[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava od 17. do 23. listopada 2022.

 .
17-10-2022

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Nagrada Saharov 2022; Posljedice rata Rusije protiv Ukrajine; Listopadski summit EU-a; Zaštita kritične infrastrukture; Infrastruktura za alternativna goriva; Zapadni Balkan itd.

 .
 

STRASBOURG - PLENARNA SJEDNICA

Nagrada Saharov 2022. U srijedu će Konferencija predsjednika Parlamenta (u kojoj su predsjednica EP-a i čelnici klubova zastupnika) odlučiti o ovogodišnjem pobjedniku nagrade Saharov za slobodu misli. U užem izboru su: Julian Assange; hrabri ukrajinski narod predstavljen predsjednikom, izabranim zastupnicima i civilnim društvom; te Kolumbijska komisija za istinu. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola objavit će ime laureata u vijećnici u 17 sati.

Posljedice rata Rusije protiv Ukrajine. Zastupnici će se baviti društvenim i ekonomskim posljedicama rata, uvođenjem poreza na neočekivanu dobit, migracijskim tokovima u EU i uništavanjem kulturne baštine u Ukrajini. (utorak i četvrtak).

Listopadski summit EU-a. U raspravi s Komisijom i češkim predsjedništvom Vijeća zastupnici će iznijeti svoja očekivanja od EU sastanka na vrhu koji će se održati 20. i 21. listopada. U fokusu će biti ruski rat protiv Ukrajine, stalna potpora EU-a Ukrajini te hitne energetske mjere. (rasprava u srijedu)

Zaštita kritične infrastrukture. S obzirom na napetu geopolitičku situaciju te oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, europarlamentarci će od Komisije zatražiti detaljna pojašnjenja o mjerama za povećanje otpornosti ključne infrastrukture. (utorak)

Infrastruktura za alternativna goriva. U sklopu mjera za postizanje klimatske neutralnosti EU-a, očekuje se da će zastupnici podržati prijedlog o postavljanju punioca s alternativnim gorivom namijenjenih automobilima na svakih 60 km na glavnim EU prometnicama. Također, glasat će o pravilima  o održivim pomorskim gorivima kojima je cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova brodova. Konferencija za novinare izvjestitelja održat će se u srijedu u 15 sati. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu)

Klimatske promjene / COP27. Uoči klimatske konferencije koja će se održati idući mjesec u Sharm-el-Sheikhu, zastupnici će pozvati na ambicioznije ispunjavanje klimatskih ciljeve za 2030., kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje, u skladu s Pariškim sporazumom. Također se očekuje da će tražiti ispunjenje cilja o mobiliziranju 100 milijardi američkih dolara za financiranje klimatskih napora zemalja u razvoju te da donatori počnu isplaćivati novac već u ovoj godini. (rasprava u utorak, glasanje u četvrtak)

Zapadni Balkan. U srijedu poslijepodne zastupnici će s Komisijom ocijeniti odnose EU-a i zapadnog Balkana u svjetlu najnovijeg izvješća o napretku zemalja regije na putu prema EU članstvu. Očekuje se da će zastupnici pozvati Srbiju da se uskladi sa sankcijama i politikom EU-a prema Rusiji.

Predsjednica Slovačke. U srijedu u 11.30 Zuzana Čaputová, predsjednica Slovačke, obratit će se zastupnicima Europskog parlamenta tijekom plenarne sjednice.

