[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 26. do 30. travnja 2021.

26-04-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: europarlamentarka Lidia Pereira gostovat će na Poduzetničkom mindsetu za mlade; na plenarnoj sjednici u Bruxellesu: Sporazum EU-a i Ujedinjene Kraljevine, digitalna zelena potvrda, prava putnika u željezničkom prometu...

 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ I PARTNERA

Četvrtak 29. travnja, 9 sati

Poduzetnički mindset za mlade

Europarlamentarka Lidia Pereira (EPP, Portugal) sudjelovat će u raspravi na temu Poduzetnici pitaju Europski parlament koja je dio programa online konferencije posvećene mladim poduzetnicima. Pereira je predsjednica Mladeži Europske pučke stranke (YEPP-a), članica za Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, Pododbora za porezna pitanja te Izaslanstva za odnose s Kinom. Također je zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Posebnog odbora za borbu protiv raka te Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.  Na konferenciji na kojoj će sudjelovati brojna poznata domaća poslovna imena raspravljati će se i o preduvjetima za pokretanje i kvalitetnu provedbu projekata, o Hrvatskoj kao odredištu za mlade koji se bave umjetnom inteligencijom, te o povezanosti uspješnosti i inovativnosti. Online konferenciju Poduzetnički mindset za mlade organizira medijska platforma Poduzetnik, a potporu projektu daje i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Prijenos konferencije možete pratiti na YouTube kanalu od 9 do 13 sati.

BRUXELLES  -  PLENARNA SJEDNICA

Sastanak na vrhu EU-a / Sastanak EU-Turska. Zastupnici će komentirati ishod prošlomjesečnog EU sastanka na vrhu kao i nedavnog posjeta Turskoj predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela te šefice Europske komisije Ursule von der Leyen. (ponedjeljak)

 

Brexit / Sporazum EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o davanju suglasnosti na sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Velike Britanije. Kako bi se prekogranični poremećaji sveli na najmanju moguću mjeru, sporazum se već privremeno primjenjuje od 1. siječnja 2021, ali istječe 30. travnja 2021. Da bi sporazum u potpunosti stupio na snagu potreban je pristanak Parlamenta. Zastupnici će također odvojeno glasati o rezoluciji o ishodu pregovora EU-a i UK-a u kojoj se traži puna provedba sporazuma i poštovanje dogovora o povlačenju te inzistira na sveobuhvatnoj ulozi Parlamenta u praćenju i provedbi. (rasprava i glasanje u utorak, rezultati u srijedu)

 

Digitalna zelena potvrda. Parlament će raspravljati i glasati o prijedlogu Komisije o digitalnim zelenim potvrdama, koje će dokumentirati podatke o statusu cijepljenosti osobe, rezultatima testa na virus COVID-19 ili oporavku od bolesti. Nakon što se zastupnici izjasne o amandmanima na zakonodavni prijedlog, odmah mogu započeti pregovori s državama članicama kako bi se potvrda usvojila do ljeta.  (rasprava i glasanje u srijedu, rezultati u četvrtak)

U ponedjeljak od 12.15 od 13.15 bit će održan webinar na kojem će na temu sigurnog slobodnog kretanja i digitalnih propusnica govoriti predsjednik Odbora za građanske slobode Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska), te članovi odbora iz redova ostalih najvećih klubova zastupnika Jeroen Lenaers (EPP, Nizozemska), Sophia In't Veld (Renew, Nizozemska), Tineke Strik (Zeleni / EFA, Nizozemska).

 

Rusija / Kina. Zastupnici će povjerenikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepom Borrellom raspravljati o zatvaranju i liječenju Alekseja Navaljnog, gomilanju ruskih vojnih snaga na ukrajinskoj granici, nedavnom češko-ruskom diplomatskom sporu, kao i o nedavnim kineskim sankcijama usmjerenim na europske političare. (rasprava u srijedu, rezolucija o Rusiji - glasanje u četvrtak)

 

Prava putnika u željezničkom prometu. Parlament bi trebao usvojiti nova pravila koja bi bolje štitila putnike u željezničkom prijevozu, poput jamstva za preusmjeravanje i za pomoć u slučaju kašnjenja i otkazivanja putovanja. Novi zakon također će omogućiti bolji pristup i pomoć osobama sa smanjenom pokretljivošću kao i više prostora namijenjenog biciklima u vlakovima. (rasprava u srijedu, glasanje i rezultat u četvrtak)

