[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Tjedna najava, od 9. do 15. studenog

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj vam donosi tjedni pregled događanja: europski fond za oporavak, vladavina prava, kratka plenarna sjednica, zeleni plan, COVID-19, terorizam i sloboda izražavanja, izbor prvog potpredsjednika. Također donosimo tjedne aktivnosti Hrvatskih europarlamentaraca

09-11-2020

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ

Ponedjeljak, 9. studenog, 11 sati

Digital Brunch o tehnologiji i migracijskim putevima, 5 g mreži i mentalnom zdravlju

Ured Europskog Parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Netokracijom organizira niz rasprava na temu uloge tehnologije u rješavanju aktualnih društvenih i gospodarskih izazova u Europskoj uniji. Live stream iz Studija Europe u Zagrebu možete pratiti na Facebook stranici Ureda.

Na prvom panelu od 11 sati o Europi, tehnologiji i migracijama govorit će Claudia Bonamini (Jesuit Refugee Service Europe), Valent Turković (Crisis Innovation Lab), te Milena Zajović (Večernji list; Are You Syrious - Croatia). Moderira Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije.

Od 11:50 o tome Kako se boriti protiv dezinformacija o 5G tehnologiji govorit će zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ, EPP), Tomislav Makar (A1 Hrvatska), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Nenad Šilbar (Tele2/Telemach Hrvatska) i Tonko Obuljen (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti - HAKOM). Moderatorica je glavna urednica Netokracije Mia Biberović.

Od 12:35 pratite panel Zdravlje nije klibejt!  u kojem će naglasak biti na povezanosti tehnologije i (mentalnog) zdravlja. Govore  zastupnik Tomislav Sokol (HDZ-EPP), Adrian Pezdirc (glumac i osnivač udruge BoliMe), Natko Beck (specijalist radiologije, Instagram influencer), Dario Šimović (LittleDot),  te Igor Mikloušić (Psihološka pomoć). Raspravu moderira blogerica Mija Dropuljić (Under Dreamskies).

Završni osvrt na svaku od tema i komentar na temu: Digitalizacija kao ključ oporavka dat će euro zastupnik Valter Flego (IDS, Renew Europe).

Petak, 13. studenog, 13 sati

Europska kinematografija u koronakrizi: kako institucije mogu pomoći i koji su primjeri dobre prakse?

Online rasprava posvećena filmskoj nagradi LUX i europskom filmu. Na temu Treba li poticati proizvodnju tijekom pandemije COVID-19? govorit će zastupnici u EP-u Petra Kammerevert (S&D, Njemačka; Odbor za kulturu i obrazovanje) i Predrag Fred Matić (S&D, Odbor za kulturu i obrazovanje), zatim Ankica Jurić Tilić (producentica,  Kinorama), Julie-Jeanne Régnault (glavna tajnica Udruge direktora europskih filmskih agencija – EFAD), te Krešimir Partl (Ministarstvo kulture), Ada Solomon (EWA/EFA/HiFilm).

Na drugom panelu Kako zaštititi kina tijekom pandemije COVID-19?  sudjeluju: zastupnica u EP-u Željana Zovko (EPP, Odbor za kulturu i obrazovanje), Christian Bräuer (predsjednik Međunarodne konfederacije umjetničkih kina - Cicae), Alen Munitić  (Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača /Kino Mediteran/ Fmfs), Fatima Djoumer (Europa Cinemas), te Christopher Peter Marcich  (Hrvatski audiovizualni centar).

Moderatorica je Martina Petrović (Ured MEDIA, Hrvatska).

BRUXELLES –IZDVOJENO

RAD ODBORA

VFO/Vlastita sredstva. Nastavljaju se pregovori o budućem višegodišnjem proračunu EU-a, nakon što su se tijekom proteklog tjedna održali tehnički sastanci kako bi se pripremio teren za dobar i ambiciozan sporazum. (ponedjeljak)


Europski fond za oporavak.
Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku i Odbor za proračune glasat će o Mehanizmu za oporavak i otpornost, kojim će se poduprijeti reforme i ulaganja država članica bespovratnim sredstvima i zajmovima u vrijednosti od 672,5 milijardi eura. Cilj ove mjere je ublažiti gospodarske i društvene posljedice pandemije koronavirusa te EU ekonomije učiniti snažnijima i održivijima. (ponedjeljak)


Vladavina prava.
U svjetlu prijedloga Parlamenta o trajnom mehanizmu nadzora vladavine prava, održat će se zajednička rasprava europarlamentaraca i zastupnika nacionalnih parlamenata država članica. Razmotrit će se također prvo Komisijino godišnje izvješću o vladavini prava, a govorit će se i o učincima pandemije na vrijednosti EU-a. Uvodni govor održat će predsjednik EP-a Sassoli, a zastupnicima će se obratiti i resorni povjerenik Reynders, predstavnici njemačkog predsjedništva Vijeća, Venecijanske komisije, Agencije EU-a za temeljna prva te civilnog društva. (utorak)

 

KRATKA PLENARNA SJEDNICA

Izbori u SAD-u. Nakon otvaranja sjednice, predstavnici klubova zastupnika komentirat će ishode američkih izbora održanih 3. studenog. (srijeda)


