[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava_od 22. do 28. ožujka 2021.

22-03-2021

Ovog tjedna u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj: Virtualni susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s kolegama Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, te konferencija o izazovima s kojima se suočavaju žene u privatnom i profesionalnom životu.

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Ponedjeljak, 22. ožujka, 15 sati

Europska solidarnost za škole u Petrinji i Zagrebu

Virtualni susret nastavnika i učenika osam srednjih škola iz Irske, Francuske i Španjolske s kolegama Srednje škole iz Petrinje te Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, koji zbog oštećenih zgrada u razornim potresima nastavu moraju pohađati online ili na drugim lokacijama. Kroz razgovor i razmjenu iskustava, učenici žele pokazati solidarnost i potporu sa stradalim hrvatskim područjem, a u tome će im se pridružiti i zastupnici u Europskom parlamentu: Deirdre Clune (EPP, Irska), Tonino Picula (SDP, S&D) te Irѐne Tolleret (Renew Europe, Francuska). Obrazovne ustanove koje sudjeluju u ovom susretu članice su programa Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) koji se od 2016. godine provodi diljem EU-a. Zoom pozivnica za praćenje online susreta: 

https://zoom.us/j/96413427612?pwd=QUcwbUhCVFE2bDFGWWNEU3J5alZIZz09
(ID: 964 1342 7612  Lozinka: 898276)

 

Petak, 26. ožujka, 10 sati

Žene i virus COVID-19: rodna ravnopravnost u doba krize

U ožujku, kada se posebna pozornost posvećuje temi rodne ravnopravnosti, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja rasprave o izazovima s kojima se suočavaju žene u privatnom i profesionalnom životu.  Fokus dviju debata bit će na pitanju nasilja i zlostavljanja u obitelji i profesionalnim sredinama te položaju žena na tržištu rada.  Prijenos rasprava može se pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

BRUXELLES  -  IZDVOJENO

ODBORI

Migranti na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove raspravljat će o migracijskim tokovima i situaciji na granici BIH i Hrvatske s predstavnicima Europske službe za vanjsko djelovanje, Europske komisije te međunarodnih organizacija. (ponedjeljak)

 

Procjena i odobrenje cjepiva protiv virusa COVID-19. Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA-e) s članovima Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane  raspravljat će o sigurnosti i distribuciji cjepiva protiv virusa COVID-19. (utorak)

 

Nabava cjepiva. Članovi Odbora za proračunski nadzor i glavna direktorica generalne uprave Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), Sandra Gallina, razgovarat će o europskoj strategiji za kupovinu cjepiva protiv virusa COVID-19. (utorak)

 

PLENARNA SJEDNICA

 

Prihodi EU-a. Zastupnici trebaju odobriti tri zakona koja će doprinijeti aktualnoj reformi sustava vlastitih sredstva EU-a i otvoriti put novim izvorima prihoda EU-a, poput pristojbe na nerecikliranu plastiku. Reforma sustava prihoda EU-a ključna je i za funkcioniranje fonda za oporavak „EU sljedeće generacije“ vrijednog 750 milijardi eura. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

           

Vladavina prava. Nakon rasprave odrađene na prethodnoj sjednici, zastupnici će glasati o rezoluciji koja, među ostalim, poziva Komisiju da bez odgode aktivira dogovor o mehanizmu vladavine prava kako bi se zaštitio EU proračun. (glasanje u srijedu)

 

Održivi turizam. Parlament će u srijedu raspravljati, a u četvrtak glasati o rezoluciji Odbora za promet i turizam u kojoj se EU članice pozivaju neka uključe turistički sektor u nacionalne planove oporavka od pandemije te razmotre privremeno smanjenje PDV-a u turizmu. Očekuje se da će zastupnici istaknuti potrebu korištenja zajedničkih rješenja za lakša sigurna putovanja, poput EU potvrde o cijepljenju koja bi funkcionirala kao alternativa PCR testovima ili obaveznoj karanteni.

 

Nova strategija EU-a i Afrike. Europarlamentarci će raspravljati i glasati o novoj strategiji EU-a za Afriku kako bi dva kontinenta počela funkcionirati izvan uskog odnosa "donatora i primatelja". Među ostalim, cilje je dati potporu afričkim državama u ispunjavaju UN-ovih ciljeva održivog razvoja, borbi protiv klimatskih promjena te promicanju rodne ravnopravnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi za stanovništvo. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 

Morski otpad. Zastupnici će upozoriti kako je potrebno poduzeti niz mjera za smanjenje otpada u moru. Među ostalim: dodatno ograničiti uporabu jednokratne plastike, osnažiti kružno gospodarstvo kroz sakupljanje, reciklažu te prenamjenu i povećanje vrijednosti proizvoda (upcycling) te oblikovati ribolovnu opremu na održiviji način. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

 

Kalendar predsjednika. U ponedjeljak će se predsjednik EP-a David Sassoli sastati s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Dmitrom Razumkovim uoči potpisivanja memoranduma o razumijevanju dvaju parlamenata. U utorak će se sastati sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Aranchom González Layom i talijanskim ministrom poljoprivrede Stefanom Patuanellijem. U četvrtak u 15 sati predsjednik Sassoli će se obratiti predsjednicima država i vlada članica EU-a koji sudjeluju na sastanku na vrhu, te će nakon toga održati konferenciju za medije (oko 16 sati). U petak će predsjednik imati uvodni govor na webinaru „Društvena odgovornost iz rodne perspektive” koji zajednički organiziraju Grad Bologna i Europski odbor regija.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Proširenje Europske unije - zapadni Balkan: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-enlargement-western-balkans_18103_pk  

