[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 15. do 21. studenog 2021.

15-11-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost Mediterana, Dani LUX filma, rasprava o monetarnoj politici s predsjednicom Europske središnje banke, EU digitalna COVID potvrda, zlatne putovnice i vize, vladavina prava u Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Slovačkoj, zaustavljanje globalnog krčenja šuma, itd.

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Ponedjeljak, 15. studenog

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost Mediterana

Zadar, Centar za kreativne industrije – Inovacija, 10 sati

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, organizira panel na temu mladih i budućnosti Mediterana. Uvodne govore održat će zadarski gradonačelnik Branko Dukić, zadarski župan Božidar Longin te rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican. Videoporukom će se obratiti potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica te predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković.  Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak putem videoveze osvrnut će se na dosadašnje rezultate procesa Konferencije o budućnosti Europe te na rad europskih građanskih panela. Svoje iskustvo sudjelovanja na jednom od njih s publikom će podijeliti članica tematskog panela za klimatske promjene, okoliš i zdravlje Mateja Lisak. Na panelu će sudjelovati i prorektor sveučilišta u Zadru Josip Faričić, studentica Bruna Grubišić, predstavnica nevladine organizacije Are You Syrious Karolina Rugle, te učenica Ekonomsko-birotehnička škole Zadar Lara Jurković, inače sudionica programa Škola ambasador Europskog parlamenta. Raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj

 

Od srijede do nedjelje, 17. - 21. studenog

Dani LUX filma

U partnerstvu sa Zagreb Film Festivalom koje uspješno traje već 8 godina, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira retrospektivu filmske nagrade LUX. Na online platformi festivala tako će se moći besplatno pogledati tri LUX laureata: “Shun Li i pjesnik” (2011.), “Mustang” (2015.) i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” (2019.).  Parlament dodjeljuje Nagradu publike LUX u suradnji s Europskom filmskom akademijom, a cilj je poduprijeti europsku kinematografiju koja se bavi aktualnim političkim i društvenim pitanjima.

 

BRUXELLES – IZDVOJENO

Rasprava o monetarnoj politici s predsjednicom Europske središnje banke (ESB) Lagarde. Zastupnici u Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku sastat će se s predsjednicom ESB-a Christine Lagarde na redovitoj sjednici posvećenoj monetarnim pitanjima. Trebali bi raspravljati i o ESB-ovom revidiranom cilju inflacije kao i o posljedicama brzog povećanja troškova stanovanja. (ponedjeljak)

 

EU digitalna COVID potvrda /promjene u nekim državama članicama. Zastupnici u Odboru za građanske slobode raspravljat će s Komisijom o primjeni EU digitalne COVID potvrde u državama članicama. Govorit će se i o nedavnim novim odlukama u državama poput Austrije i Francuske vezanim uz valjanost potvrda te uz posljedice na slobodu kretanja. (četvrtak)

 

Zlatne putovnice i vize. Zastupnici u Odboru za građanske slobode raspravljat će o nacrtu izvješća koje poziva Komisiju da predloži reguliranje nacionalnih programa što omogućuju dobivanje državljanstva ili prava na boravak osobama iz trećih zemalja u zamjenu za ulaganja. Parlament je u više navrata tražio stroža pravila kako bi se izbjegle rupe u zakonu koje idu u korist utajivačima poreza i kriminalcima. (četvrtak)

 

Poboljšanje odgovora EU-a na migracijsku krizu.  U Odboru za građanske slobode počinje zakonodavni rad na prijedlogu za uspostavu novog instrumenta za rješavanje krize migracija i azila u jednoj ili nekoliko država članica, kako bi se osigurala brza podrška kada je to potrebno. Prijedlog Komisije uključuje mogućnost pružanja trenutne zaštite osobama koje bježe od oružanih sukoba u njihovim matičnim zemljama. (četvrtak)

 

Misije na temu vladavine prava u Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Slovačkoj. Odbor za građanske slobode raspravljat će o nedavnim posjetima Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Slovačkoj radi procjene stanja vladavine prava i temeljnih ljudskih prava u tim državama članicama. (četvrtak) (tbc)

 