Nagrada za novinarstvo Daphne Caruana Galizia. U srijedu u 18:30 Parlament će dodijeliti nagradu za novinarstvo Daphne Caruana Galizia za 2022. godinu, na prigodnoj svečanosti koju će otvoriti predsjednica Metsola. Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljna načela i vrijednosti EU-a. Povodom dodjele nagrade, od 15 do 17:30, održat će se seminar za novinarke i novinare na temu “Očuvanje slobode medija: uloga EU-a”. U četvrtak, europarlamentarci će glasati o Rezoluciji o vladavini prava na Malti, pet godina nakon ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizije koja je opširno izvještavala o korupciji i organiziranom kriminalu.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Metsola sastat će se u ponedjeljak poslijepodne s glavnim tužiteljem Ukrajine Andriyem Kostinom. U utorak, govorit će na 30. obljetnici ARTE-a, europskog kulturnog TV kanala. U srijedu ujutro održat će bilateralni sastanak sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom, prije njezinog obraćanja na plenarnoj sjednici. U četvrtak ujutro govorit će na "Europskoj anti-SLAPP konferenciji", prije nego otputuje u Bruxelles gdje će se obratiti čelnicama i čelnicima država ili vlada u 15 sati, uoči EU summita. Nakon obraćanja, održat će konferenciju za medije.

Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16:30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za medije uoči plenarne sjednice koja počinje u 17 sati. Brifinzi klubova zastupnika održat će se u utorak ujutro.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Nagrada Saharov 2022. https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/sakharov-prize-2022_24302

Cijene energenata: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-prices_20304

COP 27: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/cop-27_24401

Proširenje EU-a i zapadni Balkan: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/eu-enlargement-western-balkans_18103

Nagrada za novinarstvo Daphne Caruana Galizia: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/daphne-caruana-galizia-prize-for-journalism_16607

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Glavak će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će se raspravljati o društvenim i gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini, utjecaju ruske invazije na migracijske tokove, odnosima EU-a i zapadnog Balkana u svjetlu novog paketa proširenja, zaštiti kritične europske infrastrukture od napada te o mentalnom zdravlju. U ponedjeljak i utorak će sudjelovati na pripremnim sastancima zastupnika EPP-a u odborima AFET i ENVI te na EPP-ovom sastanku o cijenama energije. U srijedu će sudjelovati na zajedničkoj sjednici Izaslanstva za odnose sa SAD-om te Posebnog odbora INGE 2 o transatlantskoj suradnji u borbi protiv dezinformacija. U četvrtak će sudjelovati na sastanku EPP koordinacijske skupine za izmjene EU Ugovora. Tijekom tjedna, zastupnica će sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Zastupnik Ilčić ovaj tjedan sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Neke od tema o kojima će tamo raspravljati su mentalno zdravlje i smanjenje računa. Također, zastupnik će iskoristiti ovu Plenarnu sjednicu kako bi drugim zastupnicima skrenuo pozornost na stanje u Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu nedavno održanih izbora, i s njima podijelio informacije koje je saznao iz prve ruke tijekom prošlotjednog posjeta BiH. Zastupnik će, također, predati amandmane na izvješće o školskim shemama za koje je ECRov izvjestitelj u sjeni. Uz to, održat će i sastanak vezan za Direktivu o energetskoj učinkovitosti zgrada za koju je također ECRov izvjestitelj u sjeni. Također će biti govornik na okruglom stolu na HKS-u o nacrtu Zakona o opskrbnom lancu Europske komisije.

TONINO PICULA  (SDP - S&D)
Zastupnik Picula radni tjedan provodi na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu gdje će sudjelovati u raspravama o izvještajima Europske komisije za zemlje zapadnog Balkana, ishodu sastanka Europske političke zajednice u Pragu i o ulozi Lukašenkovog režima u ruskoj agresiji protiv Ukrajine. Osim toga zastupnik će u svojstvu koordinatora voditi radnu skupinu za vanjske poslove, sudjelovati na radnim sastancima kluba zastupnika socijalista i demokrata te na radnom sastanku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. U četvrtak ujutro zastupnik će na radnim skupinama za Istočno partnerstvo i zapadni Balkan predstaviti svoje izvješće, Preporuke o novoj strategiji politike proširenja EU,  usvojeno protekli tjedan.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. U utorak Sokol sudjeluje na pripremnom sastanku EPP-a u sklopu odbora ENVI i IMCO, ali i na okruglom stolu o Zakonu o opskrbnom lancu u Europskoj uniji u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U svojstvu izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a za Direktivu o potrošačkim kreditima, Sokol nastavlja pregovore o ovom pravnom aktu. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će također aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, dok u četvrtak govori na događaju o značaju koncepta novog europskog Bauhausa za razvoj ruralnih i urbanih područja u organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj će govoriti na raspravi o pripremi sastanka Europskog vijeća od 20. do 21. listopada 2022. te raspravi s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o odnosima EU-a i zapadnog Balkana u svjetlu ovogodišnjeg paketa proširenja o napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske na njihovom putu prema europskim integracijama. Tijekom tjedna, Zovko će sudjelovati na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om te će na Radnoj skupini za vanjske politike EPP-a kao zamjenica koordinatora grupe za odbor AFET koordinirati rad grupe na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Istovremeno, Zovko će ispred EPP-a i pregovarati na rezoluciji o stanju u Burkini Faso nakon nedavnog državnog udara.


