[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 12. do 18. travnja 2021.

12-04-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: rasprava o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, bržem postupku odobrenja za prilagođena cjepiva protiv bolesti COVID-19 i Europskoj građanskoj inicijativi o zabrani držanja uzgajanih životinja u kavezima

 

BRUXELLES  -  IZDVOJENO

Digitalna zelena potvrda. Zastupnici u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove s Komisijom će prvi put raspravljati o nedavnom prijedlogu o uvođenju digitalnih zelenih potvrda koje bi trebale olakšati kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Zastupnici će razmotriti i pitanje zaštite osobnih podataka građana pri korištenju interoperabilnih potvrda, o čemu će mišljenje iznijeti Europski nadzornik za zaštitu podataka te Europski odbor za zaštitu podataka. (utorak, 10:30)

 

Brži postupak odobrenja za prilagođena cjepiva protiv bolesti COVID-19. Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane raspravljat će o novom postupku za lakše i brže odobravanje prilagođenih cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa na razini cijele Europske unije. (rasprava u četvrtak ujutro i glasanje u petak ujutro)

 

Zabrana uzgoja u kavezima. Rasprava o Europskoj građanskoj inicijativi (ECI) za uvođenje zabrane držanja uzgajanih životinja u kavezima na razini Europske unije. Uz europarlamentarce sudjelovat će povjerenici, stručnjaci, predstavnici drugih tijela EU-a te organizatori Europske građanske inicijative koji su prikupili gotovo 1,4 milijuna potpisa. (četvrtak, 9 sati)

 

Briefing o umjetnoj inteligenciji. Zastupnici u Europskom parlamentu govorit će o najnovijim rezolucijama Europskog parlamenta na temu umjetne inteligencija. Rezolucije su donesene uoči Komisijinog predstavljanja zakonodavnog prijedloga o ovoj temi koji se očekuje 21. travnja. (srijeda, 10 sati)

 

Kalendar predsjednika. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli sudjelovat će u četvrtak na online razgovoru s Vicky Martin de la Torre o njezinoj knjizi L’Europe, hier et aujourd’hui: un saut dans l’inconnu?

 

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

EU strategija cijepljenja

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-vaccine-strategy_17406_pk

 

Digitalna Europa

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/digital-europe_18406_pk

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Glavak će u ponedjeljak sudjelovati na sastanku Odbora za vanjske poslove (AFET), Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom te pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru INGE. U utorak će sudjelovati na sastanku Odbora INGE te na sastanku zastupnika EPP-a o procesu pristupanja Kosova. U srijedu će sudjelovati na sastanku EPP-ove radne skupine o Konferenciji o budućnosti Europe te na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u Odboru ENVI. U četvrtak će sudjelovati na sastanku Odbora ENVI, na sastanku Grupe prijateljstva kulturnih stvaratelja te, kao nova članica Odbora za borbu protiv raka (BECA), na sastanku Odbora BECA na kojem će biti održano javno saslušanje na temu: Suradnja je snaga - razmjena znanja i podataka, poboljšanje prekogranične skrbi za borbu protiv raka.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica će u sklopu rasprave ITRE odbora 13. travnja govoriti o dekarbonizaciji energetskog sustava. U srijedu 14. travnja će sudjelovati na radnoj grupi Posebnog odbora za rak (BECA), dok će u četvrtak na redovnom sastanku tog odbora s vodećim europskim stručnjacima u području borbe protiv raka raspravljati o važnosti registara za rak. U četvrtak će sudjelovati na sastanku ENVI odbora na kojem će, među ostalim, biti riječ o osnaživanju uloge Europske agencije za lijekove u jačanju pripravnosti i odgovora na zdravstvene krize.

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

U ponedjeljak 12. travnja zastupnik bi trebao sudjelovati na sjednici Odbora za pravne poslove na kojoj će se raspravljati o zahtjevima za ukidanje imuniteta zastupnika.  U utorak 13. travnja na sjednici Odbora za pravne poslove trebao bi sudjelovati u raspravama o Izvješću Europske komisije o vladavini prava u 2020. godini te Farmaceutskoj strategiji za Europu, a na sjednici Odbora za proračun u razmijeni mišljenja o uspostavi zajedničkoga fonda za pričuve s Niallom Bohanom iz Europske komisije. U srijedu 14. travnja trebao bi u svojstvu izvjestitelja podnijeti prijedlog kompromisnih amandmana za izvješće Prikladnost propisa Europske unije, supsidijarnost i proporcionalnost – izvješće o boljoj izradi zakonodavstva za 2017., 2018. i 2019. godinu.  U četvrtak 15. travnja sastat će se s članovima Europskoga saveza za slobodu i demokraciju.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Radni tjedan zastupnik započinje vođenjem radne skupine za vanjske poslove i sudjelovanjem u raspravi s Glavnim tajnikom EEAS-a Sanniniem. U utorak Odbor za vanjske poslove glasuje o Izvješću zastupnika Picule o Crnoj Gori. Zastupnik će sudjelovati i na radnoj skupini S&D-a za poljoprivredu i ruralni razvoj. U srijedu na sjednici Pododbora za sigurnost u ulozi izvjestitelja S&D-a zastupnik sudjeluje u raspravi o nacrtu Izvješća o EU-NATO suradnji u kontekstu transatlantskih odnosa, nakon čega će kao izvjestitelj održati radni sastanak o IPA III financijskom instrumentu s izvjestiteljima u sjeni iz ostalih političkih grupacija. Navečer će s Federicom Mogherini i studentima College of Europe u Bruggesu raspravljati o budućnosti politike proširenja EU-a. U četvrtak je na rasporedu pripremni sastanak za parlamentarno zasjedanje EURONEST-a.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)    

