[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 19. do 25. travnja 2021.

19-04-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: predstavljanje digitalne platforme za Konferenciju o budućnosti Europe, rasprava o Europskom propisu o klimi, rasprava o paketu Europske zdravstvene unije i o odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19. 

 

Aktivnosti ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i partnera

Četvrtak, 22. travnja

Europski parlament i ZFF predstavljaju filmove nominirane za Nagradu publike LUX

Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX. Tako će se na platformi Kino Europa Online u razdoblju od 22. travnja do 10. svibnja besplatno moći pogledati ovogodišnji finalisti: filmovi  Kolektiv Alexandera Nanaua i Corpus Christi Jana Komasa. Treći uradak u utrci za Nagradu publike LUX, Još jedna runda Thomasa Vinterberga, bit će prikazan na besplatnoj projekciji u Kinu Tuškanac na Dan Europe 9. svibnja. Ove godine o pobjedniku  prvi put  zajedno s eurozastupnicima odlučuje i publika diljem Europe koja za svog favorita može glasati na platformi Luxaward.eu .  Nagrada će se dodijeliti u lipnju, na svečanosti u Europskom parlamentu.

 

Petak, 23. travnja, 10:30

Digitalna budućnost za Europu

Na online konferenciji za medije zastupnici Valter Flego (IDS, Renew Europe) i Karlo Ressler (HDZ, EPP) osvrnut će se na program Digitalna Europa čiji je cilj ubrzati oporavak i potaknuti tehnološku transformaciju društva i gospodarstva. O digitalizaciji Europe bit će riječi i na predstojećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će se, među ostalim, raspravljati i glasati i programima za istraživanje i inovacije te o učinkovitijem i čišćem pomorskom prometu. Zastupnici Flego i Ressler govorit će i o stajalištu Parlamenta o korištenju umjetne inteligencije budući da bi, prema najavi, u srijedu Komisija trebala predstaviti prijedlog pravila o reguliranju ove tehnologije.

Bruxelles - izdvojeno

Digitalna platforma za Konferenciju o budućnosti Europe. Supredsjedatelji Izvršnog odbora Konferencije (Guy Verhofstadt u ime Europskog parlamenta, Ana Paula Zacarias, ispred predsjedništva Vijećem EU-a te potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica) na konferenciji za medije predstavit će novi višejezični alat koji će građanima iz cijele Europe omogućiti izravan doprinos Konferenciji. (ponedjeljak u 13 sati)

 

Europski propis o klimi. Zastupnici u Europskom parlamentu i predsjedništvo Vijeća pokušat će postići sporazum o europskom propisu o klimi kojim bi postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050. godine postalo zakonska obveza, u skladu s Europskim zelenim planom. Parlament je odigrao važnu ulogu u promicanju ambicioznijeg klimatskog okvira EU-a, kao i u proglašenju klimatske krize 2019. (utorak poslijepodne)

 

Odgovor na pandemiju i Europska zdravstvena unija. Članovi Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane  raspravljat će o paketu Europske zdravstvene unije i o odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19. Na sjednici će sudjelovati povjerenica Komisije za zdravlje Stella Kyriakides te predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije koji će se osvrnuti na globalnu dimenziju odgovora na pandemiju.  (četvrtak u 9 sati i 14:45)

 

Turska. Odbor za vanjske poslove glasat će o Komisijinom izvješću o Turskoj koje uključuje širi kontekst odnosa EU-a i Ankare. Među ostalim, u tekstu se govori o provedbi sporazuma o migraciji, ciparskom pitanju, neovlaštenim aktivnostima bušenja i istraživanja u istočnom Sredozemlju, kršenju vladavine prava te vojnoj i političkoj uključenost Turske u Libiji, Siriji i Nagorno-Karabahu. (glasovanje u četvrtak, a rezultati u petak ujutro)

 

