[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava, od 20. do 26. lipnja 2022.

20-06-2022

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Zeleni plan / Paket „Spremni za 55 %"; Obnavljanje zaliha plina u EU-u prije zime; EU summit; Rasprava “Ovo je Europa” s premijerom Plenkovićem; EU COVID potvrda; itd.

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Od četvrtka do subote , 23. do 25. lipnja

KVART festival

P4 - Centar za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin

Udruga mladih V.U.K. uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Grada Varaždina, HGU-a i Ministarstva kulture organizira još jedno izdanje festivala koji u Varaždin dovodi poznata imena pop, rap, hip-hop i trap scene iz regije. Prvi put festival ima i konferencijski dio programa (23. lipnja) na kojem će  se raspravljati o autorskim pravima, europskoj regulativi streaming servisa te općenito aktivnosti mladih u lokalnoj zajednici i na europskoj razini.

 

BRUXELLES - IZDVOJENO

ECB/Lagarde. Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku s predsjednicom Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde raspravljat će o posljedicama rata u Ukrajini kao i o visokoj inflaciji u eurozoni. (ponedjeljak)

 

KRATKA PLENARNA SJEDNICA - 22. i 23. lipnja

Zeleni plan / Paket „Spremni za 55 %". Zastupnici će glasati o tri nacrta zakona koji su dio paketa “Spremni za 55 %”. Riječ je o reviziji sustava trgovanja emisijama CO2, Socijalnom fondu za klimu te Mehanizmu za graničnu prilagodbu ugljika. Na prošloj plenarnoj sjednici zastupnici su odlučili zakone vratiti nadležnom odboru na ponovno razmatranje. (srijeda)

Obnavljanje zaliha plina u EU-u prije zime. Parlament će raspravljati i glasati o sporazumu s vladama EU-a za brže punjenje europskih strateških rezervi plina prije zime, kako bi se osiguralo da kućanstva i poduzeća imaju dovoljno plavog energenta za sljedeću sezonu grijanja. (četvrtak)

EU summit / Status kandidata Ukrajine, Moldove i Gruzije. U srijedu poslijepodne zastupnici će iznijeti svoja očekivanja uoči sastanka Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. lipnja. Među temama na dnevnom redu je i rasprava o dodjeli statusa kandidata za EU članstvo Ukrajini, Moldovi i Gruziji. Parlament će u četvrtak glasati o rezoluciji na tu temu.

Rasprava “Ovo je Europa” s premijerom Plenkovićem. Zastupnici će u srijedu u 15 sati raspravljati o stanju u EU-u te budućim prilikama s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Riječ je o četvrtoj u nizu debata pod nazivom “Ovo je Europa” u kojoj na poziv predsjednice Parlamenta sudjeluju šefovi europskih država ili vlada.

EU COVID potvrda. Zastupnici  će glasati o produljenju dogovora postignutog s ministrima EU-a o digitalnim COVID potvrdama. Prema prijedlogu, valjanost uredbe o COVID potvrdama trebala bi se produljiti na još 12 mjeseci, do 30. lipnja 2023. godine, kako bi se građanima EU-a osiguralo pravo na slobodno kretanje čak i ako dođe do pojave novih sojeva virusa. (četvrtak)

Rusija i radikalne stranke u EU-u. Zastupnici će u četvrtak ujutro raspravljati o odnosima ruske vlade s europskim strankama ekstremne desnice i ljevice, u kontekstu rata u Ukrajini.

Predsjednik Zambije. U četvrtak u 11 sati Hakainde Hichilema, predsjednik Republike Zambije, obratit će se zastupnicima na prigodnoj svečanosti u Vijećnici.

Proljetni Eurobarometar. Parlament će objaviti rezultate proljetnog Eurobarometra, istraživanja provedenog u razdoblju od 19. travnja do 16. svibnja 2022. na temu percepcije građana o EU-u.  (srijeda)

Kalendar predsjednice. U ponedjeljak i utorak, predsjednica Metsola bit će u Finskoj gdje će se sastati s predsjednikom Saulijem Niinistöom i čelikom Eduskunte (finskog parlamenta) Mattijem Vanhanenom. Također će se susresti sa Satu Hassi, predsjednicom parlamentarnog Velikog odbora koji se bavi europskim pitanjima te s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Eduskunti, a nazočit će i plenarnoj sjednici. Tijekom posjeta Finskoj Metsola će sudjelovati u raspravi sa studentima i održati uvodni govor na temu europske sigurnosti i budućnosti u Paasikivi. U srijedu će predsjednica održati sastanak s čelnikom njemačkog Bundesrata Bodom Ramelowom i španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom. U četvrtak u 15 sati obratit će se čelnicima država ili vlada uoči početka sastanka na vrhu EU-u, nakon čega će održati i konferenciju za novinare.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

 