Nakon što su Parlament i Vijeće usvojili svoje smjernice za sljedeći europski proračun, sljedeći tjedan održava se prvi međuinstitucionalni sastanak (trijalog), uoči predstavljanja prijedloga proračuna od strane Komisije. Zastupnik Karlo Ressler predstavljat će Parlament u nadolazećim pregovorima i sastancima kao izvjestitelj za proračun Europske unije za 2022. Zastupnik Karlo Ressler sudjelovat će u raspravi oko digitalne zelene potvrde - okvira za izdavanje, provjeru i prihvaćanje interoperabilnih potvrda o cijepljenju, testiranju i preboljenju radi olakšavanja slobodnog kretanja tijekom pandemije na nadležnom Odboru. Također, kao izvjestitelj sudjelovat će u raspravi oko uspostave sustava Eurodac u okviru pregovora o migracijskom paktu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U srijedu zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će se glasovati o Mišljenju koje Odbor IMCO daje na Strategiju EK 'od polja do stola'. Podsjetimo, Sokol je pregovarač EPP-a u Odboru IMCO za navedenu Strategiju. Također, u srijedu će zastupnik Sokol sudjelovati u razmjeni mišljenja s predstavnicima Europske komisije na temu novog istraživanja o različitoj kvaliteti proizvoda. Sokol nastavlja parlamentarni rad na zakonodavnom Mišljenju Odbora IMCO o prekograničnim zdravstvenim prijetnjama za koji akt je također imenovan pregovaračem EPP-a. U četvrtak nazočit će sastanku Delegacije EP-a za odnose s Republikom Turskom.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će u ponedjeljak sudjelovati na sjednici Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom (DSEE), a potom na sjednici odbora AFET tijekom koje će glasovati o amandmanima na izvješće za Crnu Goru, koje je i sama priložila te su i prihvaćeni. U utorak će sudjelovati na razmjeni mišljenja EPP-a o pristupnom procesu Kosova dok će u srijedu na pododboru SEDE kao izvjestiteljica EPP-a za odnose sa SAD-om sudjelovati na predstavljanju izvješća o suradnji EU-a i NATO-a u kontekstu transatlantskih odnosa. U četvrtak će sudjelovati na radionici izaslanstva DSEE o jačanju parlamentarne demokracije u BiH, a potom će virtualno ugostiti učenike splitske gimnazije „Marko Marulić“. Tijekom tjedna će se kao izvjestiteljica EPP-a za izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću susresti s predstavnicima iz medijskog i audiovizualnog sektora EU-a.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Što je roba s dvojnom namjenom i zašto trebamo nova pravila?

EU radi na novim izvoznim pravilima za takozvanu robu s dvojnom namjenom kako bi se spriječila njezina zlouporaba. Proizvodi s dvojnom namjenom osmišljeni su za civilnu uporabu, ali se mogu iskoristiti i u vojne svrhe ili za ograničavanje sloboda i kršenje ljudskih prava. Riječ je o čitavom nizu proizvoda, od softvera, preko bespilotnih letjelica do kemikalija. Iako može poboljšati živote ljudi, ta se roba isto tako može zloupotrijebiti. Autoritarni režimi mogu je iskoristiti za držanje stanovništva pod kontrolom, a terorističke skupine za napade.  Europski parlament podržao je nova pravila za izvoz europske robe s dvojnom namjenom koja su prilagođena 21. stoljeću. Među ostalim, ova kategorija ubuduće će obuhvaćati i tehnologiju kibernetičkog nadzora, poput prepoznavanja lica. Postroženi su zahtjevi za transparentnošću kako bi bilo jasno gdje točno odlazi roba s dvojnom namjenom. Zastupnici su zatražili da se kršenje ljudskih prava uključi u moguća obrazloženja za odbijanje izdavanja dozvola za izvoz. Ažurirano zakonodavstvo osigurat će da EU ima visoke standarde kontrole dvojne namjene.

Pogledajte video na temu reguliranja izvoza robe s dvojnom namjenom:

https://multimedia.europarl.europa.eu/hr/dual-use-goods-what-are-they-and-why-the-new-rules_N01-AFPS-210319-DUSE_ev