[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 12. do 18. listopada 2020.

12-10-2020
 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj vam donosi tjedni pregled događanja:  pandemija COVID-19 i očekivanje najdublje recesije u povijesti postojanja EU. Ekonomska politika europodručja, vladavina prava, i nagrada Saharov. Također donosimo tjedne aktivnosti Hrvatskih europarlamentaraca.  

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ
Petak, 16. listopada u 10:30 sati
Online konferencija za medije uoči plenarne sjednice

Povodom predstojeće plenarne sjednice, na glavne teme dnevnog reda osvrnut će se zastupnice Sunčana Glavak (HDZ, EPP) i Ruža Tomašić (HKS, EKR), a malteški zastupnik Alex Agius Saliba (S&D) govorit će o prijedlozima poboljšanja Komisijinog prijedloga propisa o digitalnim uslugama. Na rasporedu sjednice su, među ostalim, i rasprave o umjetnoj inteligenciji, reformi zajedničke poljoprivredne politike EU-a, programu rada Komisije za 2021. godinu te otpuštanju radnika zbog pandemije COVID-19.

Nedjelja, 18. listopada u 20 sati
#EUROPAKULTURA: Goran Škofić

U novom izdanju projekta #EuropaKultura gostuje suvremeni umjetnik Goran Škofić. Diplomirao je na Odsjeku za film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a radi i živi u Zagrebu i Poreču. Ovaj suvremeni autor bavi se multimedijskom umjetnošću, od videa i videoperformansa, multimedijalnih instalacija do fotografije i filma. Serijom razgovora s umjetnicima, koji se objavljuju nedjeljom u 20 sati na YouTube kanalu i Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj, nastoji se potaknuti javna rasprava o statusu i ulozi kulturnog i kreativnog sektora u razdoblju pandemije koronavirusa. Jačanjem suradnje s umjetnicima, Ured ujedno radi i na izgradnji zajednice art ambasadora Europskog parlamenta.

SASTANCI ODBORA I KLUBOVA ZASTUPNIKA, BRUXELLES – IZDVOJENO

Odgovor EU-a na COVID-19 / EU4Health. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane glasat će o predloženom Programu EU-a za zdravlje, čiji je cilj promicati zdravlje i učiniti nacionalne zdravstvene sustave otpornijim. Predloženi amandmani uključuju mjere za jačanje prevencije bolesti, smanjenje nejednakosti i potporu digitalizaciji u zdravstvu. (Utorak)

COVID-19 i vrijednosti EU-a. Hitne mjere koje su države članice usvojile za suzbijanje pandemije COVID-19 i njihov utjecaj na demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava bit će predmet rezolucije Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. (Četvrtak i petak)

Ekonomske politike europodručja. Reagirajući na proljetnu ekonomsku prognozu Komisije i očekivanja najdublje recesije u povijesti EU-a, Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku glasat će o nizu mjera koje je potrebno poduzeti u bliskoj budućnosti. Riječ je o usklađivanju Plana oporavka sa Zelenim planom, socijalnim pravima i temeljnim vrijednostima, te reviziji fiskalnog okvira, Europskog semestra i Monetarne unije. (Četvrtak)

Vladavina prava. U ponedjeljak će se održati prvi neformalni zakonodavni pregovori između Parlamenta, Vijeća i Komisije o uredbi o uvjetovanju vladavine prava, koja bi omogućila se državama članicama obustavi ili ukine financiranje iz fondova EU-a ako ne poštuju temeljna prava

Ovogodišnja nagrada Saharov za slobodu misli. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasat će o tri finalista za nagradu Saharov 2020. Nominirani su predstavnici bjeloruske oporbe koju predvodi Svetlana Tihanovska, zatim mosulski nadbiskup Najeeb Moussa Michaeel, ekološki aktivisti iz Hondurasa te poljski borci za prava LGBTI osoba. (Ponedjeljak).

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Europski parlament pokrenut će novu godišnju nagradu Daphne Caruana Galizia za izvrsnost u novinarstvu utemeljenom na načelima i vrijednostima EU-a 16. listopada, na dan kada je prije tri godine u napadu autobombom ubijena malteška antikorupcijska  istraživačka novinarka i blogerica. 