*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

 

U FOKUSU

Besplatne karte za putovanja vlakom za mlade
Do 25. listopada u podne otvorene su prijave za besplatne karte za putovanja željeznicom, u sklopu inicijative „Otkrijte EU / Discover EU“ koju podržava Europski parlament. Prijaviti se mogu osamnaestogodišnji građani i građanke (rođeni između 1. siječnja 2004. i 31. prosinca 2004.) na ovoj poveznici: https://youth.europa.eu/discovereu/apply_hr  Uz osobne podatke i više pojedinosti o planiranom putovanju, pri prijavi je potrebno odgovoriti na kratki kviz. Sudionici programa će moći putovati do 30 dana u barem jednu stranu državu. Putne propusnice uglavnom se odnose na željeznicu, a ponekad na autobuse ili trajekte, kako bi se osigurala šira dostupnost. U iznimnim slučajevima, omogućeno je i putovanje avionom, kada nije omogućen drugi oblik prijevoza. To bi na primjer vrijedilo za mlade koji dolaze iz najudaljenijih područja i regija. Ove godine, sudionici dobivaju i popuste na smještaj, lokalni prijevoz, kulturna događanja i slično. Od kada je zaživjela inicijativa „Otkrijte EU“, u lipnju 2018., besplatne karte je iskoristilo 165 tisuća mladih. Inicijativa je prvi put predložena tijekom Europskog događanja za mlade (EYE) u Europskom parlamentu u Strasbourgu 2014. godine. Europski parlament snažno je podržao ideju besplatnih putnih propusnica te je tri puta glasao o rezolucijama na ovu temu. Zastupnici vjeruju da inicijativa mladima omogućuje otkrivanje raznolikosti Europe, bolje međusobno razumijevanje i učenje o zajedničkoj povijesti. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici Europskog portala za mlade.

PREGLED AKTIVNOSTI EUROPE DIRECT CENTARA

EUROPE DIRECT SLAVONSKI BROD
Europski dom Slavonski Brod / Europe Direct, u suradnji s Eurodesk mrežom, u petak 21. listopada od 10 sati, organizira lov na blago Time To Move European Treasure Hunt.  Sudionici će rješavati zanimljive zagonetke i izazove, obilaziti zadane lokacije te na taj način bolje upoznati Slavonski Brod.

EUROPE DIRECT OSIJEK
Putevima EU projekata, srijeda, 19. listopada
Centar Europe Direct Osijek u suradnji sa županijskim Savjetom mladih organizira obilazak EU projekata na području Osijeka, Antunovca, Valpova i Belišća. Svrha obilaska je upoznavanje s pojedinim EU projektima te njihovim utjecajem i doprinosom razvoju lokalne zajednice.

EUROPE DIRECT ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE
Europe Direct Šibensko-kninske županije, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije, organizira dvodnevnu konferenciju na temu Novog europskog Bauhausa (NEB) u Šibeniku 20. i 21. listopada. Konferencija se  održava u sklopu obilježavanja Europskog tjedna regija i gradova.