom Konferencije o budućnosti Europe. Ono što nas zabrinjava, mora nas motivirati.“

 

Plenarnu skupštinu Konferencije čine još i 54 predstavnika Vijeća (po dvoje iz svake države članice), troje članova Europske komisije, 108 predstavnika nacionalnih parlamenata te isto toliko građana. Oni će, na ravnopravnoj osnovi sudjelovati u raspravama o idejama koje će proizaći iz panela građana i višejezične digitalne platforme. Od 108 građana njih 80 bit će iz europskih panela te će najmanje trećina biti mlađa od 25 godina, 27 će predstavljati nacionalne panele ili događanja u okviru konferencije (po jedan iz svake države članice), a u kvoti građana je i predsjednica Europskog foruma mladih. Postupak odabira predstavnika građana bit će dovršen uskoro.

 

Sudjelovat će i po 18 predstavnika Odbora regija i Gospodarskog i socijalnog odbora te po osmero predstavnika socijalnih partnera i civilnog društva, dok će na rasprave povezane s međunarodnom ulogom EU-a biti pozvan i Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Na neka će događanja biti pozvani i predstavnici ključnih dionika. Plenarna skupština Konferencije bit će rodno uravnotežena.

 

Građani iz cijele Europe već se mogu uključiti u proces Konferencije putem višejezične digitalne platforme, dostupne na sva 24 službena jezika Europske unije.

 

Poveznice

Digitalna platforma Konferencije o budućnosti Europe

https://futureu.europa.eu/

 

Povelja Konferencije o budućnosti Europe

https://futureu.europa.eu/pages/charter

 

Budućnost Europe: suradnja s građanima radi izgradnje otpornije Europe

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20210304IPR99242/buducnost-europe-suradnja-s-gradanima-radi-izgradnje-otpornije-europe

 

Počinje rad na Konferenciji o budućnosti Europe

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210324IPR00701/work-begins-on-the-conference-on-the-future-of-europe

 

Besplatne fotografije, videomaterijali i audiomaterijali (Konferencija o budućnosti Europe)

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conference-on-future-of-europe_17609_pk