[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava, od 4. do 10. srpnja 2022.

04-07-2022

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Paket zakona o digitalnim uslugama; EU summit; Ulazak Hrvatske u eurozonu; Češko predsjedanje Vijećem;“Ovo je Europa” / premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis; itd.

 

PLENARNA SJEDNICA -  STRASBOURG

Taksonomija. Zastupnici će odlučiti hoće li staviti veto na prijedlog Komisije da se nuklearna energija i plin klasificiraju kao prijelazne djelatnosti koje doprinose ublažavanju klimatskih promjena. Ako se apsolutna većina zastupnika usprotivi planu, Komisija će ga morati povući ili izmijeniti. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Paket zakona o digitalnim uslugama. Parlament će održati konačno glasanje o novom Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima, ključnim digitalnim pravilima EU-a koja obvezuju internetske tvrtke da zaštite korisnike od nezakonitog sadržaja, povećaju odgovornost i ograniče tržišnu moć tehnoloških divova. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak). Konferencija za novinare održat će se u utorak u 14 sati.

EU summit. Zastupnici će raspravljati o rezultatima EU summita od 23. i 24. lipnja s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen (srijeda).

Ulazak Hrvatske u eurozonu. Zastupnici će glasati o nacrtu izvještaja o uvođenju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. Prije pristupanja članice eurozoni, Europski parlament treba dati mišljenje o preporuci koju donosi Komisija. Nakon toga, konačnu odluku donose države članice. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u utorak)

Češko predsjedanje Vijećem. Zastupnici će s premijerom Petrom Fialom raspravljati o programu češkog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, koje je započelo 1. srpnja. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola i premijer Fiala održat će zajedničku konferenciju za novinare u 11.30 sati. (srijeda)

Prava na pobačaj u Sjedinjenim Državama. Nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a, očekuje se da će Parlament ponoviti svoj poziv da je potrebno zaštititi prava na pobačaj u EU-u i osuditi nazadovanje u seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena u SAD-u. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u četvrtak)

Paket „Spremni za 55 %“ /Zelenija zrakoplovna goriva. Zastupnici će raspravljati i glasati o novim pravilima kojima je cilj povećati upotrebu održivih goriva od strane operatora zrakoplova i zračnih luka u EU-u kako bi se smanjile emisije i  osigurala klimatska neutralnost do 2050. (rasprava i glasanje u četvrtak)

Inicijative EU-a o troškovima života / oporezivanju neočekivane dobiti od energije. Na plenarnoj sjednici raspravljat će se o tome što EU može učiniti kako bi se ublažile posljedice rastuće inflacije, potaknute eskalacijom cijena hrane i energije nakon rata u Ukrajini. U odvojenoj raspravi, zastupnici će procijeniti najučinkovitiji način nametanja poreza na dobit energetskih kompanija (utorak i srijeda).

Stradanja i nehumano postupanje prema tražiteljima azila na granici Španjolske i Maroka. Zastupnici će ocijeniti nedavne tragične događaje u španjolskoj enklavi Melilla, kao i moguće mjere EU-a za ublažavanje pritiska na vanjskim granicama EU-a i potporu državama članicama na prvoj crti. (ponedjeljak)

“Ovo je Europa” / premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis. Zastupnici će razgovarati o stanju u Uniji i budućim prilikama s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom. Riječ je o petoj u nizu debata “Ovo je Europa”. (utorak)

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola sudjelovat će u utorak na otkrivanju biste Simone Veil. U srijedu će se sastati s predsjednikom češke vlade Petrom Fialom. Istog dana sastat će se s predsjednikom Europske investicijske banke Wernerom Hoyerom.

Konferencija za novinare uoči sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za novinare uoči plenarne sjednice koja počinje u 17 sati. Brifinzi klubova zastupnika održat će se u utorak ujutro.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj će biti održane rasprave o uvođenju eura u Hrvatsku 1. siječnja 2023., mentalnom zdravlju u digitalnom svijetu rada, izvješću o Bosni i Hercegovini za 2021., izvješću o Srbiji za 2021., izvješću o Kosovu za 2021. te o održivim zrakoplovnim gorivima (inicijativa „ReFuelEU Aviation”). U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru AFET te na izvanrednom sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). U utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI,  a u srijedu na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, a u petak i subotu će sudjelovati na Dubrovnik Forumu.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)

