[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 5. do 11. listopada 2020.

05-10-2020
 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj vam donosi tjedni pregled događanja: dugoročni proračun, zaštita europskih vrijednosti, propis o klimi, žene u upravljačkim tijelima, promjene u komisiji. Također donosimo tjedne aktivnosti Hrvatskih europarlamentaraca.

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ
Nedjelja, 11. listopada u 20 sati
#EUROPAKULTURA: Đurđica Čilić

U novom izdanju, projekt #EuropaKultura predstavit će Đurđicu Čilić, docenticu na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prevoditeljicu koja je nedavno objavila prvu autorsku knjigu "Fafarikul". Serijom razgovora s umjetnicima, koji se objavljuju se nedjeljom u 20 sati na YouTube kanalu i Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj, nastoji se potaknuti javna rasprava o statusu i ulozi kulturnog i kreativnog sektora u razdoblju krize, poput pandemije koronavirusa. Jačanjem suradnje s umjetnicima, Ured ujedno radi i na izgradnji zajednice art ambasadora Europskog parlamenta.

PLENARNA SJEDNICA U BRUXELLESU - IZDVOJENO

Dugoročni proračun / Vladavina prava. U kontekstu pregovora o novom višegodišnjem proračunu Europske unije, zastupnici će podsjetiti države članice da je jedan od uvjeta za prihvaćanje prijedloga u Parlamentu jaki mehanizam zaštite vladavine prava. Zastupnici traže alat koji će omogućiti da se članici čija vlada ne poštuje vladavinu prava uskrati ili smanji financiranje europskim novcem. Konferencija za medije pregovaračkog tima EP-a za Višegodišnji financijski okvir (VFO) i vlastita sredstva održat će se u 16.30 u ponedjeljak. (rasprava na plenarnoj sjednici je u ponedjeljak)

Mehanizam zaštite europskih vrijednosti. Parlament će glasati o zakonodavnoj inicijativi kojom se predlaže uspostava trajnog mehanizma demokracije, vladavine prava i temeljnih prava u svim državama članicama. Reakcija je to na porast  autokratskih i neliberalnih tendencija u  nekim državama članicama. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu)

Bugarska. Zastupnici će raspravljati o prosvjedima protiv korupcije, vladavini prava i temeljnim pravima u Bugarskoj. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u četvrtak)

EU propis o klimi. Zastupnici će glasati o ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisije štetnih plinova do 2030. Europski zakon o klimi sadrži mjere koje je potrebno provesti za ispunjenje političkog obećanja o klimatski neutralnoj Europskoj uniji do 2050. godine. Time će se europskim građanima i poslovnom sektoru ponuditi zakonska sigurnost kako bi mogli planirati tranziciju i promjene. Konferencija za medije održat će se u srijedu u 10 sati. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Promjene u Komisiji. Parlament bi u srijedu trebao donijeti odluku o imenovanju Mairead McGuinness za povjerenicu za financije te o dodjeli portfelja trgovine izvršnom potpredsjedniku Valdisu Dombrovskisu. Kandidati za povjerenike saslušani su prošli tjedan u resornim odborima, a konačnu ocjenu njihove spremnosti i odluku o zaključenju ili nastavku procesa saslušanja donijet će Konferencija predsjednika u utorak.

EU summit. Zastupnici će se osvrnuti na zaključke izvanrednog EU sastanka na vrhu održanog protekli tjedan. U raspravi s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, posebna će pozornost biti posvećena napetostima između Turske i njezinih europskih susjeda u istočnom Sredozemlju, zatim odnosima EU-a i Kine, te situaciji u Bjelorusiji. Očekuje se da će zastupnici također iznijeti očekivanja vezano uz predstojeći redovni sastanak na vrhu koji će se održati 15. i 16. listopada. (utorak)