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na zajedničkom sastanku odbora AFET i odbora DEVE na kojem će biti održana rasprava s Odile Renaud-Basso, predsjednicom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). U srijedu i četvrtak, zastupnica će sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu na kojoj će biti održane rasprave: Ovo je Europa – rasprava s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejom Plenkovićem, rasprave o pripremama za sastanak Europskog vijeća 23. i 24. lipnja 2022., uključujući sastanak s čelnicima zapadnobalkanskih zemalja 23. lipnja te rasprava o statusu zemlje kandidatkinje za Ukrajinu, Republiku Moldovu i Gruziju. U četvrtak će sudjelovati na sastanku odbora ING2. Tijekom tjedna, zastupnica će sudjelovati na radnim skupinama te na sastanku kluba zastupnika EPP-a.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula u utorak ujutro kao suizvjestitelj za IPA III govori na sastanku Western Balkan Investment Framework te sudjeluje na sastanku upravnog odbora Europske zaklade za demokraciju. U srijedu će kao koordinator S&D za vanjsku politiku susresti delegaciju ukrajinskih zastupnika i vanjskopolitičkih eksperata u kontekstu aktualne sigurnosne situaciji i pomoći EU-a Ukrajini. U srijedu na plenarnoj sjednici EP-a kao stalni izvjestitelj za Crnu Goru predstavlja svoje izvješće o Crnoj Gori za 2021. Govori i na zajedničkoj raspravi u svrhu pripreme za sastanak Europskog vijeća, te će se osvrnuti i na sastanak s čelnicima zapadnobalkanskih zemalja. Također, kao predstavnik S&D-a pregovara i govori o rezoluciji o kandidacijskom statusu za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. O navedenom izvješću i rezoluciji zastupnici će se očitovati u četvrtak.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Radni tjedan zastupnik započinje sudjelovanjem na sjednici Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 na kojoj će u svojstvu zamjenika koordinatora EPP-a sudjelovati u raspravi s povjerenikom Bretonom. Također, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), zastupnik će sudjelovati na webinaru o nedopuštenoj trgovini i krijumčarenju stvari. U nastavku tjedna kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a, Sokol nastavlja rad na Direktivi o potrošačkim kreditima. Pripremajući se za plenarno zasjedanje u Bruxellesu 22. i 23. lipnja, zastupnik će u srijedu aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku kluba zastupnika EPP-a. Predviđeno je zastupnikovo sudjelovanje u raspravama na više tema tijekom plenarne sjednice dok je u četvrtak na rasporedu sastanak Izaslanstva EP-a u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko ugostit će ovaj tjedan u Bruxellesu članove udruge Nikola Tesla Network i međunarodne partnere, a tim povodom će u Europskom parlamentu organizirati konferenciju o životu, radu i postignućima hrvatskog znanstvenika i izumitelja, Nikole Tesle. U drugoj polovici tjedna, Zovko će sudjelovati na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu tijekom koje će prisustvovati debati „Ovo je Europa“ s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejom Plenkovićem, a također će se glasovati o izvješću o provedbi uključivih mjera u okviru programa Erasmus+ za razdoblje 2014. – 2020. za koje je bila izvjestiteljica EPP-a. Krajem tjedna, Zovko će boraviti u Santiago Composteli gdje će sudjelovati na studijskim danima „Putevima svetog Jakova“ u sklopu međuskupine EP-a „Europska kulturna baština, putevi sv. Jakova i druge europske kulturne rute”.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Vatrogasna flota EU-a pomaže u borbi protiv šumskih požara

Flota vatrogasnih zrakoplova EU-a dio je sustava rescEU, europske pričuve resursa za odgovor na hitne situacije. Uključuje 12 zrakoplova i helikopter koji su strateški raspoređeni u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Švedskoj, a na raspolaganju su za gašenje velikih šumskih požara koji traže zajednički europski odgovor. Prošle smo godine svjedočili drugoj najgoroj sezoni šumskih požara u EU-u, a znanstvene prognoze za ovogodišnju sezonu predviđaju iznadprosječne rizike za središnju Europu i cijelo Sredozemlje.  Flotu rescEU u potpunosti financira Europska unija, a zrakoplovima upravljaju države članice u kojima su oni raspoređeni.  EU osigurava koordinirani pristup sprečavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare. Ako veličina šumskog požara nadmašuje njezine kapacitete za odgovor, pogođena zemlja može zatražiti pomoć putem mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Nakon što je aktiviran, Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije nadzire i financira pomoć koju države članice EU-a i šest dodatnih zemalja sudionica stavljaju na raspolaganje. EU je predvidio i Europska udružena sredstva za civilnu zaštitu kako bi raspolagao kritičnim količinama lako dostupnih kapaciteta koji omogućuju snažniji i usklađen zajednički odgovor. Ako je zbog izvanredne situacije potrebna veća pomoć za spašavanje života, Komisija aktivira svoju vatrogasnu flotu rescEU kako bi se suočila s katastrofama u Europi. Operacije u kriznim situacijama olakšava i Copernicus, EU-ova usluga satelitskog kartiranja u kriznim slučajevima.