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 19. do 23. listopada, na kojoj će zastupnici glasati o reformi zajedničke poljoprivredne politike EU-a, o digitalnim uslugama, umjetnoj inteligenciji, odnosima s Bjelorusijom, o načinima zaustavljanja globalnog krčenja šuma te o politikama za eurozonu za 2020. godinu. Raspravljat će i o programu rada Komisije za 2021., otpuštanju radnika zbog pandemije COVID-19 i dati osvrt na ishode EU sastanka na vrhu 15. i 16. listopada.

Kalendar predsjednika. U ponedjeljak popodne predsjednik Sassoli pridružit će se video-vezom sastanku kontakt skupine za višegodišnji financijski okvir i vlastita sredstva na temu međuinstitucijskih pregovora, a u utorak će imati video-poziv s talijanskim ministrom vanjskih poslova Luigijem di Maiom. Predsjednik Sassoli održat će u srijedu video-sastanak s potpredsjednikom španjolske vlade Pablom Iglesiasom. U četvrtak će predsjednik EP-a imati konferencijski poziv s portugalskim premijerom Antóniom Costom, kao i daljinsko obraćanje Europskom vijeću.

Europskog parlamenta možete pratiti u multimedijskoj rubrici na internetskim stranicama institucije

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

Zastupnica Glavak u ponedjeljak će kao govornica sudjelovati na konferenciji koju organizira Europska alijansa za personaliziranu medicinu te na sastancima Odbora za vanjske poslove (AFET) i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U ponedjeljak će, u sklopu sastanka Odbora AFET, sudjelovati na glasanju za ovogodišnju nagradu Saharov. U utorak i srijedu će prisustvovati na studijskim danima kluba zastupnika EPP-a na kojima će između ostalog biti rasprava o Konferenciji o budućnosti Europe. U četvrtak će sudjelovati na sastanku radne skupine EPP-a zadužene za digitalne komunikacije te na sastanku izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s SAD-om. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na pripremnim sastancima radnih skupina EPP-a za plenarnu sjednicu.

Zastupnik Predrag Fred Matić 12. listopada sudjeluje u raspravi u Europskom parlamentu na temu pristupa pobačaju u EU-u koja se održava na njegovu inicijativu te će sudjelovati na radnom sastanku članova Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) iz grupacije S&D. Zastupnik će, prema rasporedu, sudjelovati i na sjednici Odbora za ribarstvo koja je zakazana za 12. listopada 2020

Zastupnik Picula će u ponedjeljak sudjelovati u raspravama Odbora za vanjske poslove i Pododbora za sigurnost i obranu te glasati za nagradu Saharov. U utorak će otvoriti konferenciju o Čišćenju morskog otpada u organizaciji međuskupine SEARICA čiji je predsjednik. U srijedu će u istoj funkciji otvoriti konferenciju o utjecaju pandemije COVID-19 na pomorski sektor, posebice pomorsku industriju. Zastupniku će se na otvaranju pridružiti direktori Glavnih uprava Europske komisije za pomorstvo i ribarstvo, promet, industriju i poduzetništvo. Osim toga, sudjelovat će i na pripremnom sastanku kluba zastupnika S&D za nadolazeću plenarnu sjednicu. U četvrtak će zastupnik sudjelovati u raspravama Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj o kohezijskoj politici i Fondu za pravednu tranziciju.

Zastupnik Karlo Ressler će predstaviti kompromisne amandmane na 163 milijarde eura vrijedan prijedlog europskog proračuna za 2021. o kojima je prethodnih tjedana pregovarao u ime Europske pučke stranke. Kao izvjestitelj EPP-a za europski proračun za 2021. godinu, sastat će se s državnom tajnicom njemačkog predsjedništva Vijeća Europske unije Bettinom Hagedorn. Sudjelovat će u nizu internih sastanaka Kluba EPP-a u kojima će, osim o proračunskim prioritetima, raspravljati o reguliranju umjetne inteligencije i viznom režimu. 

