[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 5. do 11. srpnja 2021.

05-07-2021

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Prava LGBTIQ građana u Mađarskoj, Summit EU-a, Rasprava s Janezom Janšom o prioritetima slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a...

 

STRASBOURG - PLENARNA SJEDNICA

Prava LGBTIQ građana u Mađarskoj. Zastupnici će raspravljati o mogućim povredama EU zakona i prava LGBTIQ osoba u Mađarskoj, nakon što je tamošnji parlament prihvatio pravila kojima se borba protiv pedofilije povezuje s uvođenjem zabrane LGBTIQ sadržaja u školskim materijalima i televizijskim programima za maloljetnike. Zastupnici će također Vijeće i Komisiju ispitivati o saslušanjima održanim na temu vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj 22. lipnja. (rasprave u srijedu, glasanje o rezoluciji o Mađarskoj u četvrtak)

 

Rasprava s Janezom Janšom. U utorak ujutro, zastupnici će s predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom razgovarati o prioritetima slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a do kraja ove godine. Očekuje se da će se Slovenija usredotočiti na pravovremenu provedbu paketa oporavka Next Generation EU, na olakšavanje usvajanja nacionalnih planova oporavka i otporenosti, Konferenciju o budućnosti Europe te promicanju vladavine prava. Predsjednik EP-a Sassoli, premijer Janša te predsjednica Komisije von der Leyen održat će zajedničku konferenciju za novinare nakon rasprave u 12:15.

 

Summit EU-a. Zastupnici će se osvrnuti na ishod sastanka Europskog vijeća 24. i 25. lipnja. U raspravi koja će se održati u srijedu ujutro sudjelovat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

 

Sprečavanje seksualnog iskorištavanja djece na internetu. Zastupnici u EP-u raspravljat će i glasati o privremenoj uredbi koja pružateljima usluga e-pošte, razgovora i razmjene poruka putem Interneta omogućuje dobrovoljno otkrivanje, uklanjanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu, kao i korištenje tehnologije za otkrivanje mamljenja djece. (rasprava u ponedjeljak, glasanje i rezultati u utorak)

 

Europska agencija za lijekove. Parlament će raspraviti i usvojiti stajalište za pregovore s Vijećem o jačanju uloge Europske agencije za lijekove. Predlaže se proširenje mandata Agencije kako bi bila pripravnija za krizne situacije te bolje upravljala lijekovima i medicinskim proizvodima, na temelju iskustva stečenog tijekom pandemije COVID-19.  (rasprava u srijedu, glasanje i rezultati u četvrtak)

 

Vladavina prava. Zastupnici će razmotriti smjernice koje trenutno izrađuje Komisija o primjeni Mehanizma uvjetovanja koji štiti EU fondove od zlouporaba od strana vlada država članica koje ne poštuju vladavinu prava. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu, rezultati u četvrtak)

 

Infrastrukturni projekti za povezivanje regija EU-a. Parlament će usvojiti nadograđeni program Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) vrijedan 30 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. Instrumentom će se financirati prometni, energetski i digitalni projekti te osigurati da važni transeuropski projekti budu dovršeni do 2030. (rasprava i glasanje u utorak, rezultati u srijedu)

 

Azil, migracije i Schengen. Zastupnici će u utorak navečer raspravljati o godišnjem izvješću o funkcioniranju schengenskog područja u kojem se govori i o Hrvatskoj, te o dva fonda koja bi državama članicama trebala olakšati upravljanje vanjskim granicama EU-a i migracijskim i integracijskim politikama. (rezultati glasanja u srijedu)

  

Brifing uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16:30 glasnogovornik Parlamenta održat će brifing za novinare o plenarnoj sjednici koja započinje u 17 sati.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj će se između ostalog raspravljati o godišnjem izvješću o funkcioniranju schengenskog područja, trenutačnom stanju provedbe uredbi EU-a o digitalnim potvrdama za COVID, Europskoj agenciji za lijekove, uplitanju stranih čimbenika u demokratske procese, suradnji EU-a i NATO-a u kontekstu transatlantskih odnosa, Općem programu djelovanja Unije za okoliš do 2030. te starenju Starog kontinenta i mogućnostima i izazovima povezanim s politikom starenja. U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru AFET, a u utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. U srijedu će sudjelovati na sastanku voditelja nacionalnih delegacija EPP-a. Tijekom tjedna će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Zastupnica će u novom tjednu zasjedanja Europskog parlamenta sudjelovati u raspravi o proširenju mandata Europske agencije za lijekove, predviđenoj za srijedu 7. srpnja. Sudjelovat će i na redovnim sastancima S&D grupe od 5. do 7. srpnja dok će u utorak 6. srpnja biti prisutna na sastanku radne grupe Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE).

