[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 21. do 27. lipnja 2021.

21-06-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Zakon o klimi, zelenija sredstva za regionalni razvoj i suradnju, rasprava o summitu EU-a/Malteška deklaracija...

 

PLENARNA SJEDNICA

Zakon o klimi. Zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi usvojiti novi Europski propis o klimi, kojim će se cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova EU-a za 2030. godinu povećavati s 40% na najmanje 55%. Također, političko obećanje da će Unija do 2050. biti klimatski neutralna postaje obvezujuće. (rasprava i glasanje u četvrtak)

 

Zelenija sredstva za regionalni razvoj i suradnju. Očekuje se da će Parlament dati zeleno svjetlo za tri fonda EU-a - vrijedna 243 milijarde eura  - za jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije. Bit će namijenjeni za borbu protiv klimatskih promjena, socijalne programe, održivi urbani razvoj i potporu za oporavak od pandemije COVID-19. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 

Pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Parlament će raspravljati i glasati o izvješću u kojem se države članice potiče na zaštitu i daljnje unaprjeđivanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena. Zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi zatražiti pristup sigurnom i legalnom pobačaju u svim državama članicama te naglasiti da su prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temeljna ženska prava. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 

Rasprava o summitu EU-a/Malteška deklaracija. Zastupnici će predsjednici Komisije von der Leyen i portugalskom Predsjedništvu iznijeti svoja očekivanja uoči sastanka Europskog vijeća 24. i 25. lipnja na kojem će se raspravljati o pandemiji koronavirusa i oporavku, migracijama i odnosima s Turskom i Rusijom. Također će se razgovarati o napretku EU-a na području politike azila te mogućnostima primjene mehanizma premještanja migranata iz država članica pod najvećim pritiskom. (rasprava u srijedu)

SASTANCI ODBORA

Europska agencija za lijekove. Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane glasat će o prijedlogu jačanja uloge Europske agencije za lijekove kako bi bila pripravnija za krizne situacije i bolje upravljala lijekovima i medicinskim proizvodima, na temelju iskustva stečenog tijekom pandemije COVID-19. (utorak)

 

Europska središnja banka/ Euroskupina. Članovi Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku održat će odvojene rasprave s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde te predsjednikom Euroskupine Paschalom Donohoeom. Među očekivanim temama je pitanje utjecaja produljenih negativnih kamatnih stopa te mogući učinci američke makroekonomske politike na eurozonu. (ponedjeljak)

 

Kalendar predsjednika. U četvrtak ujutro, predsjednik EP-a Sassoli sastat će se s predsjednikom nacionalne skupštine Kuvajta, Marzouqom Al-Gharimom, a u 16 sati obratit će se čelnicima na summitu EU-a nakon čega će uslijediti konferencija za medije (oko 17 sati). U nedjelju će predsjednik Sassoli imati privatnu audijenciju kod Pape Franje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Glavak sudjelovat će u ponedjeljak na sastanku odbora ENVI te na zajedničkom sastanku izaslanstava EP-a za proširenje, o klimatskim promjenama na Mediteranu. U utorak će sudjelovati na zajedničkom sastanku odbora BUDG i ENVI te na sastanku odbora INGE na kojem će razmatrati radni dokument o jačanju otpornosti EU-a protiv hibridnih prijetnji. U srijedu će sudjelovati na sastanku voditelja nacionalnih delegacija EPP-a. U srijedu i četvrtak bit će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će se održati rasprave o izvješćima Komisije o Bosni i Hercegovini za 2019. i 2020., Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu za razdoblje 2021.–2027. te o Europskom propisu o klimi . Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na pripremnim sastancima kluba zastupnika EPP-a.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica Jerković će u ponedjeljak 21. lipnja prisustvovati sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), tijekom kojeg će sudjelovati u raspravi o 'Europskoj strategiji za održivu i pametnu mobilnost', kao i u razmjeni mišljenja s Europskom komisijom o zaštiti oprašivača i zdravlja pčela. U nastavku tjedna će na plenarnoj sjednici sudjelovati u raspravi o Europskom propisu o klimi, predviđenoj za četvrtak 24. lipnja.