 

Sprječavanje širenja terorističkog sadržaja. Zastupnici bi trebali dati zeleno svjetlo novim pravilima za sprječavanje širenja terorističkog sadržaja na internetu, obvezujući internetske platforme da uklone označeni sadržaj ili mu onemoguće pristup u svim državama članicama u roku od jednog sata od podnošenja zahtjeva za uklanjanje. (rasprava u srijedu, glasanje i rezultati u četvrtak)

 

Programi EU-a. Parlament će raspravljati i glasati o istraživačkom programu Obzor Europa, programu LIFE za okoliš i klimu, Mehanizmu civilne zaštite, Europskom obrambenom fondu te EU programu za borbu protiv prijevara u svrhu zaštite proračuna.

 

Kalendar predsjednika. U utorak će se predsjednik EP-a David Sassoli sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, kao i sa slovačkim premijerom Eduardom Hegerom. U srijedu će se sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

 

Konferencija za medije. U ponedjeljak u 15.30 glasnogovornici Parlamenta i klubova zastupnika održat će briefing za novinare o predstojećoj plenarnoj sjednici.

 

 

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

EU svemirski program: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-space-programme_18801_pk

 

Konferencija o budućnosti Europe: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/conference-on-future-of-europe_17609_pk  

 

Odnosi EU-a i Ujedinjene Kraljevine: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-uk-relations_17405_pk  

 

EU – Turska: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-turkey_18106_pk  

 

EU – Rusija : https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-russia_18701_pk

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Sunčana Glavak sudjeluje na plenarnoj sjednici na kojoj će govoriti o turističkoj sezoni i potporama ugostiteljskom sektoru, digitalnim zelenim potvrdama, pristupačnosti i dostupnosti Covid-19 testiranja, programu Digitalna Europa, Programu za zaštitu okoliša i klimatske aktivnosti (LIFE) i Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu. U utorak će sudjelovati na sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. U srijedu na sastanku voditelja nacionalnih delegacija EPP-a, dok će u četvrtak biti održan izvanredni susret voditelja nacionalnih delegacija na kojem će raspravljati o EPP-ovom nacrtu dokumenta o budućnosti Europe. U četvrtak će sudjelovati na sastanku odbora AFET, na kojem će se održati rasprava s premijerom Kosova, Albinom Kurtijem. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica Jerković započet će radni tjedan sudjelovanjem u zajedničkoj debati o programu Obzor Europa – istraživanje i inovacija, koja će se održati na plenarnoj sjednici 26. travnja. Zajedno s ostalim kolegama iz grupacije S&D, 27. travnja će raspravljati o nadolazećem glasovanju i prijedlogu o uvođenju Digitalne zelene potvrde, dok će 28. travnja na tu temu govoriti i u okviru zajedničke debate na plenarnoj sjednici. U ovom tjednu zastupnica će imati priliku i obratiti se predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na sastanku S&D grupe predviđenom za 28. travnja, a tijekom kojega će raspravljati o 'Paketu za cilj od 55%' (Fit for 55).

MISLAV KOLAKUŠIĆ (Nezavisni)

U okviru ovotjedne plenarne sjednice zastupnik će u utorak 27. travnja sudjelovati u raspravama o programima Pravosuđe i Jednakost, prava i vrijednosti za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a u srijedu 28. travnja u raspravama o europskoj zelenoj potvrdi i sprečavanju širenja terorističkih sadržaja na internetu. U četvrtak 29. travnja sastat će se s nizozemskom nezavisnom zastupnicom Dorien Rookmaker i održati sastanak s članovima i simpatizerima Europskoga saveza za slobodu i demokraciju.  U petak 30. travnja u svojstvu izvjestitelja bi trebao dovršiti razgovore s predstavnicima političkih skupina o završnome tekstu kompromisnih amandmana za izvješće Prikladnost propisa EU-a, supsidijarnost i proporcionalnost – izvješće o boljoj izradi zakonodavstva za 2017., 2018. i 2019. godinu, o kojemu bi Odbor za pravne poslove trebao glasati do lipnja.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik će ovaj tjedan održati govore na plenarnom zasjedanju  o zaključcima sastanka Vijeća i odnosima s Turskom, trgovinskom sporazumu između EU-a i UK-a, odnosima s Rusijom u kontekstu nedavnih događanja na ukrajinskoj granici, u Češkoj i s Aleksejem Navaljnim, sankcijama Kine za zastupnike Europskog parlamenta te o Europskom obrambenom fondu. Zastupnik će voditi sastanke radne grupe Odbora za vanjske poslove i Willy Brandt radne skupine za odnose sa susjedstvom te sudjelovati u raspravi AFET odbora s premijerom Kosova, Albinom Kurtijem.  Osim navedenih aktivnosti, zastupnik će sudjelovati na sjednicama kluba zastupnika S&D, S&D radnoj skupini za poljoprivredu i ruralni razvoj i S&D radnoj skupini Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)    