Zaustavljanje globalnog krčenja šuma. Odbor za okoliš raspravljat će s povjerenikom Sinkevičiusom o novom zakonodavnom prijedlogu kojim je Parlament pozvao da se zaustavi globalno krčenje i uništavanje šuma. Među ostalim,  predlaže se da tvrtke koje stavljaju proizvode na tržište EU-a provode postupke dubinske analize koji će pridonijeti njihovoj društvenoj odgovornosti i zaštiti okoliša. (četvrtak)

 

Konferencija o budućnosti Europe. Drugi europski građanski panel nastavlja rad putem videoveze, a glavne teme o kojima će raspravljati 200 predstavnika iz svih 27 država članica bit će usmjerene na bolje načine življenja, zaštitu okoliša i zdravlja, preusmjeravanje gospodarstva i potrošnje prema održivom društvu te na skrb za sve. (od petka do nedjelje)

 

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 22. do 25. studenog. Među najavljenim temama dnevnog reda su glasanja o reformi zajedničke poljoprivredne politike EU-a, mjerama za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u EU-u, ulozi EU-a u borbi protiv pandemije Covid-19 pomaganjem cijepljenja na globalnoj razini, kao i o farmaceutskoj politici za EU. Zastupnici će također raspravljati o proračunu EU-a za 2022. godinu, zakonodavnoj inicijativi koja poziva na nova pravila EU-a za legalne radne migracije te o uvođenju europskog broja socijalnog osiguranja s osobnom radnom iskaznicom.

 

Konferencija za medije. U petak u 11 sati glasnogovornici Parlamenta i klubova zastupnika održat će konferenciju za medije o glavnim temama predstojeće plenarne sjednice.

 

Detaljniji raspored za idući tjedan dostupan je ovdje.

 .

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Monetarni dijalog: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/monetary-dialogue_17401_pk

 

Zaštita šuma: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/forest-protection_20804_pk

 .

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na događaju u organizaciji Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Konferencije o budućnosti Europe na temu budućnosti Europe u mediteranskom prostoru. U ponedjeljak će sudjelovati i na sastanku odbora INGE na kojem će se održati saslušanje o dezinformacijama i teorijama zavjere u pogledu cijepljenja, klimatskih promjena i migracija. U srijedu će sudjelovati na sastanku Izaslanstva Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe, a u četvrtak će sudjelovati na sastanku odbora ENVI. Tijekom tjedna, zastupnica će sudjelovati na pripremnim sastancima kluba zastupnika EPP-a za nadolazeću plenarnu sjednicu te na sastancima skupine EPP-a koja se bavi paketom Fit for 55, kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za emisije u zrakoplovstvu.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - EKR)