Žene u upravljačkim tijelima. Zastupnici će zatražiti pomak u donošenju direktive kojom se  predlaže uvođenje obveze da do 2020. u upravama trgovačkih društava uvrštenih na burzama žene čine barem 40 % u privatnom sektoru, dok je taj cilj u javnom sektoru trebao biti ostvaren još 2018. Direktiva je godinama blokirana u Vijeću. (rasprava u ponedjeljak

Kalendar predsjednika. Predsjednik EP-a David Sassoli u subotu će sudjelovati na komemoraciji povodom 57. obljetnice tragedije na brani Vajont u sjevernoj Italiji u kojoj je poginulo najmanje dvije tisuće ljudi. U nedjelju će se pridružiti maršu mira u Assisiju.

Briefing za medije. Uoči plenarne sjednice, glasnogovornici Europskog parlamenta i klubova zastupnika održat će uobičajeni briefing za medije, u ponedjeljak u 11 sati. Osim u konferencijskoj dvorani Anna Politkovskaya, novinari će pitanja moći postavljati i koristeći Skype.

Rad Europskog parlamenta možete pratiti u multimedijskoj rubrici na internetskim stranicama institucije.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu. U utorak će na sastanku odbora AFET sudjelovati u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje, Olivérom Várhelyem koji će predstaviti Paket proširenja za 2020. te ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan. U srijedu će sudjelovati na sastanku zastupnika EPP-a u Posebnom odboru za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (INGE). Zastupnica će tijekom tjedna sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a te u raspravama o Europskom propisu o klimi, zaključcima sastanka Europskog vijeća 1. i 2. listopada 2020., učinku izbijanja bolesti COVID-19 na ustanove za dugotrajnu njegu te o europskoj šumarskoj strategiji.

U ponedjeljak 5. listopada zastupnik će u okviru plenarne sjednice Europskoga parlamenta sudjelovati u raspravi o stajalištu Europskoga vijeća o njihovu prijedlogu proračuna za 2021. godinu. U utorak 6. listopada sastat će se s nezavisnim zastupnicima Carlesom Puigdemontom I Casamajóm i Dorien Rookmaker te s predstavnicima Europskoga projekta za demokraciju. U srijedu 7. listopada održat će nekoliko sastanaka povezanih s pripremama za predstojeće rasprave u Odboru za pravna pitanja o uspostavi neovisnoga etičkoga tijela na razini Europske unije kojemu bi se dodijelila odgovornost za očitovanje o mogućemu sukobu interesa kandidata za obnašanje dužnosti u tijelima Europske unije.  U četvrtak 8. listopada u okviru plenarne rasprave govorit će o pandemiji bolesti COVID-19 i njezinu dosadašnjemu utjecaju na gospodarstvo i građane.

Zastupnik Picula sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Parlamenta. U ime S&D grupe otvorit će rasprave o situaciji u Nagorno-Karabahu i Iranu. Osim toga, sudjelovat će u raspravama o poštivanju vladavine prava kao uvjetu dodjele europskih fondova te zaključcima posljednjeg sastanka Vijeća. Zastupnik će u funkciji koordinatora voditi radnu skupinu za vanjske poslove te sudjelovati na sastancima radnih skupina Odbora za regionalni razvoj te poljoprivredu i Pododbora za sigurnost i obranu S&D grupe. U utorak će zastupnik sudjelovati u raspravi s povjerenikom za proširenje Europske komisije, Oliverom Varhelyiem, povodom predstavljanja izvještaja o napretku i novog Investicijskog plana za zapadni Balkan. Zastupnik će u raspravi sudjelovati  u funkciji izvjestitelja Europskog parlamenta za IPA III financijski  instrument i Crnu Goru.