U ponedjeljak, 12. listopada, zastupnik će aktivno sudjelovati na sjednici Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA). U utorak 13. listopada, sudjelovat će na sastanku radne skupine za ekonomiju i okoliš te na radnoj skupini za proračun i strukturne politike. Zatim, u utorak i srijedu aktivno će sudjelovati na Study days EPP grupe, u sklopu koje će se raspravljati o budućnosti Europe, demokršćanstva te tržišta rada. Također, u srijedu 14. listopada, zastupnik će sudjelovati u emisiji Euronews televizije o europskom zdravstvenom sistemu tijekom i poslije COVID-19 pandemije i nastanku europske zdravstvene unije. U četvrtak 15. listopada, zastupnik će dati doprinos na sastanku Odbora za regionalni razvoj. Uz navedeno, zastupnik nastavlja rad na kompromisnim amandmanima na Izvješću „Jačanje jedinstvenog tržišta: budućnost slobode pružanja usluga“.

Zastupnica Tomašić ovoga tjedna sudjeluje u glasanju na Odboru za ribarstvo (PECH), te na sjednici navedenog odbora. Također, na sjednici Odbora za poljoprivredu (AGRI), sudjelovat će u razmjeni mišljenja s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu, Januszom Wojciechowskim. Zastupnica će sudjelovati i u sjednici kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista te u sjednici Predsjedništva.

Željana Zovko u ponedjeljak će sudjelovati na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) na kojem će se, između ostalog, predstaviti godišnje izvješće o Provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) i glasati o odabiru tri posljednja kandidata za nagradu Saharov za 2020. godinu. U utorak će kao zamjenica predsjedavajućeg govoriti na osnivanju grupe zastupnika za zdravlje pluća (MEP Lung Health Group) dok će u srijedu sudjelovati na EPP Study Days na kojima će s kolegama pučanima raspravljati o budućnosti Europe i kršćanske demokracije. Zovko će u četvrtak sudjelovati na sjednicama Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) te Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) prilikom kojeg će se raspravljati o godišnjem izvješću o Provedbi zajedničke sigurnosne i obrambene politike (CSDP) i o europskim misijama u Srednjoafričkoj Republici.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Europski parlament ustanovio nagradu za novinarstvo

Od listopada 2021. Europski parlament započinje s dodjelom nagrade za novinarstvo koja će nositi ime Daphne Caruane Galizije, ubijene malteške istraživačke novinarke koja se bavila temama korupcije, pranja novca i organiziranog kriminala. Predsjedništvo Parlamenta donijelo je odluku o osnivanju nagrade prošloga tjedna, a službeno će biti pokrenuta 16. listopada, na treću godišnjicu ubojstva novinarke. Nagradom će se odavati priznanje za izvrsnost u novinarstvu utemeljenom na načelima i vrijednostima Europske unije. Dodjeljivat će se za istraživačke radove profesionalnih novinara ili novinarskih timova; dobitnike će odabirati neovisni žiri, a nagradu prati i novčani iznos od 20 000 eura. Datum svečane dodjele bit će svake godine oko 16. listopada, kao simbolični podsjetnik na dan kada je na Malti ubijena Daphne Caruana Galizia. Najavljujući osnivanje nagrade, predsjednik Parlamenta David Sassoli izjavio je: "Europski parlament želi odati počast svima onima koji su izgubili živote u potrazi za istinom. Čast mi je najaviti osnivanje Nagrade Daphne Caruana Galizia za novinarstvo, za izvanredna novinarska djela usredotočena na načela i vrijednosti EU-a", dodavši da je zaštita slobode medija od vitalne važnosti za našu demokraciju. Potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala (Zeleni/EFA) i inicijator nagrade, malteški zastupnik David Casa (EPP) poručili su: „Daphne Caruana Galizia bila je prvoklasna istraživačka novinarka. Bila je hrabra i neustrašiva. Ubijena je zbog svog istraživačkog rada. Ona je inspiracija i ne smijemo je nikada zaboraviti. Rizici za istraživačke novinare sve su veći, te moramo težiti tome da im se omogući rad bez straha. Nadamo se da će ova nagrada nadahnuti druge da budu hrabri, izdržljivi i beskompromisni u potrazi za istinom - baš kao što je bila Daphne”.