[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava od 5. do 11. rujna 2022.

 .
05-09-2022

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Sastanak s ukrajinskim premijerom; Špijunski softver u Grčkoj; Češko predsjedanje Vijećem; Stanje Unije/Konferencija predsjednika; Pripreme za plenarnu sjednicu itd. 

 .
 .

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA I PARTNERA

Ponedjeljak, 5. rujna - nedjelja, 11. rujna

FAŽANA MEDIA FEST 2022. 
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i ove godine surađuje s međunarodnim novinarskim festivalom Fažana Media Fest, kojeg četvrtu godinu zaredom organizira Centar za istraživačko novinarstvo. U okviru ovogodišnjeg izdanja na temu "Žene i mediji", voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Staničić moderirat će panel "Predstavljanje žena u medijima – unaprjeđenje politika". U panelu sudjeluju Jennifer Adams, stručnjakinja u području rodne ravnopravnosti i medija, Aleksandra Nikšić (BBC Srbija) i Tatjana Prijić (Ured povjerenice za ravnopravnost, Srbija). Program festivala dostupan je ovdje.

BRUXELLES - IZDVOJENO

Ukrajinski premijer. Premijer Ukrajine Denis Šmihal sastat će se s predsjednicom EP-a Robertom Metsolom i klubovima zastupnika kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja u ruskom ratu protiv Ukrajine, kao i o načinima na koje EU može nastaviti svoju potporu Ukrajini. (ponedjeljak)

Špijunski softver u Grčkoj. Istražni odbor za ispitivanje uporabe Pegasusa i jednakovrijednog špijunskog softvera za nadzor raspravljat će o grčkom skandalu sa špijunskim softverom s novinarom Thanasisom Koukakisom (TBC) i drugim gostima. (četvrtak)

COVID-19/farmaceutska industrija. Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI) održat će prvu raspravu s četiri farmaceutske tvrtke koje su radile na razvoju cjepiva i terapeutika tijekom pandemije COVID-19. To su Gilead Sciences, Sanofi, AstraZeneca i Moderna. (ponedjeljak)

Češko predsjedanje Vijećem. Češki ministri će Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove i Odboru za pravna pitanja predstaviti prioritete češkog predsjedanja Vijećem EU-a. (ponedjeljak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za sjednicu koja se održava od 12. do 15. rujna, na kojoj će ocijeniti stanje Europske unije s predsjednicom Komisije von der Leyen. Zastupnici će raspravljati i glasati tijekom plenarne sjednice o nacrtu zakona o obnovljivoj energiji i energetskoj učinkovitosti, potom o prijedlozima za zaustavljanje krčenja šuma, te bi trebali dati konačno zeleno svjetlo novim pravilima o minimalnoj plaći. Također će se pripremati za plenarnu raspravu o riziku od kršenja temeljnih vrijednosti EU-a u Mađarskoj te za raspravu s finskom premijerkom Sannom Marin.

Stanje Unije/Konferencija predsjednika. Kako bi pripremila raspravu o stanju Unije, predsjednica Komisije von der Leyen sudjelovat će u Konferenciji predsjednika EP-a, koju čine predsjednica Metsola i predsjednici klubova zastupnika. (četvrtak)

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola sudjelovat će u razgovoru uživo na Facebooku o Stanju Unije i održati govor na otvorenju izložbe o ruskim ratnim zločinima u ponedjeljak. Predsjednica Metsola predsjedat će radnim ručkom Predsjedništva EP-a s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom u utorak. U srijedu će održati govor na događanju sa Španjolskom nacionalnom organizacijom slijepih (ONCE), potpisati plan djelovanja između Parlamenta i Vijeća o zajedničkom europskom sustavu azila i novom europskom paktu o migracijama i azilu te organizirati prijem za EU dopisnike. Predsjednica će u petak biti na Cipru, gdje će se sastati s predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i predsjednicom ciparskog Zastupničkog doma Annitom Demetriou, te održati konferencije za medije.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. Služba za medije EP-a održat će s glasnogovornicima klubova zastupnika konferenciju za novinare u petak u 11 sati (press centar, Bruxelles).