Program EU za zdravlje 2021.- 2027
. Parlament će raspraviti i usvojiti stajalište o zakonodavnom prijedlogu čiji je cilj jačanje kapaciteta EU-a za pomaganje državama članicama u borbi protiv trenutačne zdravstvene krize, ali i budućih prijetnji javnom zdravlju. (rasprava u četvrtak, glasanje četvrtak/petak)


Ulaganja u Zeleni plan
. Zastupnici će raspravljati i glasati o prijedlogu Parlamenta za plan održivih europskih ulaganja, koji bi omogućio nesmetan prijelaz prema ugljično neutralnoj Europskoj uniji do 2050. (rasprava u srijedu, glasanje srijeda/petak)


COVID-19
. Dvije rasprave vezane uz koronakrizu odnose se na transparentnost kupovine i pristupa budućim COVID-19 cjepivima te na rezoluciju o utjecaju pandemije na demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava. (rasprave u četvrtak, glasanje četvrtak/petak)


Terorizam i sloboda izražavanja
. U srijedu poslijepodne zastupnici će raspravljati o zaustavljanju nekažnjavanja zločina nad novinarima, nakon čega će uslijediti rasprava o načinima borbe protiv terorizma i očuvanja prava na slobodu izražavanja i obrazovanja.


Izbor prvog potpredsjednika
. Zastupnici će izabrati prvog potpredsjednika ili potpredsjednicu Parlamenta, nakon što je u listopadu bivša obnašateljica te dužnosti Mairead McGuinness potvrđena za povjerenicu EU-a za financijske usluge. (četvrtak)


Kalendar predsjednika
. Predsjednik EP-a David Sassoli, govorit će u ponedjeljak u svojstvu čelnika savjetodavnog odbora na sastanku europske inicijative A Soul for Europe. U utorak će sudjelovati na konferenciji veleposlanika EU-a. U četvrtak će, putem videoveze, govoriti pred talijanskim Senatom o pristupu internetu kao ljudskom pravu.


Konferencija za medije.
Služba za medije EP-a u ponedjeljak u 11 sati održat će konferenciju na daljinu posvećenu radu odbora te mini plenarnoj sjednici. 

 

Konferenciju za medije, rad odbora te plenarnu sjednicu možete pratiti u multimedijskoj rubrici na internetskim stranicama Europskog parlamenta.

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)    

Zastupnica će u ponedjeljak sudjelovati u raspravi o zasjedanju 75. Opće skupštine Ujedinjenih naroda na sastanku odbora AFET te na sjednici posebnog odbora INGE. Isti će dan biti i na digitalnom panelu ,,Europa, konkurentnost i 5G tehnologije''. U utorak će sudjelovati na sastanku izaslanstva za odnose sa SAD-om, a u srijedu na pripremnim sastancima EPP-a za plenarnu sjednicu. Na njoj će sudjelovati u raspravama o programu ''EU4Health'', transparentnosti kupnje i dostupnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19, planu ulaganja za održivu Europu te učinku mjera za borbu protiv bolesti COVID-19 na demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava. U petak će sudjelovati na sastanku Zajednice žena EPP-a na kojem će, zajedno sa povjerenicama Šuicom, Kyriakides i Gabriel raspravljati o budućnosti Europe te krizi uzrokovanoj koronavirusom.   

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

Uz aktivnosti na plenarnoj sjednici (koja se održava od srijede do petka) zastupnica će u ponedjeljak sudjelovati na sastanku Odbora za industriju, istraživanje i energetiku na kojem će potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič govoriti o strateškom izvješću o predviđanjima za 2020. (industrija, digitalni i energetski aspekti). Također, raspravljat će i o Europskoj strategiji za podatke koja ima vodeću ulogu u uspostavi jedinstvenog tržišta za podatke i njihov slobodan protok unutar EU-a. Zastupnica će u utorak sudjelovati na horizontalnoj grupi (ekonomija i socijalne politike, održivi razvoj i konkurentnost) na temu Renovacijskog vala. U četvrtak zastupnica će kao članica Posebnog odbora za borbu protiv raka aktivno sudjelovati na javnom saslušanju o podršci istraživanja o raku unutar Horizon Europe programa.  

PREDRAG FRED MATIĆ (SDP – S&D)

Zastupnik Predrag Fred Matić će u idućem tjednu, od 11. do 13. studenog, sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, na kojoj se glasa o Održivom ribarskom sporazumu EU-a i Senegala, izvještaju za koji je zastupnik Matić izvjestitelj EP-a iz sjene. Također, zastupnik će sudjelovati na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost i prava žena, na kojoj će predstaviti svoje izvješće o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava čiji je službeni izvjestitelj.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik će sudjelovati na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu s posebnim fokusom na rasprave o američkim izborima i vladavini prava kao kontrolnom mehanizmu za dodjelu sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira. Osim toga, zastupnik će sudjelovati u raspravama Odbora za vanjske poslove o situaciji na Kosovu i raspravi Odbora za regionalni razvoj s Elisom Ferreirom, povjerenicom za koheziju i reforme. Krajem tjedna zastupnik će kao izvjestitelj predati u proceduru nacrt izvješća o Kohezijskoj politici u funkciji borbe protiv klimatskih promjena. Kao izvjestitelj u sjeni sudjelovati će na tehničkim pregovorima o Izmjenama demografskih trendova u regijama EU-a korištenjem instrumenata kohezijske politike. U funkciji stalnog izvjestitelja za odnose sa SAD-om zastupnik će održati online raspravu sa studentima prava sveučilišta Harvard.

