[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 11. do 17. siječnja 2021.

11-01-2021

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj vam donosi tjedni pregled događanja: analiza sporazuma EU-a i Ujedinjene Kraljevine, cjepivo provit COVID-19, bioraznolikost i priprema za predstojeću plenarnu sjednicu. Također donosimo tjedne aktivnosti Hrvatskih europarlamentaraca.

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Petak, 15. siječnja, 10:30

Online konferencija za medije uoči plenarne sjednice

Na glavne teme plenarne sjednice, koja će se održati od 18. do 21. siječnja, osvrnut će se zastupnici Predrag Fred Matić (SDP, S&D) i Željana Zovko (HDZ, EPP).  Među ostalim, na dnevnom je redu rasprava o radnom programu portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a, pitanje ovlasti EU-u u trgovinskim sporovima, strategija EU-a za rodnu ravnopravnost te glasanje o rezoluciji o pravu na isključivanje kako bi se poboljšala zaštita radnika te potaknula ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

BRUXELLES – IZDVOJENO

Analiza sporazuma EU-a i Ujedinjene Kraljevine.  Europski parlament započinje analizu nacrta Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, postignutog u prosincu, raspravom u Odboru za međunarodnu trgovinu u ponedjeljak, a potom u četvrtak u Odboru za vanjske poslove. Ta dva odbora trebaju donijeti preporuku o odobrenje teksta. Za stupanje na snagu Sporazuma potrebna je suglasnost Europskog parlamenta. (ponedjeljak i četvrtak)

Sporazum EU-UK i sektorske politike. Parlamentarni odbori za promet i turizam, ribarstvo, ekonomsku i monetarnu politiku te za unutarnje tržište i zaštitu potrošača raspravljat će o utjecaju sporazuma između EU-a i UK-a na njihove resore. U raspravama će sudjelovati radna skupina Komisije za odnose s Ujedinjenom Kraljevinom. (ponedjeljak i četvrtak)

Cjepiva protiv virusa COVID-19. Na sjednici Odbora za javno zdravlje sudjelovat će glavna direktorica za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije (DG SANTE)  Sandra Gallina koja je ujedno i glavna pregovaračica EU-a za ugovaranje nabavke cjepiva protiv virusa COVID-19. Očekuje se rasprava o EU proceduri odobravanja cjepiva, fazama ispitivanja različitih cjepiva, kao i o količinama kupljenim od strane EU-a. (utorak)

Bioraznolikost. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane održat će javno saslušanje  na temu: "Suočavanje sa šestim masovnim izumiranjem i sve većim rizikom od pandemija: uloga strategije EU-a o bioraznolikosti za 2030." Zastupnici će raspravljati i o nacrtu rezolucije Odbora o navedenoj strategiji koju je Komisija predstavila prošle godine. (četvrtak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika EP-a pripremat će se za plenarnu sjednicu od 18. do 21. siječnja, na kojoj će se raspravljati o radnom programu portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a koji uključuje provedbu plana oporavka te odgovor na društvenu krizu i probleme na tržištu rada. Također, zastupnici bi trebali raspravljati i glasati o rezoluciji kojom se poziva na „pravo na isključivanje“ na razini Unije, kako bi se poboljšala zaštita radnika te ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Na dnevnom redu bi trebalo biti i pitanje revizije ovlasti EU-a u trgovinskim sporovima, rodne ravnopravnosti u EU-u, te izvješće o stanju ljudskih prava i demokracije u svijetu, kao i o zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici EU-a.

Kalendar predsjednika.  Predsjednik EP-a, David Sassoli, sastat će se u utorak s vršiteljem dužnosti predsjednika Kosova i čelnikom kosovskog parlamenta Vjosom Osmanijem. Sassoli će u srijedu održati video-sastanak s predsjednikom Europskog foruma za osobe s invaliditetom Yannisom Vardakastanisom, kao i s predsjednikom indijskog parlamenta Shrijem Om Birlom. Predsjednik će se u četvrtak sastati s kolegijem povjerenika Komisije te će imati audijenciju kod belgijskog kralja Filipa.

 

Rad Europskog parlamenta možete pratiti u multimedijskoj rubrici na internetskim stranicama institucije.

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak sudjeluje na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru INGE te na sastanku odbora INGE na kojem će sudjelovati u raspravi o radnom dokumentu na temu vanjskog upletanja u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje. U utorak će sudjelovati na sastanku odbora ENVI, na kojem će se s predstavnicima Komisije raspravljati o pitanju cjepiva protiv bolesti COVID-19 u EU-u, a u srijedu na EPP-ovoj konferenciji o zdravlju. U četvrtak sudjeluje na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om na kojem će biti održana rasprava s američkim političkim strategom Frankom Luntzom te na sastanku odbora ENVI. Tijekom tjedna sudjelovat će na pripremnima sastancima kluba zastupnika EPP-a za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