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula radni tjedan provesti će u Strasbourgu, gdje će sudjelovati na plenarnom zasjedanju i raspravama o stranom uplitanju u demokratske procese EU, vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj, opoziciji u Turskoj, situaciji u Tigrayu i zaključcima sastanka Vijeća. Osim toga, zastupnik će kao koordinator voditi sjednicu radne grupe za vanjske poslove, te sudjelovati na radnim sastancima grupe Socijalista i Demokrata (S&D), Odbora za regionalni razvoj i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. Zastupnik će održati radne sastanke uoči glasovanja o Izvješću o budućnosti odnosa EU -ai SAD-a predviđenog za 14. srpnja, a na kojem radi kao izvjestitelj Europskog parlamenta. Ujedno će obaviti posljednje pripreme plenarnog glasovanja Izvješća o EU - NATO suradnji u kontekstu transatlantskih odnosa, na kojem je radio kao izvjestitelj S&D-a.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje ovog tjedna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu. U srijedu, Sokol će sudjelovati na pripremnom sastanku europskih pučana za sjednicu Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Također, Sokol će u plenarnom tjednu sudjelovati i na sjednicama Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.  Zastupnik Sokol u petak sudjeluje na konferenciji „Pametna sela – EU koncept razvoja ruralne zajednice“ koja će se održati u Osijeku.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na srpanjskoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu tijekom koje će kao zamjenica koordinatora EPP-a u odboru AFET koordinirati rad grupe oko konačnih prijedloga rezolucija o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava te će potom o istima govoriti na raspravama. U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku EPP-a za odbor AFET, a u utorak će govoriti tijekom rasprava o situaciji u regiji Tigray u Etiopiji i o godišnjem izvješću o funkcioniranju schengenskog prostora. U srijedu će sudjelovati na pripremnom sastanku EPP-a za odbor CULT i na sastanku delegacija EPP grupe, na kojem će s kolegama dogovarati konačna stajališta oko plenarnih izvješća i rezolucija. Pored toga, Zovko će kao jedan od pokrovitelja u subotu sudjelovati u Ozlju na obilježavanju 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle.

 

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Plastični otpad i reciklaža u EU-u: Činjenice i brojke

Proizvodnja plastike u svijetu posljednjih desetljeća bilježi eksponencijalni rast: od 1,5 milijuna tona 1950. godine, do 359 milijuna tona 2018. , a sukladno tome raste i količina plastičnog otpada. Proizvodnja je nakratko lani naglo usporena zbog ograničenja povezanih s koronavirusom, no od druge polovice 2020. ponovno se oporavlja.

Oko 25 % plastičnog otpada odlaže se pod zemljom. Polovina plastike koja se prikuplja za recikliranje obrađuje se u državama izvan Europske unije. Razlozi za izvoz uključuju nedostatak kapaciteta, tehnologije ili novca za lokalnu obradu. Ranije se značajna količina plastičnog otpada slala u Kinu, no 2017. Peking je odlučio uvesti ograničenja na uvoz globalnog plastičnog i papirnog otpada pa EU nastoji pronaći kružne i klimatski prihvatljive načine gospodarenja svojim plastičnim otpadom.  Niska stopa recikliranja plastike u EU-u znači velike gubitke za gospodarstvo i okoliš. Prema procjenama, 95 % vrijednosti plastičnog materijala izgubi se zbog kratkoročnog jednokratnog korištenja. 

Glavni problemi zbog kojih se ne reciklira dovoljno su svojstva i cijena plastičnih proizvoda. S obzirom da se plastika jednostavno može prilagoditi potrebama proizvođača, različitost materijala komplicira postupak reciklaže, čini ga skupljim te utječe na kvalitetu završnog proizvoda. Zbog toga potražnja za recikliranom plastikom drastično raste, iako je u 2018. iznosila samo šest posto ukupne potražnje za plastikom u Europi. U svibnju 2018. Europska komisija iznijela je prijedlog za rješavanje problema plastičnog otpada u moru. Uključuje zabranu proizvodnje deset najčešćih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koja se primjenjuje od 3. srpnja ove godine. U sklopu Zelenog plana, do 2050. godine potrebno je reciklirati 55 % otpada plastične ambalaže. To znači da je potreban bolji dizajn proizvoda, ali i postavljanje mjera za poticanje tržišta na uporabu reciklirane plastike.

 

 

OBAVIJEST UREDNIŠTVIMA: Tjedna najava Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj ponovno će biti u pretincima vaše elektroničke pošte od rujna. Želimo vam ugodne ljetne praznike!