KARLO RESSLER (HDZ – EPP)

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovat će na nadolazećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Zastupnici će raspravljati i glasovati o proračunu Europske unije za 2021. godinu na čemu zastupnik Ressler radi kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP).  Također, očekuje se plenarna rasprava i glasovanje o borbi protiv terorizma, ishodu predsjedničkih izbora u SAD-u, učinku pandemije COVID-19 na demokraciju, temeljna prava i vladavinu prava te Sporazumu između Europske unije i Kine.  Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler će sudjelovati u raspravi na temu migracijske politike Europske unije. Sudjelovat će na sjednici Kluba Europske pučke stranke (EPP) s voditeljima delegacija.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak zastupnik će sudjelovati na sastanku odbora IMCO te na panelu "EU i digitalno zdravlje" u organizacji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Isti dan, zastupnik će biti govornik na temu "Covid-19 and cancer care" u sklopu World Cancer Series Virtual Week, u organizaciji časopisa The Economist. U utorak će aktivno sudjelovati na sjednici odbora REGI te će biti govornik na raspravi "Zdravstvo na zapadnom Balkanu: izazovi i mogućnosti" koju organizira MSD. U srijedu će sudjelovati na EPP pripremnom sastanku Posebnog odbora BECA, a u četvrtak na sjednici odbora BECA. U petak je na rasporedu sjednica izvjestitelja Izvješća o jačanju jedinstvenog tržišta: budućnost slobodnog kretanja usluga. Uz navedeno, zastupnik Sokol aktivno će sudjelovati na plenarnoj sjednici te na pripremnim sastancima i radnim skupinama EPP grupe.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će od 11. do 13. studenoga sudjelovati na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu tijekom koje će glasovati o nizu zakonodavnih prijedloga. U ponedjeljak će kao potpredsjednica odbora AFET razmijeniti mišljenja s novoimenovanim europskim posebnim izaslanikom za Kosovo, Thomasom Szunyogijem, dok će potom govoriti na panelu Ureda EP-a u Hrvatskoj pod nazivom „Europa, migracije i tehnologija“. U srijedu će sudjelovati na radnoj skupini EPP-a za vanjske politike kao i na sastanku EPP grupe dok će popodne govoriti na konferenciji EPP grupe za međukulturni i međuvjerski dijalog, Sljedeći dan u Siriji: „Humanitarne iznimke u sankcijama EU-a prema Siriji: Zašto ne uspijevaju?“. U petak će kao članica odbora CULT sudjelovati na Zagreb Film Festivalu kao govornik na panelu "Kako spasiti kina u vrijeme pandemije COVID-19".

 

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Vladavina prava: Cilj novog mehanizma je zaštita proračuna i vrijednosti EU-a

Pregovarači Parlamenta postigli su 5. studenoga privremeni sporazum s predsjedništvom Vijeća o zakonodavstvu kojim se uspostavlja mehanizam za obustavu proračunskih plaćanja državi članici koja krši vladavinu prava. Odluku o suspenziji donosilo bi Vijeće kvalificiranom većinom, na prijedlog Komisije.  Pregovarači Parlamenta osigurali su donošenje zakona širokog raspona koji se ne primjenjuje samo na slučajeve korupcije i prijevare, već i na kršenja temeljnih vrijednosti EU-a kao što su demokracija, jednakost i zaštita ljudskih prava. Dogovoreni tekst također štiti krajnje korisnike sredstava, poput studenata, poljoprivrednika ili nevladinih organizacija. Oni će moći zahtijevati isplate od Komisije te na taj način neće biti kažnjeni zbog pogrešaka koje čine vlade njihovih država.

EU već ima na raspolaganju neke alate za zaštitu vladavine prava. Ako Komisija smatra da država članica krši pravo EU-a, pokreće postupak koji može dovesti do financijskih sankcija. Njih određuje Sud Europske unije. Također, u skladu s člankom 7. Ugovora o Europskoj uniji, Vijeće jednoglasno odlučuje o sankcijama protiv države članice, uključujući suspenziju prava glasa.

Vladavina prava utvrđena je u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji kao jedna od vrijednosti na kojima se temelji EU. Ona podrazumijeva da se vlade drže zakona, ne donose proizvoljne odluke i da građani mogu preispitivati njihove postupke pred neovisnim sudovima. Njome je obuhvaćena i borba protiv korupcije te zaštita slobode medija. Prema istraživanju  iz listopada ove godine, 77 % Europljana smatra da se korištenje EU sredstava treba uvjetovati poštivanjem vladavine prava i demokratskih načela. U Hrvatskoj je tog mišljenja 74 % ispitanika.