PREDRAG FRED MATIĆ (SDP – S&D)

U tjednu od 21. do 25. lipnja 2021. zastupnik Matić sudjelovat će na sjednici CULT odbora i redovnim sastancima S&D članova PECH odbora. U četvrtak, 24. lipnja, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasat će se o Izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u EU-u u kontekstu zdravlja žena, za koje je zastupnik Matić izvjestitelj EP-a.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Radni tjedan zastupnik započinje vođenjem radne skupine za vanjske poslove u funkciji koordinatora. Osim toga, sudjelovati će na sastancima političke grupacije Socijalista i demokrata, te radnih grupa Odbora za poljoprivredu i Pododbora za sigurnost i obranu. U srijedu i četvrtak zastupnik će sudjelovati na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu i održati govore o kohezijskoj politici, izvješću o BiH te odnosima EU-a i Švicarske. Kao stalni izvjestitelj Parlamenta za SAD, tijekom tjedna vodit će pregovore o kompromisnom tekstu njegovog Izvješća o budućim odnosima EU-a i SAD-a.  U četvrtak ujutro, kao su-izvjestitelj za financijski instrument IPA III, zastupnik će sudjelovati na sastanku radne skupine Investicijskog okvira za zapadni Balkan, a nakon toga i u raspravi s Amandom Sloat, posebnom savjetnicom američkog predsjednika Bidena za Europu.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Bruxellesu, uz fokus na izvješća o Bosni i Hercegovini te izvješću o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u.  Zastupnik Ressler sudjelovat će na sastanku voditelja nacionalnih delegacija Europske pučke stranke (EPP), ostalim sastancima unutar Kluba zastupnika i sastanku Delegacije za odnose s Kinom.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Početkom tjedna zastupnik će sudjelovati na sjednici Odbora za unutarnje tržište (IMCO) na kojoj će se raspravljati o zakonodavnom Paketu o digitalnim uslugama koji za cilj ima onemogućiti zlouporabu dominantnog položaja velikih internetskih platformi i dodatno ojačati mehanizam zaštite potrošača na internetu. Zastupnik će biti i na sjednicama radnih grupa EPP-a na kojima će se pripremati zakonodavan rad plenarne sjednice. Aktivno će sudjelovati na sjednici u Bruxellesu na kojoj će se, među ostalim, raspravljati i o izvješću o BIH, kao i o zajedničkim odredbama za kohezijsku politiku. U petak, kao glavni govornik, zastupnik Sokol sudjeluje na konferenciji "Zdravstveni turizam kao prilika za strateški razvoj korištenjem EU sredstava" koja će se održati u Zadru. Ured zastupnika ujedno je i suorganizator navedene konferencije.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će u srijedu i četvrtak na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu tijekom koje će, između ostaloga, govoriti i glasovati o godišnjem izvješću Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Europskom propisu o klimi i budućnosti odnosa EU-a i Švicarske Konfederacije. U ponedjeljak i utorak će sudjelovati na odboru CULT dok će u srijedu sudjelovati na radnoj grupi za vanjske politike i sastanku delegacija EPP-a. U četvrtak će kao predstavnica EP-a sudjelovati na sastanku Okvira ulaganja za zapadni Balkan (WBIF) dok će potom kao stalna izvjestiteljica za odnose sa SAD-om na zajedničkom sastanku odbora AFET, SEDE i izaslanstva za odnose sa SAD-om razmijeniti mišljenje o odnosima EU-a i SAD-a s Amandom Sloat, posebnom pomoćnicom predsjednika Bidena i direktoricom za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Novinarska nagrada Daphne Caruana Galizia

Europski parlament je u čast ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizcije ustanovio nagradu za novinarstvo koja će se prvi put dodijeliti u listopadu ove godine. Prijave za nagradu bit će moguće nakon predstavljanja službene stranice nagrade, u utorak 22. lipnja u 14 sati u Novinarskom klubu u Bruxellesu (Press Club Brussels Europe). Na predstavljanju će sudjelovati Matthew Caruana Galizia, jedan od sinova ubijene novinarke, zatim David Casa, zastupnik u Europskom parlamentu te Heidi Hautala, potpredsjednica Europskog parlamenta. Sudjelovanje je moguće preko Zoom poveznice: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_mnxwc4F4QZmWPfp1BYMjaQ

Godišnjom nagradom Daphne Caruana Galizia Europski parlament prepoznaje ključnu ulogu novinara i slobode medije za očuvanje demokracije. Nagrada je osmišljena kako bi se novinare podržalo u ključnom i često opasnom radu, a uključuje novčani iznos od 20 tisuća eura. Kandidature su otvorene za novinare ili novinarske timove čije su istraživačke i analitičke priče objavljene u mediju sa sjedištem u jednoj od 27 država članica EU-a. Pobjednika će odabrati neovisno izborno povjerenstvo u kojem će biti predstavnici medija i civilnog društva iz 27 europskih  država, kao i predstavnici glavnih europskih novinarskih udruženja. Priznanje će se dodijeliti 16. listopada, na obljetnicu ubojstva Daphne Caruane Galizie, malteške novinarke i blogerice koja je opsežno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu, prodaji državljanstva te povezanosti tadašnje malteške vlade s tzv. Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je 16. listopada 2017. u eksploziji bombe podmetnute u automobilu. Nezadovoljstvo istragom ubojstva u konačnici je dovelo do ostavke premijera Josepha Muscata.