Od ponedjeljka, 5. listopada, do četvrtka, 8. listopada, zastupnik doc. dr. sc. Sokol aktivno će sudjelovati na plenarnoj sjednici. Usporedno s time, od ponedjeljka do srijede zastupnik će prisustvovati sastancima EPP-ove grupe zastupnika. Od posebne je važnosti naglasiti i sastanak EPP-ovih zastupnika odbora IMCO, koji će se održati u utorak, 6. listopada, na kojem će zastupnik govoriti na temu izvješća „Jačanje jedinstvenog tržišta: budućnost slobode pružanja usluga“, s obzirom na svoj intenzivni rad na ovom dokumentu u ulozi izvjestitelja u sjeni. Uz sve navedeno, u srijedu, 7. listopada, zastupnik Sokol će dati svoj aktivni doprinos na sastanku Intergrupe RUMRA & Smart villages, u kojoj obnaša funkciju potpredsjednika.

Zastupnica Zovko će sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan govoriti tijekom razmjene mišljenja s Visokim predstavnikom Josephom Borrellom o nedavnom sukobu između Armenije i Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu. Tijekom zasjedanja prisustvovat će raspravama o dugoročnom proračunu EU-a, klimatskom zakonu, potvrđivanju novih portfelja povjerenika McGuinnes i Dombrovskis te o zaključcima posebnog samita Europskoga vijeća. Pored toga, Zovko će u utorak sudjelovati na sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET) na kojem će Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi predstaviti Paket proširenja 2020. kao i ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan dok će u srijedu na sastanku kluba zastupnika pučana sudjelovati u dogovaranju stavova grupe tijekom ove plenarne sjednice.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Tko su ovogodišnji kandidati za Nagradu Saharov?

Za prestižnu Nagradu Saharov za slobodu misli - koju Europski parlament dodjeljuje već više od 30 godina - ove su godine kandidirani predstavnici bjeloruske oporbe, zatim mosulski nadbiskup koji je od islamskih militanata spasio brojne drevne spise, ekološki aktivisti iz Hondurasa te poljski borci za prava LGBTI osoba. Kandidate za Saharova predlažu klubovi zastupnika EP-a ili skupine od najmanje 40 europarlamentaraca.

Demokratsku oporbu Bjelorusije - predstavljenu kroz Koordinacijsko vijeće, inicijativu hrabrih žena koju čine Svetlana Tihanovska, Svetlana Aleksijevič, Marija Kalesnikova, Olga Kavalkova, Veronika Cepkalo te osobe iz političkog i civilnog društva Sergej Tihanovski, Ales Bjaljacki, Sergej Dilevski, Štefan Putsila i Mikola Statkevič  -  kandidirali su klubovi Pučana, Socijalista te Renew Europe. U obrazloženju, zastupnici su istaknuli kako je riječ o potpori legitimnom zahtjevu i težnjama bjeloruskog naroda za novim, slobodnim i poštenim izborima te okončanjem autoritarne represije na europskom kontinentu. Demokratsku oporbu Bjelorusije, ali predstavljenu kroz aktivisticu Svetlanu Tihanovsku, kandidirao je i klub Europskih konzervativaca i reformista. Klub Identitet i demokracija za nagradu je nominirao iračkog nadbiskupa Najiba Moussu koji je omogućio evakuaciju građana i spasio od uništenja više od 800 povijesnih rukopisa nakon što su militanti Islamske države ušli u Mosul. Zeleni i Europski slobodni savez, te Klub Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice kandidirali su borce za zaštitu okoliša Guapinol iz općine Tocoa u Hondurasu te ekologinju Bertu Cáceres koja je ubijena 2016. Poljske aktiviste za prava LGBTI osoba: Jakuba Gawrona, Paulinu Pajak, Pawela Preneta te Kamila Maczuga, za nagradu Saharov kandidirala je skupina zastupnika, predvođenih s Malin Björk, Terry Reintke, Marcom Angelom, te Rasmusom Andresenom.

Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj odabrat će tri kandidata za uži izbor, a o dobitniku će odlučiti Konferencija predsjednika (prvi čovjek Europskog parlamenta i čelnici klubova zastupnika). Ime laureta bit će objavljeno 22. listopada, a svečanost uručenja nagrade predviđena je za 16. prosinca.