Kao glavni pregovarač Parlamenta za europski proračun, zastupnik Ressler sudjelovat će na posebnom međuinstitucionalnom sastanku o provedbi europskog plana oporavka (Next Generation EU). Zastupnik Karlo Ressler sudjelovat će u plenarnim raspravama, sastanku voditelja nacionalnih delegacija i ostalim sastancima unutar Europske pučke stranke.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U utorak zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol sudjeluje u kampanji „Budi mRAK” koja ima za cilj osvijestiti javnost o javno-zdravstvenom problemu koji uzrokuje HPV, kao i o cijepljenju protiv ove zloćudne infekcije. Nakon što je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) usvojio Mišljenje o Strategiji 'od polja do stola' za koje je Sokol imenovan pregovaračem Kluba zastupnika EPP-a, zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol u srijedu će predstaviti EPP-ovim članovima Odbora IMCO amandmane koje je uložio na zakonodavno Mišljenje o prijedlogu Uredbe o prekograničnim prijetnjama zdravlju. Podsjetimo, Klub zastupnika EPP-a imenovao je Sokola izvjestiteljem u sjeni u ovoj pravnoj stvari.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na travanjskoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će, pored ostalih tema, glasovati i o suglasnosti EP-a sporazumu između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, digitalnim zelenim potvrdama, programu Obzor Europa i Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu za 2021.-2027. U sklopu plenarnih rasprava, Zovko će u ponedjeljak govoriti na raspravi o ishodu sastanka na vrhu između EU-a i Turske, u utorak na raspravi s Komisijom o spašavanju predstojeće turističke sezone, a u srijedu na raspravi o Rusiji, u slučajevima Alekseja Navaljnog, situacije na granici s Ukrajinom i ruskog napada u Češkoj. Pored toga, Zovko će također govoriti o rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, a tijekom tjedna će sudjelovati na sastancima EPP-a, pripremnom sastanku odbora CULT i sastanku odbora AFET.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Digitalna transformacija: važnost i koristi politika EU-a

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament pomaže u oblikovanju politika kojima će se ojačati europski kapaciteti u području novih digitalnih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelena tranzicija EU-a i postići klimatska neutralnost do 2050., poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, istodobno osiguravajući poštovanje temeljnih prava i vrijednosti. Parlament se priprema glasati o izvješću o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem se govori o iskorištavanju mogućnosti jedinstvenog digitalnog tržišta i poboljšanju upotrebe umjetne inteligencije. Koronakriza je naglasila potrebu za odgovorom usmjerenim na budućnost koji će dugoročno koristiti društvu i doprinijeti konkurentnosti. Digitalna rješenja pružaju važne mogućnosti i ključna su za oporavak Europe i njezin konkurentni položaj u globalnom gospodarstvu. U planu EU-a za gospodarski oporavak od država članica zahtijeva se da namijene najmanje 20 % sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost za digitalnu tranziciju. Znatni iznosi predviđeni su i u programima poput Obzora Europa, usmjerenog na istraživanje i inovacije, ili u Instrumentu za povezivanje Europe koji je usmjeren na infrastrukturu. Parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici glasa o programu Digitalna Europa  koji na raspolaganju ima 7,5 milijardi eura za ulaganje u pet područja: superračunalstvo (2,2 milijarde eura), umjetnu inteligenciju (2 milijarde eura), kibersigurnost (1,6 milijarda eura), napredne digitalne vještine (577 milijuna eura) te osiguravanje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu (1 milijarda eura). Pogledajte video na temu digitalne budućnosti Europe  ovdje.