Brifing dobrodošlice za EU dopisnike. Brifing za novinare koji su nedavno započeli s radom u Bruxellesu održat će se u srijedu od 16:00 do 18:30 sati u dvorani Anna Politkovskaya. Mogu se pridružiti i drugi akreditirani mediji koji bi željeli čuti više informacija o najnovijim uslugama EP-a za medije.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Energetska unija: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-union_15503

Češko predsjedanje Vijećem: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/czech-presidency_23803

Solidarnost s Ukrajinom: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/solidarity-with-ukraine_22705


AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak u utorak sudjeluje, kao izvjestiteljica Europskog parlamenta, na prvim trijalozima o izvještajima ETS u zrakoplovstvu te CORSIA obavješćivanje te će sudjelovati na sastancima radnih skupina kluba zastupnika EPP-a na kojima će biti održane pripreme za plenarnu sjednicu. U srijedu će zastupnica sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a te na pripremnim sastancima EPP-a za zastupnike u odborima AFET i ENVI. U četvrtak će zastupnica sudjelovati na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Također, tijekom tjedna, zastupnica će sudjelovati i u aktivnostima vezanim uz EPP Group Youth Event.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)
Zastupnik Ilčić ovaj tjedan radi iz Zagreba i Bruxellesa. Održat će nekoliko sastanaka vezanih za svoj rad u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) i u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI). Također će sudjelovati na sastanku ECR biroa te sastanku ECR grupe. Uz to, nazočit će raspravi o električnim automobilima u kontekstu planiranih i očekivanih noviteta, posebice u pogledu zakonodavnih planova u zelenoj tranziciji glede transporta. Tjedan će završiti tehničkim sastankom vezanim za izvješće o Direktivi o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) za koje je zastupnik Ilčić  ECR-ov izvjestitelj iz sjene.

TONINO PICULA  (SDP - S&D)
Zastupnik Picula radni tjedan provodi u Bruxellesu, gdje sudjeluje na pripremnim sastancima uoči plenarne sjednice u Strasbourgu. U utorak će održati sastanak s delegacijom iz Vijeća Europe, koju predvodi bivši grčki premijer Giórgos Papandréou, sadašnji član parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Tema sastanka je europska perspektiva Zapadnog Balkana, nadolazeće izvješće zastupnika Picule o novoj EU strategiji za proširenje, kao i suradnja EP-a i Vijeća Europe. Također, tijekom dana imat će i koordinacijski sastanak kao predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA) te pripremne sastanke S&D radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj. U srijedu ujutro sudjeluje na sastanku kluba zastupnika S&D, dok u četvrtak kao koordinator vodi S&D radnu skupinu za vanjske poslove.

KARLO RESSLER (HDZ - EPP)
Zastupnik Ressler, izvjestitelj za mišljenje Odbora za proračune (BUDG) o Aktu o čipovima, održat će u petak, 9. rujna u 10 sati u zagrebačkoj Kući Europe konferenciju za medije o europskom planu za poticanje industrije poluvodiča, ključnoj sastavnici digitalne transformacije društva. U organizaciji zastupnika Resslera u Europskom parlamentu održat će se konferencija "Digitalna transformacija Slavonije, Hrvatske i Europe", u sklopu posjeta predstavnika Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i IT industrije Uredu zastupnika u Bruxellesu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol započinje sudjelovanjem na sjednici Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19 (COVI) Europskog parlamenta, na kojoj će u svojstvu zamjenika koordinatora EPP-a sudjelovati u razmjeni mišljenja s glavnim izvršnim ravnateljima farmaceutskih kompanija, Moderne i AstraZenece. Pripremajući se za plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu od 12. do 15. rujna, zastupnik Sokol će u utorak aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku kluba zastupnika EPP-a u srijedu. Također, u utorak i srijedu Sokol će sudjelovati na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu odbora IMCO i ENVI. Od srijede do petka zastupnik Sokol bit će u Firenci, gdje u sklopu Akademije EPP-a sudjeluje na radionici pod nazivom Budućnost Europe i Europskog sveučilišnog instituta (EUI).

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Nova politička sezona u Europskom parlamentu

Donosimo kratki pregled tema, rasprava i odluka koje će se naći na dnevnom redu zastupnika do kraja 2022. godine.