Zastupnik Ilčić u utorak će sudjelovati na sastanku grupe Europskih konzervativaca i reformista te će nazočiti molitvi za Vukovar i Škabrnju koja će se, povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenoga, održati u Europskome parlamentu. U srijedu će se sastati s Fra Manuelom Barriosom Prietom, generalnim tajnikom Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) s kojim će razgovarati o mogućnostima uspostavljanja suradnje kao i o aktualnoj situaciji u kršćanskoj Europi, izazovima vremena i kršćanima u politici. U četvrtak će sudjelovati na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za poljoprivredu na kojoj će se raspravljati o strateškim planovima država članica u okviru ZPPa.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica Jerković će 16. studenoga prisustvovati sastancima kluba zastupnika S&D u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE). Istoga dana nastupit će kao govornik na drugom po redu okruglom stolu posvećenom Europskom digitalnom identitetu. U srijedu 17. studenoga u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija organizira virtualnu raspravu pod nazivom "Na muci se poznaju kreativci: Budućnost hrvatskih kreativnih industrija", a potom sudjeluje i na sastanku kluba zastupnika S&D u Posebnom odboru za borbu protiv raka (BECA). 18. studenoga sudjelovat će u razmjeni mišljenja na temu krčenja šuma pri Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i u raspravi o paketu Fit for 55 u organizaciji S&D grupe.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula će u ponedjeljak sudjelovati na sjednici Pododbora za sigurnost i obranu, gdje će tema rasprave biti Afganistan. Također, zastupnik će se tijekom dana sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. U utorak ujutro zastupnik će predsjedati sastankom radne skupine za zapadni Balkan, zajedno s Majlindom Bregu, glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju. Tijekom dana zastupnik će sudjelovati i na zajedničkom obilježavanju 30. godišnjice pada Vukovara i Škabrnje, te će na radnoj skupini S&D-a za poljoprivredu razgovarati o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, koja je na dnevnom redu plenarne sjednice.  Zastupnik će o transatlantskim odnosima razgovarati i s veleposlanikom EU u SAD-u, Stavrosom Lambrinidisom, dok će u srijedu prisustvovati radnom sastanku izaslanstva pri Konferenciji o budućnosti Europe.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Zastupnik Karlo Ressler, kao izvjestitelj Europskog parlamenta, nastavlja u ponedjeljak pregovore s Vijeće, uz posredstvo Komisije. Podsjetimo, u ponedjeljak je posljednji dan perioda mirenja između europskih institucija u pregovorima o proračunu za 2022. godinu od preko 165 milijardi eura. U slučaju dogovora, Parlament bi trebao na sljedećoj plenarnoj sjednici glasovati o prijedlogu proračuna kako ga predloži Ressler po dogovoru s Vijećem.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u razmjeni mišljenja s Marcom Lemaîtreom, glavnim direktorom za regionalnu i urbanu politiku u Europskoj komisiji, o pokretanju nove kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027. i trenutačnom stanju sporazuma o partnerstvu. Također, na sjednici Odbora će se prezentirati studija o prekograničnoj suradnji u zdravstvu. Zastupnik Sokol u utorak će prisustvovati sastancima radnih skupina EPP-a. U svojstvu izvjestitelja EPP-a za Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima, Sokol će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima Europske komisije. U nastavku tjedna zastupnik Sokol sudjelovat će na sjednicama radnih grupa Kluba zastupnika EPP-a na kojima će se pripremati plenarno zasjedanje EP-a.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željena Zovko sudjelovat će u ponedjeljak na Pododboru za sigurnost i obranu na kojem će raspravljati o trenutačnoj sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji u regiji Sahel te o naučenim lekcijama iz Afganistana. Isti dan će sudjelovati i na Odboru za kulturu i obrazovanje gdje će kao izvjestiteljica za izvješće o produženju statusa Europskih prijestolnica kulture (EPK) razmijeniti mišljenja s predstavnicima Komisije o sljedećim koracima i budućnosti navedene inicijative. U utorak će kao potpredsjednica EPP-a sudjelovati na sastanku predsjedništva grupe te na radnoj skupini za vanjske politike dok će u srijedu na sastanku delegacija EPP-a s kolegama usuglašavati stavove grupe uoči nadolazeće plenarne sjednice. Pored toga, Zovko će u četvrtak sudjelovati na godišnjoj konferenciji „Cultural Deal for Europe“ u organizaciji Europa Nostra.

 .

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

 .

U FOKUSU

Stažiranje u Europskom parlamentu u okviru programa Robert Schuman

U tijeku je novi krug natječaja za pripravništvo u Europskom parlamentu u okviru programa Robert Schuman. Stažiranje koje traje pet mjeseci odvija se u Bruxellesu, Luksemburgu te ostalim gradovima EU-a u kojima postoje uredi Europskog parlamenta. U Uredu EP-a u Zagrebu su također otvorene prijave za dva mjesta, a prijaviti se mogu osobe s visokoškolskom diplomom starije od 18 godina. Kandidati bi trebali temeljito poznavati dva službena jezika Europske unije i ne bi trebali imati radno iskustvo u institucijama ili tijelima EU-a koje je dulje od dva uzastopna mjeseca. Pripravništvo je plaćeno i traje pet mjeseci. Prijave se primaju do 30. studenog 2021., a službeni početak stažiranja je 1. ožujka 2022. godine. Ponude za stažiranje u Zagrebu:

https://ep-stages.gestmax.eu/search/set-vacsearchfront_place-035/place-of-assignment-zagreb-2

Svake godine za stažiranje u sklopu programa Robert Schuman prijavi se više od 20 000 kandidata, a odabrano bude njih oko 900.