[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 

Tjedna najava od 23. do 29. siječnja 2023.

 .
23-01-2023

Ovog tjedna u Europskom parlamentu: Plenarna sjednica: Isaac Herzog / Dan sjećanja na holokaust; EU plan za poluvodiče; Transparentnost političkog oglašavanja; Zakon o slobodi medija; Prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem EU-a itd. 

 .
 .
 

AKTIVNOSTI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA I PARTNERA

Srijeda, 25. siječnja, od 10:30
EUROTRIBINA: POLITIČKI I GOSPODARSKI KONTEKST U EUROZONI I SCHENGENU
Kuća Europe, A. Cesarca 4 - 6, Zagreb
Hrvatski radio organizira panel posvećen izazovima i prilikama koje donosi 2023. godina. „Eurotribina – perspektive i izazovi“ serijal je Hrvatskoga radija koji se, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Obuhvaća raspravu o europskim politikama i izazovima te o najvažnijim temama iz područja rada i funkcioniranja Europske unije.

BRUXELLES - IZDVOJENO

Plenarna sjednica: Isaac Herzog / Dan sjećanja na holokaust. Izraelski predsjednik Isaac Herzog obratit će se zastupnicima Europskog parlamenta tijekom plenarne sjednice u Bruxellesu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust (27. siječnja). Predsjednica EP-a Roberta Metsola nakon svečane sjednice s izraelskim kolegom Herzogom predstavit će spomenik holokaustu ispred parlamentarne vijećnice. (četvrtak u 10.30)

Odbori
Optužbe za korupciju i vanjsko upletanje. Poseban odbor za vanjsko upletanje u sve demokratske procese (INGE2), zajedno s Odborom za vanjske poslove i Pododborom za sigurnost i obranu te u suradnji s Izaslanstvom za odnose s Arapskim poluotokom i Izaslanstvom za odnose sa zemljama Magreba, raspravljat će o nedavnim slučajevima trgovanja utjecajem trećih zemalja. (četvrtak)

EU plan za poluvodiče. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku usvojit će amandmane na prijedlog EU akta o čipovima, osmišljenog u svrhu jačanja proizvodnje u EU-u. Prijedlog predviđa potpore inovacijama, mjere za privlačenje ulaganja i izgradnju jače domaće industrije poluvodiča, nakon nestašica i zastoja u opskrbi koji su došli do izražaja u pandemiji bolesti COVID-19. (utorak)

Transparentnost političkog oglašavanja. Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište glasat će o nacrtu zakona za modernizaciju i jačanje pravila o pružanju plaćenih usluga političkog oglašavanja. Prema prijedlogu, online i offline političko oglašavanje treba biti jasno označeno, uz dostupne informacije o sponzoru, troškovima, načinu ciljanja publike te izborima na koje se oglašavanje odnosi. Uključena su i dodatna pravila za razdoblja koja prethode izborima i referendumima. (utorak)

Zakon o slobodi medija. Zastupnici u Odboru za kulturu i obrazovanje raspravljat će s Komisijom o Europskom zakonu o slobodi medija, prijedlogu čiji je cilj zaštita medijskog pluralizma i neovisnosti u EU-u. (ponedjeljak)

Spasimo pčele i poljoprivrednike. Nakon uspješne Europske građanske inicijative (ECI) „Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i  za zdrav okoliš“, odbori za poljoprivredu i za okoliš organiziraju javnu raspravu s inicijatorima. Tema su njihovi prijedlozi za postupno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035., obnovu bioraznolikosti i potporu poljoprivrednicima u ovoj tranziciji. (utorak)

Prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem EU-a. Švedski ministri predstavit će prioritete šestomjesečnog predsjedanja na nizu sastanaka s parlamentarnim odborima. Švedska predsjedava Vijećem do kraja lipnja 2023. (od ponedjeljka do četvrtka)

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u utorak se sastaje sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a i predsjednicom UN-ove skupine za održivi razvoj Aminom J. Mohammed. Metsola će također biti na audijenciji i novogodišnjem prijemu kod belgijskog kralja Filipa, te će se susresti s talijanskim ministrom za europske poslove Raffaeleom Fittom. U srijedu predsjednica govori na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog socijalnog odbora, a u četvrtak će održati sastanak s izraelskom kolegom Isaacom Herzogom. Poslijepodne putuje za Madrid gdje će se susresti sa španjolskim premijerom Pedrom Sahcnezom te održati uvodni govor i primiti nagradu „Žena godine“ na konferenciji posvećenoj ženama u pravnom svijetu. U petak u Madridu Metsolu će primiti španjolski kralj Filip VI, predsjednik Senata Ander Gil, predsjednica zastupničkog doma Meritxelll Batet Lamaña te gradonačelnik Madrida José Luis Martínez-Almeida.

Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo: 

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/roberta-metsola-president-of-european-parliament_21203

Švedsko predsjedanje: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/swedish-presidency_24706

Sjećanje na holokaust: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/holocaust-commemoration_17608

                                                  
AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*  

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica će u ponedjeljak i utorak sudjelovati na sastanku Odbora za javno zdravlje na kojem će se s predstavnicima Komisije raspravljati o pandemiji koronavirusa i o nestašici lijekova u Europi. Na sastanku Odbora za vanjske poslove razmijenit će gledišta s Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za BIH. U srijedu će sudjelovati na zajedničkoj sjednici Odbora za razvoj i Odbora za okoliš, na tehničkom briefingu Odbora AFET o Investicijskom okviru za zapadni Balkan te na prezentaciji o provedbi Strategije EU-a za bioraznolikost. U četvrtak će biti na plenarnoj sjednici u Bruxellesu povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, uz službeno obraćanje predsjednika Izraela. Sudjelovat će i na sjednici Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u EU-u na kojoj je predviđeno saslušanje o nedavnim optužbama za korupciju.