Stanje Europske unije
U svom trećem govoru o stanju Unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će glavne prioritete i izazove Komisije za narednih 12 mjeseci. Zastupnici će se osvrnuti na rad njezinog tima te ustrajati da se riješe ključni problemi Europljana, poput energetske sigurnosti i klimatskih promjena. Rasprava se održava u Strasbourgu 15. rujna.
Energija
Energetska sigurnost postala je ključni izazov od početka ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do skoka cijena nafte i plina diljem Europe i svijeta. Očekuje se da će Parlament glasati o mjerama za smanjenje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima te za povećanje proizvodnje zelene energije, uključujući nova pravila o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.
Konferencija o budućnosti Europe: sljedeći koraci
Zastupnici će nastaviti s radom temeljem 49 prijedloga za reformu EU-a koje su iznijeli sudionici Konferencije o budućnosti Europe, koja je zaključena 9. svibnja. Ujesen će se održati događanje s ciljem informiranja građana o postignutom napretku.
Minimalne plaće
Parlament bi u rujnu trebao donijeti prvo zakonodavstvo EU-a o primjerenim minimalnim plaćama, kojim se od država članica zahtijeva da osiguraju da njihova nacionalna zakonska minimalna plaća omogućuje pristojan životni standard. Zastupnici očekuju da će pravila rezultirati rastom realnih plaća i pomoći u smanjenju siromaštva zaposlenih i razlika u plaćama među spolovima.
Umjetna inteligencija
Parlament će također glasati o novim pravilima o korištenju umjetne inteligencije. Takozvani Zakon o umjetnoj inteligenciji trebao bi iskoristiti potencijal umjetne inteligencije u područjima kao što su zdravlje, okoliš i klimatske promjene. Zastupnici žele da Unija preuzme vodeću ulogu u ovom području postavljanjem jasnih standarda koji odražavaju vrijednosti EU-a i osiguravaju zaštitu temeljnih prava.
Rodna ravnopravnost na radnome mjestu
Očekuje se da će Parlament dati zeleno svjetlo prijedlogu zakona o povećanju jednakosti u upravnim odborima velikih kompanija. Direktivom o ženama u upravnim odborima uvest će se transparentni postupci zapošljavanja u kompanijama tako da najmanje 40 % neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 % svih direktorskih mjesta zauzima podzastupljeni spol. Zastupnici će također započeti pregovore s Vijećem o Direktivi o transparentnosti plaća, koja bi obvezivala određene tvrtke da objave plaće muškaraca i žena na istom položaju i funkciji, što bi olakšalo usporedbu plaća i otkrilo rodne razlike u plaćama.
Radnici na digitalnim platformama
Zastupnici će nastaviti s radom na direktivi za poboljšanje prava radnika na digitalnim platformama, kao što su Uber i Deliveroo. Predloženim pravilima nastoji se osigurati da se tim radnicima dodijeli radni status koji odgovara njihovim radnim uvjetima. Procjenjuje se da devet od deset platformi u EU-u trenutačno klasificiraju osobe koje preko njih rade kao samozaposlene. Od 28 milijuna ljudi koji rade putem platformi, 5,5 milijuna je trenutačno možda pogrešno klasificirano. Zbog toga se nekim osobama koje rade putem digitalnih radnih platformi uskraćuju određena radnička i socijalna prava.
Kriptovalute
Zastupnici će glasati o pravnom okviru za kriptoimovinu u EU-u. Pravila koja su Parlament i Vijeće dogovorili u lipnju uključuju mjere protiv manipuliranja tržištem i sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti. Cilj im je i bolje informiranje potrošača o rizicima, troškovima i naknadama povezanima s kriptoimovinom, uključujući kriptovalute i nezamjenjive tokene (NFT).
Nagrada Saharov
Parlament će u prosincu dodijeliti godišnju Nagradu Saharov za slobodu mišljenja namijenjenu pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i demokraciju diljem svijeta. Prošle godine nagrada je dodijeljena ruskom oporbenom čelniku i antikorupcijskom aktivistu Alekseju Navaljnom.
Video o temama do kraja godine pogledajte ovdje.