U ponedjeljak 11. siječnja zastupnik će na sjednici Odbora za pravne poslove sudjelovati u raspravama o uspostavi programa Pravosuđe te o prijedlogu za jačanje transparentnosti i cjelovitoga ponašanja u institucijama Europske unije putem uspostavljanja novoga neovisnog etičkog tijela. U okviru sastanka Izaslanstva Europskoga parlamenta za Kanadu u utorak 12. siječnja raspravljat će o posljedicama Brexita i novome dugoročnom proračunu EU-a u kontekstu budućih transatlanskih odnosa. Na sjednici Odbora za proračune u četvrtak 14. siječnja raspravljat će o strategiji za održivi rast za 2021. godinu te o njezinu utjecaju na zapošljavanje i socijalna prava. U četvrtak 14. siječnja i petak 15. siječnja, na sjednici Odbora za pravna pitanja, sudjelovat će u raspravama o zahtjevima za ukidanje imuniteta.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik će tjedan započeti sjednicom Odbora za poljoprivredu o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i očuvanju bioraznolikosti. U utorak i srijedu bit će na radnom sastanku S&D grupe za vanjske poslove, koordinacijskom sastanku radne skupine za Brexit, te na sjednici kluba zastupnika S&D-a uoči nadolazeće plenarne sjednice. U srijedu će sudjelovati i na sastancima radnih skupina S&D-a Posebnog odbora za vanjsko upletanje u demokratske procese u EU-u te Pododbora za sigurnost i obranu. U četvrtak će u funkciji stalnog izvjestitelja za odnose sa SAD-om sudjelovati na sjednici izaslanstva za SAD te u raspravi Odbora za vanjske poslove i Odbora međunarodnu trgovinu o rezultatima pregovora o Brexitu. Radni tjedan završit će sastankom s povjerenikom za proširenje Varhelyem o nastavku pregovora o Financijskom instrumentu IPA III na kojem radi kao suizvjestitelj.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol u ponedjeljak će sudjelovati na sjednici Odbora IMCO gdje će razmijeniti mišljenje s predstavnicima Europske komisije o novom zakonodavnom paketu za digitalne usluge. Također, sudjelovat će u radu Posebnog odboru Europskog parlamenta za borbu protiv raka (BECA) i to kao jedan od inicijatora saslušanja na temu prava pacijenata. U utorak će na sjednici Radne grupe za gospodarstvo i okoliš u svojstvu izvjestitelja EPP-a predstaviti Izvješće o jačanju jedinstvenog tržišta za usluge. Nadalje, u srijedu, sudjelovat će na konferenciji o europskoj zdravstvenoj uniji. Podsjetimo, zastupnik Sokol nedavno je imenovan izvjestiteljem europskih pučana za zakonodavno mišljenje o prekograničnim prijetnjama zdravlju. U četvrtak, zastupnik Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI).

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će u ponedjeljak na prvom ovogodišnjem sastanku odbora CULT na kojem će se glasovati o privremenim sporazumima o izvješćima za Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti te potom raspravljati o ishodu njihovih međuinstitucionalnih pregovora. U utorak će sudjelovati na sastanku radne skupine za vanjske politike dok će u srijedu na sastanku delegacija EPP-a raspravljati o temama i izvješćima koja će se naći na dnevnom redu nadolazeće plenarne sjednice. U četvrtak će sudjelovati na zajedničkom sastanku odbora AFET i odbora INTA na kojem će raspravljati o nedavno postignutom sporazumu s UK-om te na sastanku Izaslanstva EP-a za odnose sa SAD-om (D-US) na kojem će raspravljati o postizbornoj situaciji. U petak će na konferenciji za medije Ureda EP-a u Hrvatskoj komentirati predstojeću plenarnu sjednicu.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Što očekuju zastupnici od portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a?

S obzirom na društveno-gospodarske posljedice pandemije COVID-19, Portugal je stavio pitanje oporavka u središte šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a, koje je preuzeo od 1. siječnja. Stoga i slogan novog predsjedništva glasi "Vrijeme je za ostvarivanje rezultata: pravedan, zeleni i digitalni oporavak”.  Evo što portugalski zastupnici iz različitih političkih obitelji kažu o programu koji je pripremio Lisabon:

Paulo Rangel (EPP) smatra da će tijekom predsjedanja dominirati tri pitanja: „pokretanje fonda za oporavak, strategija za cijepljenje te budući odnosi EU-a i UK-a”. Naglašava važnost socijalnog stupa koji bi se „trebao više usredotočiti na zdravlje”, a izdvaja i sastanak na vrhu EU-a i Indije. Dodaje da Konferencija o budućnosti Europe i nova strategija za Schengen, zajedno s paktom EU-a o migracijama „zaslužuju više pozornosti”.

Carlos Zorrinho (S&D) je rekao da Portugal „povezuje socijalne i klimatske programe koji su pokretači otpornosti i oporavka Europske unije s digitalnom tranzicijom ”.  Lisabon je također "predan i ponovnom pozicioniranju EU-a kao multilateralne sile, konkretno putem sastanaka na vrhu s Afrikom i Indijom", navodi zastupnik. Osvrćući se na „porast nesigurnosti” koju su izazvali pandemija i Brexit, Zorrinho ističe kako tijekom portugalskog predsjedanja „EU ima jedinstvenu prilika ponovno otkriti svoja temeljna načela”.

Francisco Guerreiro (Zeleni/EFA) napominje da se portugalsko predsjedništvo preklapa s „najvećom globalnom krizom ikad, onom koja se odnosi na sveprisutno uništavanje biološke raznolikosti”. Prema njegovu mišljenju, jedan od najvećih izazova je dovršetak pregovora o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, koja i dalje čini veliki dio EU proračuna. „Ipak, ne očekujemo da će doći do strukturnih promjena u zajedničkoj poljoprivrednoj politici koje bi omogućile realizaciju Zelenog plana, provedbu strategije od 'polja do stola' ili očuvanje bioraznolikosti”, zaključuje Guerreiro.

Marisa Matias (Ljevica) smatra da su „socijalna Europa, zelena tranzicija i digitalna tranzicija ispravni prioriteti i u skladu s izazovima” s kojima se EU trenutačno suočava. Međutim, ističe da „Europa prolazi kroz trenutke duboke podjele” i da se suočava s poteškoćama u pronalaženju rješenja za strukturne izazove.

Portugal je preuzeo predsjedanje Vijećem EU-a 1. siječnja. To je četvrti put da je u ulozi predsjedatelja, od 1986. kada je ušao u Europsku uniju.