Umjetna inteligencija. Dan nakon objave novog prijedloga zakona EU-a o korištenju umjetne inteligencije u skladu s EU vrijednostima i pravima, Odbor za pravna pitanja održat će prvu raspravu o tom prijedlogu s povjerenikom za unutarnje tržište Thierryjem Bretonom. (četvrtak u 17:45)

 

9. skupština Euronesta. Video-sjednica parlamentarne skupštine Euronest, koju čini 60 zastupnika u Europskom parlamentu i po 10 predstavnika nacionalnih parlamenata članica Istočnog partnerstva EU-a ( Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldova i Ukrajina). Uvodni govor održat će predsjednik Parlamenta David Sassoli, dok će se povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Olivér Várhelyi sudionicima obratiti snimljenom porukom. Na sjednici će biti i čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska. Program sjednice dostupan je ovdje. (utorak)

 

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremaju se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 26. do 29. travnja. Na dnevnom redu: glasanje o pokretanju pregovora s državama članicama o digitalnoj zelenoj potvrdi, o izvješću o pravima putnika u željezničkom prometu, novom zakonu o sprečavanju širenje terorističkog sadržaja na internetu, razrješnicama proračuna za 2019.  te o obveznom registru transparentnosti. Eurozastupnici će također govoriti o ishodu posljednjeg EU sastanka na vrhu, te će raspravljati i glasati o nizu programa EU-a, poput Obzora 2020., koji bi, između ostalog, trebao pomoći dekarbonizaciji industrije te boljoj pripremi zdravstvenih sustava EU-a za buduće pandemije.

 

Kalendar predsjednika. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u ponedjeljak će se sastati s glavnim direktorom OLAF-a Villeom Itäläom, a u utorak s predsjednikom parlamenta Južne Koreje Park Byeong-seugom. Video-porukom u srijedu obratit će se Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Sassoli će se u četvrtak video-vezom pridružiti otvaranju konferencije o Novom europskom Bauhausu, a susrest će se i sa španjolskom ministricom rada Yolandom Diaz.

Multimedijska rubrika

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Konferencija o budućnosti Europe: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conference-on-future-of-europe_17609_pk    

 

Europski zeleni plan: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-green-deal_17506_pk  

 

Umjetna inteligencija i robotika:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/robotics-and-artificial-intelligence_18009_pk  

 

EU – Turska: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-turkey_18106_pk  

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Glavak sudjelovat će u ponedjeljak na zajedničkom pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odborima ENVI i AGRI o Strategiji od polja do stola. U srijedu će sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a te na konferenciji EPP-a o budućnosti Europe na kojoj će biti održana razmjena mišljenja s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U četvrtak će sudjelovati na sastanku odbora AFET te sastanku odbora ENVI, na kojem će govoriti o izvještaju o smjernicama za transeuropsku energetsku infrastrukturu, za koji je zastupnica Glavak izvjestiteljica EPP-a u odboru ENVI. Tijekom tjedna sudjelovat će na pripremnim sastancima kluba zastupnika EPP-a za nadolazeću plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica će 19. travnja, u sklopu Odbora za industriju, istraživanje i energiju (ITRE), sudjelovati u razmjeni mišljenja s direktoricom Glavne uprave za energetiku Ditte Juul Jørgensen. 20. i 21. travnja prisustvovat će sastancima S&D grupe u Europskom parlamentu, a u četvrtak 22. travnja će u okviru Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane sudjelovati u strukturiranom dijalogu sa Stellom Kyriakides, povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane. U nastavku dana prisustvovat će radnoj grupi ITRE odbora na temu upravljanja podacima (Data Governance Act).