Sezonsko pomicanje sata: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/seasonal-time-change_11115_pk  

Konferencija o budućnosti Europe:  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conference-on-future-of-europe_17609_pk   

Migracije: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/migration_17605_pk  

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica će u ponedjeljak sudjelovati na zajedničkom sastanku izaslanstava za odnose sa Srbijom te BiH i Kosovom, na kojem će biti održana rasprava s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Lajčakom te na sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. U utorak će na sjednici odbora ENVI sudjelovati u raspravi s Emer Cooke, izvršnom direktoricom Europske agencije za lijekove, o novostima u kontekstu procjene i odobrenja cjepiva protiv virusa COVID-19. U srijedu će biti na sastanku voditelja nacionalnih delegacija EPP-a, a tijekom tjedna na plenarnoj sjednici i na pripremnim sastancima kluba zastupnika EPP-a. U petak će sudjelovati na sastanku radne skupine EPP-a za digitalne komunikacije, a tema rasprave bit će borba protiv dezinformacija vezanih uz cjepiva protiv koronavirusa.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik tjedan započinje razgovorom s učenicima iz Petrinje i Gornjogradske gimnazije čije su škole stradale u potresima, te će zajedno s učenicima iz Francuske, Španjolske i Irske raspravljati o europskoj solidarnosti. Nakon toga održati će sastanak s ministrom pravosuđa Sjeverne Makedonije, Bojanom Marichikjem. U sklopu plenarnog zasjedanja zastupnik će u srijedu održati prezentaciju svog izvješća o Kohezijskoj politici i regionalnim okolišnim strategijama u borbi protiv klimatskih promjena. Plenarno glasovanje o izvješću je predviđeno za četvrtak. Zastupnik će sudjelovati i u raspravama o pripremi sjednice Europskog Vijeća i zajedničkoj raspravi o Izvješćima o Srbiji, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. U četvrtak, kao izvjestitelj Parlamenta za SAD, zastupnik će sudjelovati na webinaru o Budućnosti transatlantskih odnosa.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol u utorak će se susreti sa studentima Sveučilišta u Mostaru u video-formatu.  U srijedu, Sokol će sudjelovati na sjednicama radnih grupa EPP-a na kojima će se raspravljati o aktima za nadolazeću plenarnu sjednicu Europskog parlamenta. Zastupnik Sokol nastavlja rad na Mišljenju Odbora IMCO o Strategiji EK 'od polja do stola' za koji je akt imenovan EPP-ovim pregovaračem. Idući krug pregovora održat će se u četvrtak. Tijekom srijede i četvrtka zastupnik Sokol aktivno će sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će u ponedjeljak razmijeniti mišljenja s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana, a potom sudjelovati na zajedničkoj sjednici odbora AFET i LIBE o ishodima neformalne videokonferencije ministara vanjskih i unutarnjih poslova EU-a. U utorak će predsjedati panelom „Međuovisnosti“ u sklopu webinara odbora AFET na temu „Postizanje strateške suverenosti za EU“, a potom će sudjelovati u razmjeni mišljenja EPP-a s povjerenikom Várhelyijem o Južnom susjedstvu. Pored toga, u srijedu će sudjelovati na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu tijekom koje će, između ostaloga, govoriti za vrijeme predstavljanja godišnjih izvješća Parlamenta za Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju za koja je priložila amandmane koji su i uključeni u konačne tekstove izvješća.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

EU strategija za održivi turizam

Uoči sezone, zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na donošenje strategije za održivi turizam te traže usuglašavanje mjera za smanjenje klimatskog i okolišnog utjecaja sektora.   Turizam je jedna od djelatnosti najviše pogođenih pandemijom. Zapošljava oko 27 milijuna ljudi i predstavlja oko 10 % BDP-a Europske unije. Trenutačno je zbog posljedica pandemije ugroženo šest milijuna radnih mjesta u turizmu. U prvih šest mjeseci prošle godine, Europa - vodeće svjetsko turističko odredište - primila je 66 % manje međunarodnih turista, a u drugoj polovici godine čak 97 % manje. Zastupnici će stoga na plenarnoj sjednici ovaj tjedan glasati o izvješću kojim se predlaže donošenje nove europske strategije kako bi turizam postao čišći, sigurniji i održiviji te se što uspješnije oporavio od pandemije. Autorica izvješća, zastupnica Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal) ističe kako je „ljeto pred vratima“ te da „treba izbjeći prijašnje pogreške i uspostaviti koordinirane i ujednačene mjere EU-a, poput protokola o testiranju prije polaska, potvrde o cijepljenju, uvjerenja o higijenskim standardima, kako bi se građanima olakšala putovanja bez dodatnih troškova“. Kontinuirana financijska potpora ključna je za opstanak sektora, navodi se u izvješću u kojem se države EU-a pozivaju na uključivanje turizma u nacionalne planove oporavka od pandemije. Ističe se potreba za javnim i privatnim ulaganjima u digitalizaciju i opću modernizaciju industrije te navodi da države članice trebaju razmotriti privremeno smanjenje stopa PDV-a na putovanja i turističke usluge. Pogledajte video:

Future of tourism: sustainable, responsible, smart - Multimedia Centre (europa.eu)

 

Obavijest redakcijama: Tjedna najava Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj ponovno će biti u vašim pretincima u travnju.