LADISLAV ILČIĆ (Hrvatski suverenisti - ECR)
Ovaj tjedan zastupnik Ilčić prisustvovat će na sastanku koordinatora u sklopu PECH odbora gdje će u ulozi glavnog izvjestitelja predstaviti novosti vezane uz GFCM Izvješće (Opća komisija za ribarstvo u Sredozemnom moru), koji do kraja mjeseca kreće u postupak institucionalnih sastanka prije upućivanja na plenarnu sjednicu. U utorak, zastupnik će sudjelovati na izglasavanju kompromisnih amandmana unutar odbora ITRE za izvješće o fluoriranim plinovima (F-Gases Regulation), a također, isti dan zastupnik će imati radni sastanak s ITRE političkim savjetnikom iz ECR grupe vezano za EPBD. U srijedu, zastupnik će biti uvodničar na 38. tematskoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, na kojoj će se će govoriti o aktualnoj problematici međunarodnog posvojenja. Ostatak tjedna zastupnik će sudjelovati na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
U ponedjeljak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta predstaviti kompromisne amandmane za izvješće o digitalizaciji javnih usluga. Očekuje se da će se o izvješću glasovati na sjednici Odbora IMCO početkom ožujka. U ponedjeljak i utorak zastupnik Sokol će ujedno sudjelovati i na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Tijekom tjedna, Sokol govori na nekoliko događaja na temu zdravstva te će se sastati s nekolicinom dionika u svojstvu izvjestitelja Europskog parlamenta za europski prostor za zdravstvene podatke.

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko će u ponedjeljak na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje sudjelovati na raspravi o novom prijedlogu Europskog zakona o slobodi medija i razmjeni mišljenja o borbi protiv trgovine kulturnim dobrima. U utorak će na sjednici Odbora za vanjske poslove kao potpredsjednica odbora i Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom razmijeniti mišljenje s visokim predstavnikom u BiH Schmidtom, a također će kao stalna izvjestiteljica EPP-a za odnose sa SAD-om razmijeniti mišljenje o stanju odnosa između EU-a i SAD-a s veleposlanikom SAD-a pri EU, Markom Gitensteinom. U drugoj polovici tjedna, Zovko će na sjednici Pododbora za sigurnost i obranu sudjelovati na raspravi o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i rezultatima nadzorne misije EU-a u Armeniji te će na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu obilježiti Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

*Napomena: raspored parlamentarnih nestranačkih aktivnosti zastupnika objavljujemo isključivo na temelju informacija dostavljenih od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

30 godina jedinstvenog tržišta: prednosti i izazovi
Kao jedan od temelja europskih integracija, jedinstveno tržište omogućuje slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi među državama članicama Europske unije. Uz EU članice, zajedničko tržite uključuje Island, Lihtenštajn i Norvešku (koje su s EU uspostavile Europski gospodarski prostor), dok Švicarska ima djelomičan pristup zahvaljujući nizu bilateralnih sporazuma.Usklađivanje i uzajamno prihvaćanje zajedničkih standarda omogućuje tvrtkama da posluju na tržištu s više od 450 milijuna ljudi. Uklanjanje prepreka je dovelo do značajnog povećanja trgovine unutar Europske unije: 1993. je izvoz robe među članicama iznosio 671 milijardi eura, a 2021. je porastao na više od 3,4 bilijuna eura.Jedinstveno tržište je pomoglo Europskoj uniji da postane jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova na svijetu, u rangu s globalnim trgovinskim silama kao što su SAD i Kina.Punih trideset godina nakon pokretanja, jedinstveno europsko tržište se i dalje razvija. Europska unija nastoji riješiti sve preostale prepreke za slobodno kretanje te prilagoditi tržište novim okolnostima, kao što su digitalna transformacija i prijelaz na održivo gospodarstvo. Europski parlament je tijekom plenarne sjednice održane sredinom siječnja ove godine raspravljao o tome kako je jedinstveno tržište promijenilo Europu i što je još potrebno učiniti da bi se iskoristio njegov puni potencijal. Zastupnici su usvojili rezoluciju u kojoj navode da se dosadašnja postignuća ne mogu uzeti zdravo za gotovo i da će daljnji razvoj jedinstvenog tržišta zahtijevati predanost te političku volju svih država članica i EU institucija. Povodom 30. obljetnice, predsjednica parlamentarnog odbora za unutarnje tržište Anna Cavazzini (Zeleni/ESS, Njemačka) pozvala je na dodatne korake kako bi jedinstveno tržište postalo „alat za provedbu političkih ciljeva i vrijednosti EU-a, od borbe protiv klimatske krize do obrane naše demokracije na internetu“. Istaknula je da visoki potrošački, socijalni i ekološki standardi jedinstveno tržište čine privlačnim na globalnoj razini. „Poduzeća profitiraju od europskih standarda koji postaju globalno mjerilo”, poručila je Cavazzini.