Zastupnik Ilčić ovoga tjedna sudjeluje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje će, između ostaloga, raspravljati o izvješću o BiH za 2021. godinu, o Inicijativi triju mora, o uvođenju eura u Hrvatskoj te o multilateralizmu i EU-u. Uz to, održat će sastanak na temu ribarstva, trgovina, klimatskih promjena te ljudskim pravima s predstavnicima Kongresa u Peruu. Također će sudjelovati na ECR-ovom sastanku vezanom za Eurolat inicijativu za demokraciju. Susrest će se i s predstavnicima organizacije European Alliance to Save Energy.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula radni tjedan provodi u Strasbourgu na plenarnoj sjednici EP-a, gdje govori na vanjskopolitičkim raspravama. U utorak kao koordinator vodi S&D radnu grupu za vanjske poslove. Zastupnik je u srijedu domaćin projekta Terra Marique - baština kao podrška europskom oporavku. Uz međunarodni okrugli stol, u okviru projekta strazburškim kanalima će zaploviti komiška gajeta falkuša te pristati uz zgradu EP-a, u kojoj će potom biti otvorena izložba Ive Pervana posvećena Roti Palagruzoni, najstarijoj europskoj regati. Sudjeluje i na sastancima kluba zastupnika S&D, te na S&D radnoj grupi za regionalni razvoj, gdje će predstaviti rad na izvješću o EU graničnim regijama. U četvrtak ujutro govori u okviru S&D radne grupe za proširenje i susjedstvo te se kao Izvjestitelj EP-a obraća Odboru za europske integracije Skupštine Crne Gore.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Sokol će između ostalog govoriti na temu uvođenja eura u Hrvatskoj, ali i izvješća o Bosni i Hercegovini. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, dok u utorak sudjeluje na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu Odbora za zaštitu okoliša i Odbora za regionalni razvoj. Također, u utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku Odbora za zaštitu potrošača na kojem će predstaviti završno stajalište o Direktivi o potrošačkim kreditima uoči glasanja koje je na rasporedu idući tjedan.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će raspravljati i glasati o davanju zelenog svjetla Hrvatskoj za ulazak u eurozonu te o izvješćima o napretku Bosne i Hercegovine, Srbije te Kosova. Isto tako, govorit će na raspravama o Inicijativi triju mora i uvođenju nacrta zakona o Protokolu za Sjevernu Irsku od strane britanske vlade. Tijekom tjedna, Zovko će sudjelovati na izaslanstvu EP-a za odnose sa SAD-om te će na radnoj skupini za vanjske politike EPP-a kao zamjenica koordinatora grupe za odbor AFET koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Krajem tjedna, Zovko će sudjelovati na tradicionalnoj vanjskopolitičkoj konferenciji Dubrovnik Forum gdje će moderirati četvrtim panelom „Decision Time in Europe's Soft Underbelly ... and Beyond“.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

 

U FOKUSU

Europski parlament poziva na zaštitu mentalnog zdravlja

Pandemija i ekonomska kriza koja je uslijedila snažno opterećuju mentalno zdravlje i dobrobit građana, uz sve veću učestalost psihosocijalnih rizika povezanih s radom i porast stresa, tjeskobe i depresije. Međutim, o mentalnom zdravlje ne raspravlja se na isti način kao o fizičkom zdravlju, upozorava parlamentarni Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja u svom izvješću o mentalnom zdravlju u digitalnom svijetu rada. U izvješću se ističe da je lani čak 64 % mladih u dobi od 18 do 34 godine bilo izloženo riziku od depresije zbog nedostatka radnih mjesta te financijskih i obrazovnih izgleda, kao i usamljenosti i društvene izolacije. Izvješće poziva institucije EU-a i države članice da prepoznaju visoku razinu mentalnih problema povezanih s radom i pronađu načine za pomoć i prevenciju. Također naglašava potrebu za iskorjenjivanjem nasilja, diskriminacije i uznemiravanja na poslu. Zastupnici zagovaraju donošenje zakonodavnog okvira kojim bi se utvrdili minimalni zahtjevi za rad na daljinu u cijeloj Uniji. Ističu da bi se pritom trebali pojasniti radni uvjeti, osigurati ravnoteža između profesionalnog i privatnog života, radno opterećenje i standardi uspješnosti radnika na daljinu. Pozivaju i na fleksibilno radno vrijeme kako bi se ublažio stres vezan uz posao, pokretanje inicijativa za obrazovanje i podizanje svijesti o mentalnom zdravlju na radnom mjestu, te obuku za poslodavce. Osim toga, predlažu da 2023. bude EU godina dobrog mentalnog zdravlja kako bi se osigurala usredotočenost na ovo pitanje.