PREDRAG FRED MATIĆ (SDP – S&D)

Zastupnik Predrag Fred Matić će u tjednu od 19. do 23. travnja sudjelovati na sjednicama CULT i FEMM odbora. Također, održati će se sastanak radne grupe PECH odbora koji je za zastupnika Matića bitan zbog roka za podnošenje amandmana na izvješće na kojem radi u ime Socijalista i demokrata. Riječ je o Mišljenju o Strategiji EU-a za iskorištavanje potencijala energije iz obnovljivih izvora energije na moru za klimatski neutralnu budućnost, što je izrazito važna tema za daljnji razvoj Europske unije.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Uoči predaje nacrta Izvješća o odnosima EU i SAD-a na kojem radi kao izvjestitelj Europskog parlamenta, zastupnik će se u ponedjeljak sastati s Bryan Glynnom, izvršnim direktorom EEAS-a za Amerike. U utorak popodne i srijedu ujutro će sudjelovati na sastanku kluba zastupnika S&D, gdje će se raspravljati o predstojećoj plenarnoj sjednici, a u utorak će voditi i sastanak radne skupine za vanjske poslove. U srijedu popodne će kao Izvjestitelj S&D za EU - NATO suradnju govoriti na radnoj skupini Pododbora za sigurnost S&D-a, gdje će predstaviti svoje prioritete u radu na tom Izvješću. U četvrtak će sudjelovati na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, gdje će se raspravljati o Komisijinoj inicijativi za reviziju sustava geografskih oznaka, te sjednici Odbora za vanjske poslove i raspravi s Mohammadom Shtayyehom, premijerom Palestine.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol će u utorak 20. travnja sudjelovati na sjednici Radne skupine EPP-a za proračun i strukturne politike. U svojstvu pregovarača europskih pučana za zakonodavno Mišljenje o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju, a u okviru stvaranja europske zdravstvene Unije, Sokol ću u utorak podnijeti amandmane u ovoj pravnoj stvari. U četvrtak 22. travnja zastupnik sudjeluje na sjednici Odbora za regionalni razvoj gdje će glavna tema biti uspostava pričuve za prilagodbu Brexitu te će se raspravljati o smjernicama za transeuropsku energetsku infrastrukturu. Tijekom četvrtka zastupnik Sokol sudjelovat će i na video konferenciji o utjecaju pandemije COVID-19 na zdravstvene sustave država članica EU-a.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će u ponedjeljak na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje razmijeniti mišljenja o izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću kao izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a. Ususret nadolazećoj plenarnoj sjednici, u utorak će sudjelovati na radnoj skupini EPP-a za vanjske politike a u srijedu na sastanku delegacija EPP-a. U četvrtak će na sjednici Odbora za vanjske poslove glasovati o amandmanima kao i o cjelokupnom godišnjem izvješću o Turskoj, za koje je priložila amandmane koji su i prihvaćeni, a potom će govoriti na webinaru pod nazivom „Medijski i audiovizualni akcijski plan: Industrijska strategija za europsku audiovizualnu industriju?“. U petak će sudjelovati na zajedničkom sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om i Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju o transatlantskoj suradnji u kvantnom računanju.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Završnica prijave za nagradu Europski građanin

Do 29. travnja otvorene su prijave za nagradu Europski građanin koja se dodjeljuje pojedincima i organizacijama za aktivnosti koje jačaju europskih duh solidarnosti i promiču zajedništvo.  Građani i udruge projekte za ovu nagradu mogu prijaviti samostalno, a kandidate mogu nominirati i zastupnici u Europskom parlamentu. U svakoj državi članici, nacionalni žiri odabire finaliste, a o konačnim pobjednicima odlučuje Odbor za nagradu koji vodi predsjednik Europskog parlamenta.  Nagrada Europski građanin u EU-u se dodjeljuje od 2008. godine, a u Hrvatskoj od 2014.  Dosadašnji nacionalni laureati bili su: kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.), neprofitna udruga mladih Hrvatski ured za kreativnost i inovacije - HUKI (2018.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje (2016.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), te Martina Čuljak s projektom HelpBalkans za pomoć stradalima od poplava (2014.). U 2019. godini priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta. Nominacije i prijave moguće su ovdje.